Δεν το είπαν καθαρά οι εκπρόσωποι των συντεχνιών της ΑΗΚ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αλλά όλα δείχνουν ότι τα συλλογικά τους όργανα θα αποφασίσουν κλιμακωτά δυναμικά μέτρα την ερχόμενη Τρίτη. «Δεν είναι αυτοσκοπός τα απεργιακά μέτρα, αλλά προς τα εκεί οδηγούμαστε» δήλωσε ο Αντρέας Πανόρκος, ο οποίος -αν και συνταξιοδοτηθείς- έχει εξουσιοδοτηθεί από τις συντεχνίες να τις εκπροσωπεί.
Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας προωθεί με διάφορα μέτρα τον «παροπλισμό» ή την «αποδόμηση» της ΑΗΚ. Αντιδρούν πολύ έντονα στην υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για πλήρη ανεξαρτητοποίηση από την ΑΗΚ του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταδίκασε την ΑΗΚ στην υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να εγείρονται θέματα ασφάλειας για το προσωπικό και τις υποδομές, και διεκδικούν αποκατάσταση των μισθών τους, οι οποίοι μειώθηκαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
«Έφθασε ο κόμπος στο χτένι», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του κ. Πανόρκου, ο οποίος κάλεσε τους αρμοδίους να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την ΑΗΚ. Σε ερώτηση γιατί δεν ζητούν νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο συνεργασίας με άλλους κρατικούς φορείς, ο ίδιος ανέφερε πως δόθηκε χρόνος στο δ.σ. της ΑΗΚ να κάνεις τις δικές του ενέργειες αλλά πλέον είναι η ώρα να παρέμβουν οι εργαζόμενοι.
Έντονη είναι η δυσφορία των συντεχνιών για το γεγονός ότι η ΑΗΚ παραμένει ακέφαλη, όπως ελέχθη, λόγω της μη πλήρωσης της κενής θέσης γενικού διευθυντή από τα μέσα του 2015. «Θα ήταν αποδεκτό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠΑΗΚ) Μάριος Παππουτής, «για οποιοδήποτε ιδιοκτήτη εταιρείας να είναι χωρίς γενικό διευθυντή για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;».
Για την υποστελέχωση, οι συντεχνίες διαμαρτύρονται έντονα για την καθυστέρηση στην προώθηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού από το 2016, για δημιουργία 18 νέων θέσεων, εκ των οποίων οι 17 αφορούν μηχανικούς δικτύου και η μία τεχνικό πληροφορικής. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί από τη διεύθυνση η ανάγκη για πλήρωση δεκάδων άλλων θέσεων.
Οι συντεχνίες κατηγορούν το Υπουργείο Ενέργειας ότι δεν απαντά στα ερωτήματα που έθεσε η ΑΗΚ αναφορικά με την έλευση φυσικού αερίου και σε σχέση με την αναγκαιότητα επένδυσης 60 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση μονάδων αποθείωσης στο Βασιλικό.
Η ΑΗΚ ζήτησε κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι το αέριο θα έλθει έως τον Ιανουάριο του 2020, ώστε να μην προχωρήσει στην πιο πάνω επένδυση για μονάδες αποθείωσης, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες αν στο μεταξύ εισαχθεί φυσικό αέριο.
Έντονη είναι η δυσφορία των συντεχνιών για τα κωλύματα που, όπως υποστηρίζουν, θέτει το Υπουργείο Ενέργειας για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 20 μεγαβάτ στο Ακρωτήρι και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημοτικά σχολεία.
Συντεχνίες-Casus belli ο ΔΣΜΚ
Μέσα και από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι συντεχνίες έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης για υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς από την ΑΗΚ. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις παρεκκλίσεις που δόθηκαν από την ΕΕ στην Κύπρο λόγω της ιδιαιτερότητας του συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού. Υποστηρίζουν ότι αν η ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ προχωρήσει, θα χαθούν οι συνέργειες που υπάρχουν σήμερα και θα υπάρξει δραματική αύξηση του κόστους προς τον καταναλωτή. Αντί της πλήρους ανεξαρτητοποίησης του ΔΣΜΚ, οι συντεχνίες προτείνουν τη δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου λειτουργού αγοράς ενέργειας και παραμονή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς στην ΑΗΚ.
Αν και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ είχε συναινέσει τον Μάιο στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό για την ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ, οι συντεχνίες επιμένουν ότι οι θέσεις τους είναι και θέσεις του διοικητικού συμβουλίου.