«Τι περιμένουν να συμβεί για να δράσουν;» Παιδί έχει να εμφανιστεί 10 μήνες στο σχολείο και το κράτος συσκέπτεται και όλο συσκέπτεται

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 20.11.2022
«Τι περιμένουν να συμβεί για να δράσουν;» Παιδί έχει να εμφανιστεί 10 μήνες στο σχολείο και το κράτος συσκέπτεται και όλο συσκέπτεται
Ο πατέρας αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση [..] απλώς έβγαλε το παιδί στην πόρτα, για πολύ λίγο, να το δουν. «Φαινόταν σε καλή κατάσταση, καλά στην υγεία του, ήταν καθαρό και ντυμένο καλά» - όλα καλά, ησύχασαν οι αρμόδιοι

«Σύμφωνα με τους περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Νόμους του 1993 έως 2022, η φοίτηση των παιδιών στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση (ηλικίας 4 8/12 χρονών και άνω), στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική, μέχρις ότου ο/η μαθητής/ μαθήτρια συμπληρώσει τον γυμνασιακό κύκλο ή το 15ο έτος της ηλικίας του/της, οποιοδήποτε από τα δύο επισυμβεί πρώτο. Ταυτόχρονα, όποιος/α έχει την επιμέλεια του παιδιού και παραλείπει την εγγραφή του ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτησή του, διαπράττει ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι 1.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές». Άρα, είναι ξεκάθαρο πως όποιος γονιός/κηδεμόνας δεν στέλνει το παιδί του στο σχολείο, διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Δεκάμηνη απουσία

Τον περασμένο Ιανουάριο (2022), ένα παιδί σταμάτησε να πηγαίνει στην προδημοτική (υποχρεωτική η φοίτηση). Ο πατέρας δεν ήθελε να χρησιμοποιεί μάσκα το παιδί του – γενικά είχε θέμα με τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό, ζητούσε να αλλάξει το πρόγραμμα του σχολείου, είχε διάφορες «παράλογες» απαιτήσεις, σύμφωνα με αυτούς που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, από την πρώτη στιγμή ήταν/είναι ενήμερες για την απόφαση του πατέρα και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να του αλλάξουν γνώμη ή/και να τον υποχρεώσουν να συμμορφωθεί με τους νόμους αυτού του κράτους, ώστε το παιδί να εξακολουθήσει να πηγαίνει στο σχολείο. Και σύμφωνα με αξιόπιστους μάρτυρες, που δεν τους αμφισβητούν οι κρατικές αρχές, μητέρα και παιδί (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται το φύλο του παιδιού) είναι κλεισμένοι στο σπίτι, μήνες τώρα. Βασικά δεν γνωρίζει κανείς τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού αυτής της τριμελούς οικογένειας.

Ειδικού χειρισμού

Ο πατέρας πήγε και έγραψε κανονικά το παιδί στη νέα σχολική χρονιά που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά τελικά δεν το έστειλε ποτέ ούτε στο δημοτικό σχολείο. Ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο, 19 Νοεμβρίου του 2022, το παιδί δεν πηγαίνει σχολείο, είναι κλεισμένο στο σπίτι από τον περασμένο Ιανουάριο. Εις γνώσιν όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους: Υπουργείο Παιδείας, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία, Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ο «Πολίτης» έμαθε γι’ αυτή την ιστορία στα μέσα περασμένου Σεπτεμβρίου - ξεκινήσαμε να ενοχλούμε με τηλεφωνήματα, να υποβάλλουμε ερωτήσεις και αναπόφευκτα να επικρέμεται ο «φόβος» της δημοσιότητας. Μας ζητήθηκε να μην δημοσιοποιηθεί το θέμα γιατί είναι ευαίσθητο και χρειάζεται ειδικό χειρισμό και μπλα μπλα μπλα – κατανοητό, το σεβαστήκαμε απόλυτα. Και τότε άρχισαν οι πολυθεματικές. Πολυθεματική είναι η συνεδρία εκπροσώπων αρμόδιων υπηρεσιών (στην προκειμένη περίπτωση, σύσκεψη εκπροσώπων από Υπουργείο Παιδείας, σχολείο, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία κ.ά.) για ανταλλαγή απόψεων για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Πολυθεματικές

Η πρώτη πολυθεματική ορίσθηκε από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας Λευκωσίας για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε γιατί δεν μπορούσε να παραστεί σε αυτή η λειτουργός των Υπηρεσιών Ευημερίας που ασχολείται με την υπόθεση, για προσωπικούς λόγους (δεν υπήρχε αντικαταστάτης, έστω κι αν αφορούσε ένα παιδί!). Στην επόμενη πολυθεματική, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, πάλι δεν εμφανίστηκε η λειτουργός των Υπηρεσιών Ευημερίας. Εκπροσωπήθηκε, όμως, από άλλον υπάλληλο (αυτό δεν μπορούσε να γίνει και στις 28/9, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος;). Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με τη συνοδεία της Αστυνομίας, πήγαν στο σπίτι του παιδιού (20 Σεπτεμβρίου 2022), αλλά ο πατέρας αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και δεν άφησε κανέναν να εισέλθει στην οικία, να μιλήσει με τη μητέρα και το παιδί. Απλώς έβγαλε το παιδί στην πόρτα, για πολύ λίγο, να το δουν. «Φαινόταν σε καλή κατάσταση, καλά στην υγεία του, ήταν καθαρό και ντυμένο καλά» - όλα καλά, ησύχασαν οι αρμόδιοι. Έτσι ακριβώς μου το είπαν, και όχι μια φορά! Σημειώνεται ότι για τον συγκεκριμένο γονιό είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στις 18/5/2022 αναφορικά με τη μη φοίτηση σε σχολείο του παιδιού του (για την περυσινή χρονιά). Συνελήφθη, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.

Χαμένοι στις διαδικασίες

Η Νομική Υπηρεσία προσπαθούσε για μέρες να βρει τρόπο και νόμο για να εξασφαλιστεί ένταλμα να επιτραπεί η είσοδος στο σπίτι και να δουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους τι γίνεται με αυτό το παιδί, που έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο από τον Γενάρη, αλλά τόσους μήνες τώρα δεν πάτησε στο σχολείο, ούτε είδε συμμαθητή του ούτε δάσκαλο ούτε κανέναν. Και πάντα υπάρχει και μια μάνα που δεν ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτήν, αλλά ούτε και φαίνεται να γνοιάζεται κανείς αρμόδιος, διότι, όπως χαρακτηριστικά μου λέχθηκε -και όχι μια φορά- «δεν υπάρχει καταγγελία, δεν υπάρχει μαρτυρία για κακοποίηση, δεν ξέρουμε ποιος γυρίζει το κλειδί και κλειδώνει το παιδί στο σπίτι. Μπορεί εκτός από τον πατέρα να είναι και η μητέρα. Άρα, δεν υπάρχει θέμα για τη μητέρα» - παρά τις σοβαρές ενδείξεις και τις προφορικές αναφορές για υποχρεωτικό εγκλεισμό μητέρας και παιδιού στο σπίτι. Δεν δέχεται η Αστυνομία ότι υπάρχει πιθανότητα ενδοοικογενειακής βίας, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να τελούν υπό αναγκαστικό περιορισμό γυναίκα και παιδί, διότι δεν υπάρχουν μαρτυρίες και καταγγελίες. Η Αστυνομία δεν βλέπει εγκλωβισμό δύο ανθρώπων, εκ των οποίων το ένα είναι παιδί, αλλά βλέπει μόνο οικογενειακό άσυλο. Ο πατέρας είπε στους αρμόδιους που του τηλεφώνησαν ότι το έγραψε το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, μετά ότι το παιδί κάνει μαθήματα δι’ αλληλογραφίας και διάφορα άλλα «αλλοπρόσαλλα», όπως μου μετέφεραν αρμόδιοι που εξακολουθούσα να τους ενοχλώ σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνέχιζαν να μου ζητούν να μην δημοσιοποιήσω το θέμα, γιατί είναι πολύ ευαίσθητο και χρήζει ειδικού χειρισμού. Και συνέχισα να το σέβομαι μέχρι που αρμόδιοι από τους αρμοδιότερους μου έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να το γράψω το θέμα, να δημοσιοποιηθεί, γιατί απηύδησαν και οι ίδιοι από τη γραφειοκρατία (και την αδιαφορία;). Στο Υπουργείο Παιδείας θεωρούν, στη βάση της κείμενης νομοθεσίας, ότι ακολούθησαν τις δέουσες διαδικασίες. Έχουν, δε, λάβει email από τον πατέρα, που διαβεβαιώνει ότι το παιδί του φοιτά στο εξωτερικό, χωρίς περαιτέρω στοιχεία για το πού φοιτά, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι το παιδί βρίσκεται στο σπίτι του. Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται πως έχουν ενημερώσει -για τα πιο πάνω- τις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα να επιληφθούν του θέματος. Σε κάποια φάση ενημερώθηκε και το γραφείο της επιτρόπου Προστασίας των Δικαωμάτων του Παιδιού. Λειτουργός του γραφείου ανέφερε ότι πρέπει να ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να αποταθεί στις κρατικές Κοινωνικές Υπηρεσίες και στην Αστυνομία για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Δεν υπήρχε δακτυλογράφος!

Όταν η Νομική Υπηρεσία πήρε στα χέρια της τη σχετική έκθεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (17 Οκτωβρίου 2022), προχώρησε στα επόμενα βήματα. Σήμερα τρέχουν δύο παράλληλες διαδικασίες. Μία στο δικαστήριο, η ποινική δίωξη, για το ότι ο γονιός παρέλειψε να πάρει το παιδί του στο σχολείο. Αυτή η υπόθεση πήρε αναβολή και θα εκδικαστεί με τον νέο χρόνο (γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία, αλλά δεν γίνεται αναφορά για ευνόητους λόγους). Και η άλλη διαδικασία αφορά το διάταγμα για να συμμορφωθεί ο γονιός σε σχέση με την υποχρέωσή του να παίρνει το παιδί του στο σχολείο (υποχρεωτική συνεργασία για να πηγαίνει το παιδί σχολείο). Σε αυτή τη δεύτερη διαδικασία, ο πατέρας παίζει κρυφτούλι, αρνείται να εμφανιστεί και να παραλάβει (να του επιδοθεί) το σχετικό διάταγμα. Προχθές Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, βγήκε διάταγμα για τοιχοκόλληση/θυροκόλληση τής απόφασης (στην πόρτα του σπιτιού της οικογένειας για να αποδεικνύεται ότι έλαβε γνώση ο πατέρας), αλλά δεν είχε διαθέσιμο λειτουργό στο Πρωτοκολλητείο για να δακτυλογραφήσει το διάταγμα, και έτσι πήγε η τοιχοκόλληση/θυροκόλληση γι’ αυτή την εβδομάδα. Και δεν είναι η πρώτη περίπτωση που διατάγματα του Οικογενειακού Δικαστηρίου παίρνουν αναβολή διότι δεν υπάρχει λειτουργός να τα δακτυλογραφήσει.

Τι περιμένουν;

Οι κυπριακές αρχές, λοιπόν, ακόμα αναζητούν τον τρόπο, 10 μήνες τώρα, να υποχρεώσουν έναν γονιό να στείλει το παιδί του στο σχολείο. Όχι να πλησιάσουν και να μιλήσουν με τη μάνα και το παιδί της, και να τους απεγκλωβίσουν εάν συντρέχουν λόγοι. Και υπάρχουν ακόμα 3-4 παρόμοιες υποθέσεις (σύνολο πέντε) που τυγχάνουν όμοιου χειρισμού, όπως μου είπαν αρμόδιοι εκ των αρμοδιοτέρων – η μία περίπτωση αφορά παιδί που έχει δύο χρόνια να πάει σχολείο. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Π» ότι δεν είναι τόσο θέμα δικαστηρίων, αλλά υλοποίησης δικαστηριακών αποφάσεων. Υπάρχουν και λεπτομέρειες της υπόθεσης που αποφεύχθηκε η αναφορά σε αυτές, για να μην φωτογραφηθεί η οικογένεια και άλλοι ενδιαφερόμενοι/εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Και το ερώτημα που αιωρείται -το οποίο άκουσα από αρμόδιους εκ των αρμοδιοτέρων- είναι: «Τι περιμένουν, άραγε, να συμβεί για να δράσουν οι αρχές του κράτους;» Βασικά δακτυλοδείχνουν την Αστυνομία.

kateliadi@politis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή

Αύριο η κατάθεση αιτήματος στο Δικαστικό Συμβούλιο από Γεν. Εισαγγελέα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Γεν. Ελεγκτή

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία - Επέκταση περιόδου λειτουργίας ολοήμερων/θερινών σχολείων ψήφισε η Βουλή
ΚΥΠΡΟΣ

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία - Επέκταση περιόδου λειτουργίας ολοήμερων/θερινών σχολείων ψήφισε η Βουλή

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία - Επέκταση περιόδου λειτουργίας ολοήμερων/θερινών σχολείων ψήφισε η Βουλή

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό

Πρ. Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει διάθεση από Γερμανία για πρωταγωνιστικό ρόλο» στο Κυπριακό

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ανακαλούνται επ
ΚΥΠΡΟΣ

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι