Μόνο στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το μέτρο του αγροτικού οχήματος, με μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Όπως προκύπτει το εν λόγω μέτρο καταργήθηκε για να εφαρμοστούν άλλα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τους αγρότες, πιο στοχευμένα, όπως για παράδειγμα το χρωματισμένο πετρέλαιο, καθώς και μειωμένοι συντελεστές υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με βάση τον κυβισμό της μηχανής του οχήματος. Τα πιο πάνω προκύπτουν από απάντηση του υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη σε ερώτηση που είχε υποβάλει διά της κοινοβουλευτικής οδού ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους για το πώς προσεγγίζει το αρμόδιο υπουργείο το αίτημα να δημιουργηθεί κατηγορία «αγροτικών» οχημάτων με μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.
Όπως εξηγεί στη Βουλή ο κ. Δημητριάδης τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των μηχανοκινήτων οχημάτων, καθώς επίσης και οι διάφορες εκπτώσεις ή επιβαρύνσεις οι οποίες τυγχάνουν, προσδιορίζονται με βάση πίνακες στη σχετική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τα τέλη κυκλοφορίας για τα μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα οχήματα, υπολογίζονται ως εξής:
-Κατηγορία ελαφριού φορτηγού μηχανοκίνητου οχήματος κατηγορίας Ν1 -εξαιρουμένων των τύπου VAN- τα οποία φέρουν μηχανή με κυβισμό, ο οποίος δεν υπερβαίνει τα 1.650 κυβικά εκατοστά (cc), έχουν φόρο κατανάλωσης 0,05 ευρώ ανά cc της μηχανής. Αν ο κυβισμός του είναι μεταξύ 1.650 cc- 2.850 cc ο φόρος είναι 0,07 ευρώ ανά cc ενώ αν υπερβαίνει τα 2.850 cc ο φόρος είναι 0,10 ευρώ ανά cc της μηχανής.
Πρόσθετα, στα εν λόγω μηχανοκίνητα οχήματα, επιβάλλεται ως αναπόσπαστο μέρος του τέλους κυκλοφορίας, ειδικό τέλος ως ακολούθως:
-για τα μηχανοκίνητα οχήματα που φέρουν μηχανή με κυβισμό που δεν υπερβαίνει τα 2.050 κυβικά cc και η μάζα του εκπεμπόμενού τους CO2 (συνδυασμένος κύκλος) σε γραμμάρια ανά χιλιόμετρο (gr/Km) είναι μικρότερη ή ίση των 100 (gr/Km), 12 ευρώ ενώ αν είναι είναι μεγαλύτερη των 100 (gr/Km), 22 ευρώ και
-για τα μηχανοκίνητα οχήματα που φέρουν μηχανή με κυβισμό που υπερβαίνει τα 2050 cc, 32 ευρώ.