Αναλήθεια χαρακτήρισε, ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, ότι ο Γενικός Εισαγγελεάς του επέστησε την προσοχή για τήρηση της αρχής της εμπιστευτικότητας, αναφορικά με το πόρισμα για τον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, μιλώντας στον Πολίτη 107.6 και 97.6.
Ο κ. Μάτσας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του, αναφέροντας ότι «λυπούμαι για τον Γενικό Εισαγγελέα και όσα είπε χθες», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν ήμουν υπάλληλος τους και είμαι ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής».
Ο ποινικός ανακριτής, υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος δεν είπε τίποτα περισσότερο, από τα όσα το ΕΔΑΔ το 2016 όπου αναφέρει, παραλείψεις και ελλείψεις στις έρευνες.
Αναφορικά με την δήλωση του Γενικού Εισαγγέλεα για αποκαλύψεις του κ. Μάτσα για το πόρισμα, ο ίδιος απάντησε, ότι εκείνο που είπε ο ίδιος, είναι ότι «από τις έρευνες μας διαπιστώθηκαν ευθύνες από κάποιους». Διερωτήθηκε αν κάποιος δεν γνώριζε ποιος ήταν ιατροδικαστής, ενώ τόνισε πως ο ίδιος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο πρόσωπο του ιατροδικαστή.
«Ανέφερα το μίνιμουμ των όσων έπρεπε να αναφέρω προς όφελος του κόσμου» υποστήριξε.
Σε ερώτηση πώς έμαθε για την απομάκρυνση του, ο κ. Μάτσας απάντησε ότι το έμαθε τηλεφωνικά από την Ανδριάνα Νικολάου, μητέρα του Θανάση. «Δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω τις δηλώσεις του, διότι ήμουν στο δικαστήριο» σημείωσε.
Αναφορικά με επιστολή που του απέστειλε ο ΓΕ όπου του ανέφερε την αρχή εμπιστευτικότητας, επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είπε κάτι το επιλήψιμο.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι βεβαίως χρειάζεται συνέχεια των ενεργειών από μέρους της Αστυνομίας, αφού το έργο της ανακριτικής ομάδας έγινε σε περιορισμένο χρόνο και πρέπει να γίνουν ενέργειες, όπως η εξέταση DNA.
Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση του Σάββα Μάτσα στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:
Οι κίνδυνοι από διαρροές
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Πολυχρόνης, ειδικός σε ποινικά θέματα, ανέφερε ερωτηθείς, σχετικά, ότι για να αποφασιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα να υπάρξει εκ νέου έρευνα, υπάρχουν κενά και γκρίζες ζώνες που πρέπει να διερευνηθούν. Σε ερώτηση αν η Αστυνομία θα ερευνήσει τον εαυτό της, εξήγησε πως ναι μεν είναι ένα θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη διερεύνηση θα στραφεί κατά αστυνομικών, αλλά κατά υπόπτων.
Συνεχίζοντας για το ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει με τον τρόπο χειρισμού από την Αστυνομία, ο κ. Πολυχρόνης δήλωσε ότι η διερεύνηση υποθέσεων ανθρωποκτονιών πρέπει να διερευνώνται από το ΤΑΕ.
Όσον αφορά τα πορίσματα ποινικών ανακριτών και εάν πρέπει να δημοσιοποιούνται, είπε ότι αυτά αφορούν την γνώμη αυτών που έχουν διοριστεί που όμως δεν είναι αυθαίρετη αλλά στη βάση μαρτυρίας. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στις περιπτώσεις που δημοσιοποιούνται, αφού οι ανακρίσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου πάντα είναι εμπιστευτικές», διότι όπως εξήγησε σε άλλη περίπτωση «υπάρχουν άτομα που είναι ύποπτα και οτιδήποτε διαρρεύσει τους δίνει το προβάδισμα να προετοιμαστούν ή δημιουργεί και κίνδυνο να εξαφανιστούν στοιχεία».
Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα του δικηγόρου Γιάννη Πολυχρόνη: στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: