ΜΜΕ μηνύουν το ChatGPT: Γιατί φοβούνται τόσο τα chatbots;

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.6.2024
ΜΜΕ μηνύουν το ChatGPT: Γιατί φοβούνται τόσο τα chatbots;
Υπό την απειλή μιας μήνυσης, η εταιρεία OpenAI έρχεται ξανά στο επίκεντρο καθώς μεγάλες δανικές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν αποζημιώσεις από αυτήν, λόγω χρήσης του περιεχομένου τους.

«Θέλουμε αποζημίωση για τη δουλειά μας, την οποία χρησιμοποίησαν για να εκπαιδεύσουν το μοντέλο τους», λέει η Karen Rønde, διευθύνουσα σύμβουλος του Συλλογικού Οργανισμού Διαχείρισης Εκδόσεων Τύπου της Δανίας (DPCMO), ο οποίος εκπροσωπεί το 99% των δανικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα DR και του TV 2. Η Rønde λέει ότι η DPCMO σχεδιάζει να υποβάλει μήνυση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός του επόμενου έτους.

Τα δανικά μέσα ενημέρωσης απηύθυναν πρόσφατα την παραπάνω αυστηρή προειδοποίηση στην OpenAI, απειλώντας την με νομικές ενέργειες για τη χρήση του περιεχομένου τους χωρίς την κατάλληλη αποζημίωση ή συμφωνίες αδειοδότησης. Αυτή η τολμηρή κίνηση αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των οργανισμών μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως των γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT, στο μέλλον της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας περιεχομένου.

Η διαμάχη και ο φόβος της περιθωριοποίησης

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι τα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του ευρέως χρησιμοποιούμενου ChatGPT, χρησιμοποιούν ιδιοκτησιακό περιεχόμενο από δανέζικα μέσα ενημέρωσης χωρίς άδεια. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά όμως μόνο τη Δανία, καθώς οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως παλεύουν με την εξελισσόμενη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης και το πως αυτή θα περάσει την πνευματική ιδιοκτησία. Ωστόσο, η προσέγγιση των δανέζικων μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζει μια σημαντική ανησυχία: την περιθωριοποίηση των μικρότερων κρατών στο ψηφιακό τοπίο.

4885591698343307 image

Αυτός είναι και ένας τους κινητήριους φόβους πίσω από τη στάση των δανέζικων μέσων ενημέρωσης. Αυτή η πιθανή περιθωριοποίηση, δηλαδή, των μικρότερων χωρών, καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως τα chatbots, γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Υπάρχει, πιο συγκεκριμένα, η ανησυχία ότι οι φωνές και το περιεχόμενο των μικρότερων εθνών θα μπορούσαν να πνιγούν από τον τεράστιο όγκο περιεχομένου από μεγαλύτερες χώρες. Αυτή η περιθωριοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στις πληροφορίες που «καταναλώνονται» παγκοσμίως. Η προτεινόμενη ομαδική συμφωνία λοιπόν, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης στη Δανία θα αποζημιώνονται επαρκώς για τη χρήση του περιεχομένου τους, καθιερώνοντας σύμφωνα με τους ίδιους, ένα πλαίσιο που θα μπορούν κι άλλες μικρές χώρες για να προστατεύσουν τις βιομηχανίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης τους.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις

Η διαμάχη μεταξύ των δανικών μέσων ενημέρωσης και της OpenAI, δεν είναι τόσο μικρή όσο φανταζόμαστε, καθώς είναι εφαλτήριο ενός ευρύτερου, παγκόσμιου ζητήματος. Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να εξελίσσονται και να ενσωματώνονται σε διάφορες πτυχές της ζωής, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η δίκαιη αποζημίωση. Αυτό είναι λοιπόν κάτι που συμμερίζονται και άλλοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο:

1. Αυστραλιανή ραδιοτηλεοπτική εταιρεία (ABC)

Η Αυστραλιανή Ραδιοφωνική Εταιρεία έχει εκφράσει έντονα την ανάγκη για κατάλληλη αδειοδότηση και αποζημίωση για τη χρήση του περιεχομένου της από μοντέλα ΤΝ (τεχνητή νοημοσύνη). Η ABC έχει ζητήσει διαφανείς συμφωνίες που να διασφαλίζουν ότι οι προγραμματιστές AI δεν εκμεταλλεύονται ιδιοκτησιακό περιεχόμενο χωρίς δίκαιη αποζημίωση.

