Από τον Μέγα Αλέξανδρο, στο Βυζάντιο, στο Μεσαίωνα μέχρι και την μοντέρνα εποχή. Μια σπάνια συλλογή με χρυσά νομίσματα που χάραξαν πορεία στην παγκόσμια ιστορία της νομισματοποιείας ανοίγει την πύλη της ιστορίας μέσα από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.
Η έκθεση Ιστορίες Χρυσού που θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου 2019, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, μέσα από την άγνωστη μέχρι σήμερα, προσωπική συλλογή του δυναμικού και διορατικού επιχειρηματία, αλλά και παθιασμένου συλλέκτη, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη. Ο ίδιος συγκρότησε αυτήν την εξαιρετική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει σπάνια δείγματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για τους συλλέκτες όσο και για τους μελετητές.
Tα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Διάδοχος Παύλος στις 12 Δεκεμβρίου στην παρουσία υψηλών προσκεκλημένων του πολιτικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού χώρου.
Η έκθεση Ιστορίες Χρυσού επικεντρώνεται σε 12 νομίσματα και αποκαλύπτει συναρπαστικές ιστορίες και σημαντικά συναφή γεγονότα. Πρόκειται για νομίσματα μεγάλων αυτοκρατοριών με διεθνή εμπορική εμβέλεια, δύναμη και φήμη, νομίσματα με ενδιαφέρουσα εικονογραφία, καθώς και αναμνηστικά νομίσματα, που θεωρούνται ορόσημα στην παγκόσμια ιστορία του νομίσματος.
Για καθένα από αυτά τα νομίσματα παρέχονται εισαγωγικές ιστορικές πληροφορίες για την εκδίδουσα αρχή ή τον ηγεμόνα, προκειμένου ο αναγνώστης να τοποθετηθεί στο γεωγραφικό και χρονικό πλαίσιο της παραγωγής του συγκεκριμένου νομίσματος. Το συνοδευτικό εποπτικό υλικό της έκθεσης, περιλαμβάνει πορτραίτα, χαρακτικά, γλυπτά, πορσελάνες και άλλα τεχνουργήματα, τα οποία εντάσσουν τα νομίσματα στο ιστορικό, πολιτιστικό και νομισματικό πλαίσιό τους. Ιδιαίτερα, η χρήση νέων τεχνολογιών, βίντεο και προβολών βοηθά τους επισκέπτες να εκτιμήσουν τον μαγευτικό κόσμο των νομισμάτων και τον πλούτο του. Για τη συγκέντρωση του υλικού αυτού συνεργάστηκαν οκτώ μουσεία και τρεις ιδιωτικές συλλογές από την Κύπρο και Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η συλλογή με τις συναρπαστικές ιστορίες νομισμάτων που περιλαμβάνει, θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.
Πέντε Χρόνια διάλογος με την Ευρωπαϊκή Τέχνη
To 2019, η Λεβέντειος Πινακοθήκη γιορτάζει τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της.
Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον Μάρτη του 2014 όταν ανοίξαμε τις πόρτες μας στο κοινό, με την φιλοδοξία η Πινακοθήκη να αποτελέσει μια κοιτίδα πολιτισμού πρώτιστα για την Λευκωσία και την Κύπρο – αλλά όχι μόνο γι’ αυτήν. Να λειτουργήσει, για την πόλη μας σαν ένα σημείο συνάντησης, μια αφετηρία διαλόγου, ένας χώρος που είναι ταυτόχρονα και έναυσμα για δημιουργία, που ξετυλίγει το νήμα της γνώσης αλλά και τον κόσμο της φαντασίας. Που μας ξεναγεί στο χτες αλλά ανοίγει τους δρόμους για το αύριο. Θέλαμε εξίσου όμως να λειτουργήσουμε και σαν ένα παράθυρο στον κόσμο. Ως χώρος που, με διεθνείς συνεργασίες, θα άνοιγε νέους δρόμος κυρίως στον τομέα της έρευνας της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας. Που θα έφερνε αντικείμενα τέχνης από τα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού εδώ, στην καρδιά της Λευκωσίας – και μαζί τους νέες ιδέες και νέες προκλήσεις.
Με αυτό το πνεύμα σχεδιάσαμε και τους εορτασμούς για την πρώτη μας πενταετία. Με διεθνής εκθέσεις, εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις και ποικίλες άλλες δράσεις και εκδηλώσεις: « Ένας Πικάσο», «Τρεις Γυναίκες Ζωγράφοι», οι μεγάλοι ιμπρεσιονιστές και όχι μόνο, μοναδικές ξεναγήσεις και προγράμματα έχουν ήδη τροχοδρομηθεί κατά την διάρκεια του χρόνου.
Οι εορτασμοί αρχίζουν, μάλλον επίκαιρα, μια ανάσα από τα Χριστούγεννα, με τις λαμπερές, Ιστορίες Χρυσού – προάγγελο της χρονιάς που έρχεται, και αφορμή για όλους να βρεθούν και πάλι στην Πινακοθήκη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.