Το Διοικητικό Δικαστήριο, με απόφαση της δικαστού Ε. Μιχαήλ, τράβηξε το αφτί του υπουργού Εσωτερικών (περίοδος Μαΐου 2013) ο οποίος εξέδωσε πολεοδομική άδεια για ανέγερση βενζινάδικου στο Παλιομέτοχο χωρίς να αναμένει έκθεση που είχε ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας για επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Την υπόθεση για τους παραπονούμενους κατοίκους Παλιομετόχου χειρίστηκε ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης.
Αυθημερόν
Στην απόφαση του δικαστηρίου καταγράφονται «πράματα και θάματα». Η αίτηση για την ανέγερση του βενζινάδικου είχε απορριφθεί από την πολεοδομική αρχή αλλά δεν ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο οι δικηγόροι των ενδιαφερομένων ασκούσαν πιέσεις για να εκδοθεί πολεοδομική άδεια και ο υπ. Εσωτερικών ζήτησε από την Πολεοδομία να του παραπέμψουν την υπόθεση. Αυθημερόν εξέδωσε πολεοδομική άδεια! Αυτό συνέβη στις 13 Μαΐου 2013 και ο υπουργός Εσωτερικών δεν περίμενε καν την έκθεση του υπ. Υγείας η οποία του στάλθηκε στις 4 Ιουνίου 2013 (20 μέρες αργότερα).
Καρκίνος
Η έκθεση του Υπ. Υγείας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως τα πρατήρια καυσίμων «αντιπροσωπεύουν μια απειλή για την υγεία του πληθυσμού, τόσο λόγω του κινδύνου ατυχήματος που εγκυμονούν, όσο και επειδή συμβάλλουν στην παραγωγή βλαπτικών για την υγεία ρύπων. Η βενζίνη και το πετρέλαιο αποτελούνται από μείγματα υδρογονανθράκων, μεταξύ των οποίων και το βενζόλιο που είναι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας».
Σημειώνεται ακόμα πως ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς αναλόγως της ηλικίας τους αναπνέουν πενταπλάσιο αέρα του σωματικού τους βάρους και απορροφούν διαδερμικά ρύπους σε μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με τους ενήλικες. Αυτό, σε σχέση με τους ασθενέστερους μηχανισμούς άμυνας που έχουν, τα καθιστά πιο ευάλωτα.
Μάλιστα η διεθνής βιβλιογραφία καθορίζει και απόσταση από κατοικημένες περιοχές στην οποία μπορούν να δημιουργούνται βενζινάδικα. Στην περίπτωση του Παλιομετόχου το βενζινάδικο που επρόκειτο να ανεγερθεί εφαπτόταν με τα σπίτια δύο παραπονουμένων που πάσχουν από άσθμα και προσέφυγαν στο δικαστήριο.
Ακύρωση
Το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του υπ. Εσωτερικών, καθώς προβλήθηκε μεταξύ άλλων η αστεία δικαιολογία ότι δόθηκε η πολεοδομική άδεια γιατί καθυστέρησε (20 μέρες) το υπ. Υγείας να στείλει την έκθεση και ο υπουργός δεν μπορούσε να περιμένει άλλο! Το παράδοξο είναι ότι την έκθεση του Υπ. Υγείας την είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπ. Εσωτερικών.