Σχεδόν 2.500 οχήματα περισσότερα σε σύγκριση με το 2019 εισέρχονται καθημερινά στη Λευκωσία με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Σε ώρες αιχμής και ειδικά τα πρωινά μπλοκάρουν ακόμη και γειτονιές. Το κυκλοφοριακό «πνίγει» και τη Λεμεσό, όπου σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο του Υπουργείου Μεταφορών, κ. Αλέξη Αυγουστή, αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρό πρόβλημα. Μετά δε το μεγάλο διάλειμμα της πανδημίας, άρχισε η κατασκευή δεκάδων οδικών και πολεοδομικών έργων, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα και προκαλώντας δικαιολογημένα τη δυσφορία των οδηγών.
Το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί από νωρίς το πρωί στους δρόμους κυρίως της Λευκωσίας και της Λεμεσού μπορεί να περιοριστεί με τη θέσπιση του ευέλικτου ωραρίου στο Δημόσιο, δήλωσε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών κ. Αριστοτέλης Σάββα. Με τους βουλευτές να υποδεικνύουν ότι το μέτρο θα αποδώσει νοουμένου ότι θα διαφοροποιηθεί και το ωράριο λειτουργίας των σχολείων. Στα άμεσα μέτρα που δρομολογούνται είναι και η ανάπτυξη του δικτύου των λεωφορείων, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η λειτουργία τραμ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταφορών. Υπέρ της λειτουργίας τραμ τάχθηκαν χθες στη Βουλή οι δήμαρχοι Λευκωσίας και Στροβόλου, με τον κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να αναφέρει ότι ο Δήμος Λευκωσίας έχει στην κατοχή του εδώ και πέντε χρόνια μελέτη βιωσιμότητας. Η μελέτη κατέδειξε ότι είναι βιώσιμο το έργο με συνολικό κόστος γύρω στα €215 εκατ. Σύμφωνα με την μελέτη, το τραμ της Λευκωσίας θα ξεκινά από την περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα διασχίζει το κέντρο, θα συνεχίζει στη λεωφόρο Στροβόλου και θα καταλήγει στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λακατάμια. Πρόκειται για μία απόσταση 14χλμ που προυποθέτει την κατασκευή υποδομής. Ο κ. Γιωρκάτζης εισηγήθηκε, επίσης, την κατασκευή νέων λεωφορειολωρίδων και την αστυνόμευση των υφιστάμενων.
Η βλάστηση
Η Αστυνομία, διά του εκπροσώπου της, εισηγήθηκε την αφαίρεση της βλάστησης που βρίσκεται στους αυτοκινητόδρομους και δη στη μέση του στηθαίου που χωρίζει τις δύο κατευθύνσεις. «Για τον κλάδεμα τους κλείνουν για ώρες λωρίδες κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση», είπε.
Τι εισηγείται η Πολεοδομία
Η μόνη υπηρεσία που κατέθεσε στη Βουλή σημείωμα για τους τρόπους επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι το Τμήμα Πολεοδομίας. Μεταξύ άλλων, εισηγείται τα εξής:
Δημιουργία συμπαγών πόλεων. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση του συστήματος μεταφορών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αειφόρο εξέλιξη τους και αποτελεί βασικός στόχος του πολεοδομικού σχεδιασμού που προωθείται μέσα από τις πρόνοιες των τοπικών σχεδίων. Δυστυχώς, όμως, παρατηρεί το Τμήμα Πολεοδομίας, ο στόχος της δημιουργίας συμπαγών πόλεων δεν ευοδώνεται λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης των πόλεων με ρυθμό μη συμβατό με τον πληθυσμό τους και τη διασπορά της ανάπτυξης που εκδηλώνεται με αραιή δόμηση σε μεγάλες εκτάσεις γης. Γεγονός που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, μεταξύ των οποίων δυσκολία στην ανάπτυξη αποδοτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και εξάρτηση των πολιτών από το ιδιωτικό αυτοκίνητο για όλες σχεδόν τις μετακινήσεις τους.
Εφαρμογή κλιμακωτών ωραρίων εργασίας: Το σημαντικό αυτό μέτρο μπορεί να συμβάλει στην απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου επηρεάζει με πολλούς τρόπους την καθημερινότητα των πολιτών και γι' αυτό, τυχόν εφαρμογή του θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και σε συνεννόηση με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται, όπως οι γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας, ομάδες εργαζομένων, εργοδοτών κ.λπ. Παράλληλα με αυτό το μέτρο θα μπορούσαν να εξεταστούν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η ενθάρρυνση της εξ αποστάσεως εργασίας.
Τραμ και κίνητρα για χρήση λεωφορείων.Το τραμ, ενδεχομένως, να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις πόλεις, αναφέρει στο σημείωμά του το Τμήμα Πολεοδομίας. Σημειώνοντας, παράλληλα, πως αποτελεί μία ακριβή υποδομή, η οποία πέραν από το ψηλό κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης, απαιτεί και «δικό της χώρο» για να εγκατασταθεί, που συνεπάγεται μείωση της χωρητικότητας των δρόμων πρωταρχικής σημασίας σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 50%. Παρά τις πιο πάνω διαπιστώσεις, σημειώνεται πως το Τμήμα Πολεοδομίας δεν αντιμετωπίζει αρνητικά την εγκατάσταση τραμ στις πόλεις. Θεωρεί, όμως, πως η απόφαση για την εγκατάσταση μίας τέτοιας υποδομής θα πρέπει να αξιολογηθεί επιστάμενα ως προς τη βιωσιμότητά της. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας του τραμ αποτελεί, επίσης, η διαχείριση της στάθμευσης και γενικότερα τα κίνητρα (οικονομικά ή άλλως πως) για την ενθάρρυνση της χρήσης του τραμ και των υπόλοιπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Δημιουργία λεωφορειολωρίδων. Το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται ως ιδιαιτέρως θετικό και γι' αυτό, όπως αναφέρει το Τμήμα Πολεοδομίας, εκεί και όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν θα συνεχίσει να το περιλαμβάνει στους σχεδιασμούς του. Παράλληλα, καλεί το Υπουργείο Μεταφορών να μεριμνήσει για την αποδοτικότερη λειτουργία των λεωφορειολωρίδων.
Οδικά έργα. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Λευκωσία, το Τμήμα Πολεοδομίας υποδεικνύει ότι είναι καίριας σημασίας η συμπλήρωση του δικτύου των δρόμων πρωταρχικής σημασίας όπως αυτό καθορίζεται στο τοπικό σχέδιο. Σημειώνεται πως σήμερα πολλοί δρόμοι του δικτύου αυτού και κυρίως αυτοί που συνδέουν την ανατολική με τη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας δεν έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ιδιαίτερη συμφόρηση στους υφιστάμενους οδικούς άξονες. Σύμφωνα με το Τμήμα Πολεοδομίας, το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή των λεωφόρων Αργυρουπόλεως/Ιπποκράτους που θα συνδέσουν την περιοχή του νέου σταδίου ΓΣΠ με την περιοχή Λακατάμειας - Ανθούπολης. Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, μέρος του κυκλοφοριακού φόρτου θα μετατοπιστεί σε αυτές προτού φτάσει στην είσοδο της πρωτεύουσας.