2. Συμμαχία των μέσων ενημέρωσης ειδήσεων (ΗΠΑ)

Η News Media Alliance, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 2.000 εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ταχθεί υπέρ ισχυρότερης προστασίας και δίκαιης αποζημίωσης από τις εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της OpenAI. Τονίζουν τη σημασία της προστασίας του δημοσιογραφικού περιεχομένου και της διασφάλισης ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αποζημιώνονται επαρκώς για τη χρήση του υλικού τους από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

3. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών (EPC)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών, κορυφαία φωνή των εκδοτών μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, έχει πιέσει για ρυθμιστικά πλαίσια που απαιτούν από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να συνάπτουν συμφωνίες αδειοδότησης για τη χρήση του περιεχομένου τους. Υποστηρίζουν ότι χωρίς τέτοια πλαίσια, οι εταιρείες ΤΝ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική βιωσιμότητα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

4. Καναδικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης

Μεγάλες καναδικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Postmedia Network και Torstar Corporation, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους με τους προγραμματιστές ΤΝ. Τονίζουν τη σημασία της προστασίας του καναδικού περιεχομένου και της διασφάλισης ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή.

5. Ένωση μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου (NMA)

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ένωση Μέσων Ενημέρωσης Ειδήσεων έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία. Υποστηρίζουν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες ΤΝ σέβονται τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων και αποζημιώνουν δίκαια τα μέσα ενημέρωσης για τη χρήση του περιεχομένου τους. Η NMA έχει επίσης συμμετάσχει σε συζητήσεις με εταιρείες τεχνολογίας για τη θέσπιση πρακτικών δίκαιης χρήσης.

6. Agence France-Presse (AFP)

Το AFP έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στην αναζήτηση συμφωνιών με προγραμματιστές AI για την προστασία του περιεχομένου του. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έχει διαπραγματευτεί συμφωνίες αδειοδότησης για να διασφαλίσει ότι τα δελτία ειδήσεων, οι εικόνες και τα βίντεό του δεν χρησιμοποιούνται χωρίς την κατάλληλη άδεια και αποζημίωση.

4885592648026078 image

7. Ένωση εκδοτών και συντακτών εφημερίδων της Ιαπωνίας (NSK)

Στην Ιαπωνία, η NSK ζήτησε σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές και δίκαιη αποζημίωση για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Τονίζουν την ανάγκη για συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ των προγραμματιστών ΤΝ και των εταιρειών μέσων ενημέρωσης για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

8. Reuters

Το Reuters, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με προγραμματιστές ΤΝ σχετικά με την ηθική χρήση του περιεχομένου του. Το Reuters τάσσεται υπέρ των διαφανών συμφωνιών και της δίκαιης αποζημίωσης για την αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των ειδησεογραφικών αναφορών και των δεδομένων του.

Τα προαναφερθέντα παραδείγματα απλώς μας αποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου, παγκόσμιου διαλόγου. Όπως η Δανία λοιπόν, έτσι και άλλες χώρες φαίνεται να ξεκινούν δειλά, δειλά να παίρνουν μέρος στην προσπάθεια να συνάψουν δίκαιες και διαφανείς συμφωνίες με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, για να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενό τους χρησιμοποιείται δεοντολογικά και ότι αποζημιώνονται επαρκώς. Από ότι φαίνεται δηλαδή, η Δανία έκανε μόνο την αρχή.

Πηγή: protothema.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης
ΚΥΠΡΟΣ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο