Το τεμάχιο στον Πρωταρά και τα συμφέροντα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 10.6.2022
Το τεμάχιο στον Πρωταρά και τα συμφέροντα
Είκοσι μέρες πριν την εγγραφή του τεμαχίου στο όνομα του δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρία του σε λεωφορείο αποφάσισε έργα ανάπτυξης στην περιοχή

Παρουσιάζοντας χθες τα ευρήματά του για τον Δήμο Παραλιμνίου στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επικεντρώθηκε στην αγορά ενός περίκλειστου παραλιακού τεμαχίου γης στην περιοχή Κάππαρη από τον δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι χρησιμοποίησε τη θέση του προκειμένου να αναβαθμίσει το εν λόγω τεμάχιο με απώτερο στόχο την ανέγερση οικιστικών μονάδων. Ο δήμαρχος Πυρίλλης προέβη σε μια αποκάλυψη που έκλεισε τα στόματα των βουλευτών: Από τον Απρίλιο του 2016, απέστειλε πληρεξούσιο στον γενικό ελεγκτή (βλέπε φώτο-αντίγραφο), δίνοντάς του πρόσβαση στην κινητή και ακίνητη περιουσία, τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του, κ. Κυριακής Πυρίλλη, προκειμένου να τους περάσει από «Πόθεν Έσχες». Ο γενικός ελεγκτής μέχρι και σήμερα δεν χρησιμοποίησε το πληρεξούσιο, διότι θεωρεί ότι δεν εμπίπτει στις δικές του αρμοδιότητες ένας τέτοιος έλεγχος.

Blockquote

Μετά από δεκάδες καταγγελίες και καταθέσεις στην Αστυνομία, δεν προέκυψε οτιδήποτε το μεμπτό εναντίον του δημάρχου Παραλιμνίου

Το τεμάχιο στην Κάππαρη

Σύμφωνα με την καταγγελία που διαβιβάστηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, «…το τεμάχιο 26, Τμήμα 9, Φύλλο 0, Σχέδιο 2-296-382 στην περιοχή Κάππαρη, αγοράστηκε από τον δήμαρχο Παραλιμνίου σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή, διότι είναι περίκλειστο σε καθεστώς νεκρής ζώνης και χωρίς να διαθέτει δημόσιο δρόμο». Στην καταγγελία αναφερόταν, επίσης, ότι το εν λόγω τεμάχιο εγγράφηκε σε συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου, σε άλλα δύο φυσικά πρόσωπα και σε εταιρεία που κατονομαζόταν. Από τη διερεύνηση της καταγγελίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε τα εξής:

  1. Το εν λόγω τεμάχιο, έκτασης 4.108 τ.μ. και αγοραίας αξίας σύμφωνα με το Κτηματολόγιο ύψους €12.814 σε τιμές 1/1/1980, €207.500 σε τιμές 1/1/2013 και €534.000 σε τιμές 1/1/2018, εγγράφηκε στις 4/10/2017 σε τρία φυσικά πρόσωπα και σε εταιρεία. Μέτοχοι της εταιρείας είναι ο δήμαρχος και η σύζυγός του, με ποσοστά 51% και 49% αντίστοιχα. Το εν λόγω τεμάχιο αγοράστηκε με τη Δήλωση Μεταβίβασης Πώλησης αρ. Π523/2017 στις 14/7/2017. Η δηλωθείσα τιμή ήταν €400.000 αλλά για σκοπούς μεταβιβαστικών τελών εκτιμήθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου στις €560.000.
  2. Σύμφωνα με την καταγγελία, 20 ημέρες πριν από την εγγραφή του επίμαχου τεμαχίου στο Κτηματολόγιο, το δημοτικό συμβούλιο Παραλιμνίου, μετά από πρόταση του δημάρχου, αποφάσισε τη χάραξη και κατασκευή δρόμου προς την εν λόγω περιοχή. Συγκεκριμένα, σε συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σε λεωφορείο στις 22/6/2017, καθώς βρίσκονταν σε περιοδεία, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, μετά από πρόταση του Πυρίλλη, όπως χαραχθεί χωμάτινος πεζόδρομος προς το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, να γίνει δενδροφύτευση και να κατασκευαστεί παρατηρητήριο «από όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγναντεύουν την Αμμόχωστο προς Βορρά αλλά και ολόκληρη την παραλιακή περιοχή προς Νότο».
  3. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του δήμαρχου Πυρίλλη στην εφημερίδα «Σημερινή» στις 15/10/2017, δηλαδή μετά τη μεταβίβαση/εγγραφή του επίμαχου τεμαχίου, στις οποίες αναφερόταν ότι σκοπός της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου είναι «η διεκδίκηση της ανάπτυξης της περιοχής εντός της νεκρής ζώνης» όπου βρίσκεται το τεμάχιο που αγόρασε. Στις δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο κ. Πυρίλλης ανέφερε επίσης ότι «η ανάπτυξη αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο για γεωργικούς σκοπούς, όπως συμβαίνει καθημερινά, αλλά το αίτημα του δήμου θα περιλαμβάνει οδικές και οικιστικές αναπτύξεις καθώς και ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης».
  4. Στις 12 και 14 Δεκεμβρίου του 2017, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετέβησαν στο τεμάχιο που αγόρασε ο δήμαρχος στην περιοχή Κάππαρη, όπου διαπίστωσαν την κατασκευή χωμάτινου πεζόδρομου χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που να αφορούν σε αίτημα του δήμου για εγγραφή δρόμου ή πεζόδρομου, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο έγινε επέμβαση σε κρατική γη για την οποία θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί η εκ των προτέρων έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου ή επέμβαση σε ιδιωτική γη, για την οποία θα έπρεπε να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή να ακολουθηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα έξοδα για τα εν λόγω έργα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Δήμου Παραλιμνίου.
  5. Νέα καταγγελία που έφτασε επί του θέματος στην Ελεγκτική Υπηρεσία έφερε τον Θεόδωρο Πυρίλλη να προχωρά παράνομα χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τις απαραίτητες άδειες από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα σε αυθαίρετες επεμβάσεις μέσα στη θάλασσα, μπροστά από το τεμάχιό του, για να μεγαλώσει μικρόν υφιστάμενο κόλπο και να τον μετατρέψει σε προσπελάσιμη παραλία, ώστε να μπορεί να διαφημίζει το γεγονός αυτό όταν θα προχωρούσε σε πώληση των κατοικιών που θα έκτιζε. Στην εν λόγω καταγγελία, αναφερόταν επίσης ότι στην περιοχή μεταφέρθηκαν μεγάλα τρακτέρ και αγωγοί (λάστιχα) για τη μεταφορά άμμου από τη θάλασσα και ότι όλα τα έξοδα τα επωμίζεται ο δήμος.
  6. Από τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησαν λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην περιοχή Κάππαρη που βρίσκεται και το υπό αναφορά τεμάχιο του κ. Πυρίλλη, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: Στην παραλία ΜΜΑΔ προς παραλία Αρμυροπήγαδο (Προσκόπων), πέραν της χάραξης χωμάτινου πεζόδρομου, έγινε δενδροφύτευση και επέμβαση στη ζώνη προστασίας της παραλίας, καθώς ο δήμος επέτρεψε την κατασκευή καντίνας. Η κατασκευή του χωμάτινου πεζόδρομου συνεχίστηκε στην παραλία Γλυκύ Νερό Α΄(παραλία σκύλων), καθώς και η δενδροφύτευση κατά μήκος της ακτογραμμής, χωρίς ο δήμος να εξασφαλίσει άδεια από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Ουδέν μεμπτό, είμαι καθαρός

