Το προφίλ του κυπριακού συστήματος υγείας δημοσίευσε η Κομισιόν, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας.
Ξεκινώντας από τη διαπίστωση της απουσίας καθολικού συστήματος υγείας, η Κομισιόν αναφέρει ότι το 44% του πληθυσμού είναι ανικανοποίητο από την πρόσβασή του σε ιατρική φροντίδα, τη στιγμή που 75% του πληθυσμού φαίνεται να καλύπτεται από τον δημόσιο τομέα. Το 44% της μη ικανοποιητικής ιατρικής φροντίδας εκτιμάται ως χαμηλό δεδομένης της απουσίας ΓεΣΥ αλλά και των υψηλών ιδιωτικών δαπανών (περίπου οι μισές των συνολικών).
Άλλη σημαντική παρατήρηση της Κομισιόν είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ακόμα, στο προφίλ της Κύπρου καταγράφεται «το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών για την υγεία από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ από το 2004 και εντεύθεν».
Το δεδομένο αυτό περικλείει κινδύνους μελλοντικά, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του συστήματος θα δοκιμαστεί κι άλλο.
Απάντηση στον κίνδυνο αυτό είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, με την Κομισιόν να καταγράφει τα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή που έγιναν το 2017. Η Κομισιόν σημειώνει τη σύμβαση «για ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα παρέχει στήριξη στο νέο σύστημα υγείας» και τα δύο νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή τον Ιούνιο. Η υλοποίηση του νέου συστήματος υγείας αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2020, σημειώνει η Κομισιόν.
Δείκτες θνησιμότητας
Οι δείκτες θνησιμότητας για συχνές αιτίες θανάτου, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και μορφές καρκίνου είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τους Κύπριους και τον καρκίνο η δεύτερη. Ανοδική τάση καταγράφεται στην Κύπρο σε ορισμένες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού και πνεύμονα), ενώ ο δείκτης θνησιμότητας λόγω διαβήτη είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα, η έκθεση αναφέρει ότι «δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία προγραμματισμού όσον αφορά το υγειονομικό δυναμικό, στοιχείο που συμβάλλει στην πολύ χαμηλή αναλογία των 1,5 μόλις νοσηλευτών ανά ιατρό». Οι περισσότεροι ιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ενώ η πλειονότητα των νοσηλευτών απασχολείται στον δημόσιο τομέα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.