Οι κυπριακές θάλασσες έχουν γεμίσει με λεοντόψαρα. Πλέον είναι ευκολότερο να ψαρέψεις ένα από αυτά τα εντυπωσιακά αλλά και τοξικά ψάρια παρά οποιοδήποτε άλλο είδος ψαριού. Πρόκειται για ένα γεγονός που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα των κυπριακών θαλασσών. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες του Marine and Environmental Research - MER Lab Ltd, το οποίο διενεργεί μελέτη για το λεοντόψαρο.
Η μελέτη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι δειγματοληψίες έχουν ξεκινήσει και ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα λεοντόψαρα ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Όπως αναφέρουν, στο πλαίσιο του προγράμματος «RELIONMED» θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν 24 δειγματοληψίες (2 ανά μήνα) με στόχο να συλλεχθούν 50 άτομα για βιολογικές αναλύσεις. Περί τα τέλη του Νοέμβρη έγινε μια δειγματοληψία σε περιοχή όπου βρίσκονται τεχνητοί ύφαλοι και συλλέχθηκαν συνολικά 74 λεοντόψαρα.
«Ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικός και ξεπερνά τις χειρότερες προσδοκίες μας», αναφέρουν χαρακτηρίστηκα οι επιστήμονες.
Η εισβολή του λεοντόψαρου στον Δυτικό Ατλαντικό έχει θεωρηθεί μια από τις πλέον ταχύτερες και οικολογικά καταστροφικές εισαγωγές ξενικών ειδών μέχρι σήμερα.
H πρόσφατη είσοδός του από τη Διώρυγα του Σουέζ επέτρεψε τη συχνή εμφάνισή του στις θάλασσες της Κύπρου.
Γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή ενός νέου ερευνητικού προγράμματος, το οποίο θα διερευνήσει πώς θα αλλάξει η βιολογία και η οικολογία του λεοντόψαρου στο νέο του περιβάλλον, ποιες θα είναι οι οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την είσοδό του στη Μεσόγειο, αλλά και ποιοι είναι οι βέλτιστοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το γεγονός. Ακόμα, θα διερευνηθεί εάν θα μπορούσε το λεοντόψαρο να αξιοποιηθεί στην αγορά ώστε να αποκτήσει οικονομική αξία.