Ο δήμαρχος Πυρίλλης ανέφερε στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου πως τίποτα το μεμπτό δεν προκύπτει από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία. Υποστηρίζοντας τα εξής:

  • Είναι οι ιδιοκτήτες του τεμαχίου που τον προσέγγισαν για να του το πωλήσουν, καθώς γνώριζαν πως επενδύει σε ακίνητα. Γνώριζαν, επίσης, για τα βελτιωτικά έργα που γίνονταν στην περιοχή και ότι δεν έχουν κανένα παράπονο από τον ίδιο και τους υπόλοιπους αγοραστές του τεμαχίου.
  • Επιχειρηματίας αγόρασε τεμάχιο πλησίον του δικού του σχεδόν στη μισή τιμή απ’ ό,τι ο ίδιος.
  • O Θεόδωρος Πυρίλλης αναφέρθηκε στις δεκάδες καταγγελίες που διατυπώθηκαν εναντίον του, κυρίως για παρεμβάσεις σε παραλίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία και όχι μόνο, οι οποίες, όπως είπε, διέρρευσαν στον Τύπο για να τον διασύρουν. «Αν αποδεικνύονταν όλες αυτές οι καταγγελίες όπως δημοσιεύτηκαν, σήμερα θα έπρεπε να ήμουν φυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πυρίλλης στους βουλευτές. «Παρόλο που ανακρίθηκα δεκάδες φορές από την Αστυνομία, καμία καταγγελία δεν αποδείχθηκε εναντίον μου. Είμαι καθαρός», τόνισε με εμφατικό τρόπο.

Πληρεξούσιο για «Πόθεν Έσχες»

Θέλοντας να αποδείξει πως δεν φοβάται κανέναν έλεγχο, ο κ. Πυρίλλης κατέθεσε χθες στον γραμματέα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής το πληρεξούσιο που παραχώρησε τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του στον γενικό ελεγκτή, προκειμένου να προβεί σε βάθος έρευνας για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το πληρεξούσιο στάλθηκε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στις 28/4/2016 και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και πέντε χρόνια από την αποχώρηση Πυρίλλη από τη θέση του δημάρχου. Συγκεκριμένα, ο κ. Πυρίλλης και η σύζυγός του, με το πληρεξούσιο έδωσαν πρόσβαση στον γενικό ελεγκτή:

  • Να προβαίνει σε έρευνα σε οποιοδήποτε Κτηματολόγιο στην Κύπρο και στο εξωτερικό για να διαπιστώσει την ύπαρξη οποιασδήποτε ακίνητης περιουσίας στο όνομά τους ή και εμπράγματου δικαιώματος.
  • Να ζητά από οποιαδήποτε τράπεζα στην Κύπρο και στο εξωτερικό οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με τους λογαριασμούς τους και να του δίνονται αντίγραφα ή και καταστάσεις λογαριασμού.
  • Να προβαίνει σε παρόμοιες έρευνες σε οποιαδήποτε εταιρεία στην οποία είναι ή θα καταστούν στο μέλλον μέτοχοι ή και διευθυντές.
  • Να αποτείνεται σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή, πρόσωπο ή και όργανο ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό οργανισμό ή και πρόσωπο και να λαμβάνει οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία ή και τα εισοδήματά τους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας