Το ραδιοτηλεσκόπιο θα επιτρέψει στους αστρονόμους των συμμετεχουσών χωρών να μελετήσουν τα βαρυτικά κύματα
Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του μεγαλύτερου δικτύου ραδιοτηλεσκόπιων στον κόσμο, SKA, (Square Kilometre Array), λήφθηκε στη Ρώμη, με τη δημιουργία του παρατηρητηρίου που θα πρέπει να φέρει εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο θα φέρει επανάσταση στον τομέα της αστρονομίας, αφού πιστεύεται ότι θα δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που έχουν οι επιστήμονες για την κατανόηση του Σύμπαντος και ψάξει για σήματα ζωής σε εξωγήινους πολιτισμούς.
Το δίκτυο αυτό θα μπορεί να παρατηρεί το σύμπαν τουλάχιστον 10,000 φορές πιο γρήγορα από σήμερα.
Επτά χώρες υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη τη διεθνή συνθήκη για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου SKAΟ (Square Kilometre Array Observatory), το οποίο πρόκειται να καταστεί ο δεύτερος διακυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο αφιερωμένος στην αστρονομία μετά το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO).
Οι υπογράφοντες είναι η Ιταλία, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Νότιος Αφρική και η Βρετανία. Και άλλες χώρες θα μπορούν να ενταχθούν στο μέλλον. Το κόστος της κατασκευής θα φθάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
Ο καθηγητής Philip Diamond, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού SKA που σχεδίασε το ραδιοτηλεσκόπιο, είπε ότι "όπως το τηλεσκόπιο του Galileo στην εποχή του, το SKA θα φέρει επανάσταση στο πώς κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας. Η ιστορική υπογραφή είναι μια παγκόσμια δέσμευση πίσω από αυτό το όραμα και ανοίγει την πόρτα σε πρωτοποριακές ανακαλύψεις».
Το ραδιοτηλεσκόπιο θα επιτρέψει στους αστρονόμους των συμμετεχουσών χωρών να μελετήσουν τα βαρυτικά κύματα και να δοκιμάσουν τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν σε ακραία περιβάλλοντα, να βελτιώσουν την κατανόηση της εξέλιξης του Σύμπαντος στα δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχει, να χαρτογραφήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια γαλαξίες και να αναζητήσουν σήματα ζωής στο Σύμπαν.
Σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για συμβάσεις για την κατασκευή του SKA και θα αρχίσουν να δίνονται από τα τέλη του 2020 σε εταιρείες και παρόχους στις χώρες μέλη του SKA.
Πάνω από 1.000 μηχανικοί και επιστήμονες σε 20 χώρες έχουν συμμετάσχει στο σχεδιασμό του ραδιοτηλεσκοπίου SKA τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη δημιουργία νέων ερευνητικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών και συνεργασιών σε διάφορες χώρες για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επιστημόνων και μηχανικών.
Το έργο αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια για την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, με επικεφαλής τον Οργανισμό SKAΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το SKA θα κατασκευαστεί στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, με μια μεταγενέστερη επέκταση και στις δύο χώρες και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Τα ραδιοτηλεσκόπια ανιχνεύουν ραδιοκύματα αντί για φως που ανιχνεύουν τα οπτικά τηλεσκόπια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.