Ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό αναμένεται να δώσουν και φέτος τον Αύγουστο οι Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια» που θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ (Δευτέρα, 12 Αυγούστου).
Χωρίς να χρειαζόμαστε καθόλου εξοπλισμό, παρά μόνο υπομονή για να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουν τα πεφταστέρια, και αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία χωρίς φωτισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη βροχή των Περσείδων, που θα μας αποζημιώσει προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα.
Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία. Φέτος το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρήσουμε το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Προέλευση και ερμηνεία
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, εξήγησε ότι το φαινόμενο ονομάζεται «Περσείδες», διότι το ακτινοβόλο σημείο από το οποίο φαίνεται ότι πέφτουν τα αστέρια είναι ο αστερισμός του Περσέα, γι’ αυτό και ο λαός έδωσε στο φαινόμενο αυτό το όνομα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, στην πραγματικότητα, δεν πέφτουν αστέρια, αλλά πετραδάκια που έρχονται στην ατμόσφαιρα λόγω της βαρύτητας της Γης. «Αυτά τα πετραδάκια αρχίζουν να αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, δηλαδή 50-60 χλμ./δευτερόλεπτο», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο κ. Φάκας, προσθέτοντας ότι λόγω αυτής της τεράστιας ταχύτητας αναπτύσσουν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες και αρχίζουν να εξαϋλώνονται στον ουρανό.
Αυτά τα πετραδάκια βρίσκονται στο σημείο από το οποίο περνά η Γη σήμερα και αύριο, επειδή ένας κομήτης στο παρελθόν πέρασε από εκεί και τα άφησε στο συγκεκριμένο σημείο, εξηγεί.
«Απόψε ο κόσμος μπορεί να δει και άλλους αστερισμούς στον ουρανό, όπως οι αστερισμοί του Σκορπιού και του Αντάρη, ο πλανήτης Κρόνος και το φεγγάρι», τονίζει ο γνωστός αστροφυσικός, διευκρινίζοντας ότι το φεγγάρι θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι που ευνοεί την παρατήρηση των άστρων. «Άρα όσοι είναι υπομονετικοί, θα δουν πάρα πολλές Περσείδες μετά τα μεσάνυχτα, αφού ο αστερισμός του Περσέα θα είναι ιδανικός για παρατήρηση».
Επιπλέον, ο Χρύσανθος Φάκας ενθαρρύνει το κυπριακό κοινό να απολαύσει το φαινόμενο των Περσείδων στην ύπαιθρο ή μακριά από τα φώτα και τα καυσαέρια. «Όσοι είναι στις πόλεις δυστυχώς δεν μπορούν να το παρατηρήσουν καλά», συμπληρώνει.
«Όσα από τα πετραδάκια θα εξαϋλωθούν στον ουρανό απόψε, θα ονομάζονται μετέωρα. Όσα θα είναι πολύ ανθεκτικά και καταφέρουν να φτάσουν μέχρι και την επιφάνεια της Γης, ονομάζονται μετεωρίτες», λέει, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα να βρεθεί ένας μετεωρίτης είναι «απειροελάχιστη», αφού το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι έρημος και θάλασσα.
Αστρονομική Βραδιά στην Κυπερούντα
Καταληκτικά, ο Χρύσανθος Φάκας αναφέρει ότι απόψε στις 21:00 η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου, το Κίτιον Πλανητάριο & Αστεροσκοπείο και το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχουν και τηλεσκόπια που θα διευκολύνουν την παρατήρηση του αστρονομικού φαινομένου.
Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.