Τρεις οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα - Όλα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 1.7.2024
Τρεις οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα - Όλα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή
Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος - Ανοιχτός ο κατάλογος των υποψηφίων, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου - Οι συμμαχίες και τα μέχρι τώρα στοιχήματα

Ραντεβού το Σεπτέμβρη δίνουν οι μέχρι στιγμής τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι στις ημέρες που μεσολαβούν τόσο ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και ο νυν πρόεδρος του κόμματος, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία προβολής της υποψηφιότητάς τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποκάλυψε καταρχάς την υποχώρηση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τη «γραμμή» των «αμφισβητιών» για εκλογή ηγεσίας μέσα στο φθινόπωρο. Ο κ. Ανδρουλάκης αποδέχθηκε το γραπτό αίτημα του Χάρη Δούκα- μάλιστα επιτάχυνε τα προτεινόμενα βήματα, φέρνοντας την προσφυγή στις κάλπες στις 6 και 13 Οκτώβρη, για τον πρώτο και δεύτερο γύρο αντίστοιχα.

4890561434261336 image

Την ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωνε την «πράξη» υποχώρησης από την πιστή τήρηση του καταστατικού για εκλογές στο τέλος του 2025, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζονταν να ανέβουν στο βήμα για να παρουσιάσουν, όπως και έκαναν, ένα σύντομο «βιογραφικό» της υποψηφιότητάς τους. «Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια με τη μαζική συμμετοχή του, ενώ έσπευσε να μιλήσει για ανοικτό κόμμα, έξω από μηχανισμούς. Ξεκίνησε την ομιλία του με σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και με την περιγραφή του στόχου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις. «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του αλλά δεν έπεισε. Ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13 και 15%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας», πρόσθεσε και επεσήμανε: «Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όμως για να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται τομές και ρήξεις, όχι εσωστρέφεια, όχι κόμμα μηχανισμών», είπε και συνέχισε με αναφορές στη νίκη του στην Αθήνα: «Στο Δήμο Αθηναίων δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Αναδείξαμε τα ζητήματα… Η νίκη στην Αθήνα πρέπει να γίνει η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να δώσουμε μάχη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο θέλω να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, λέω αυτό που αισθάνομαι. Θέλω τη στήριξη και τη συμμετοχή σας».

4890561515698556 image

Το μήνυμα του κ. Δούκα είναι ότι συνεχίζοντας τη μάχη της Αθήνας στοχεύει σε μια νέα μεγαλύτερη νίκη, αντιμετωπίζοντας ως συμπληρωματικούς τους δύο ρόλους. Έχει άλλωστε εξασφαλίσει στο πλευρό του δυναμικά στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κομματικό «οπλοστάσιο» του ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμμαχία του με το Μανώλη Χριστοδουλάκη με τον τίτλο «Πάμε», φαίνεται ότι δημιουργεί «ρεύμα» υποστηρικτών στην περιφέρεια, όπως στη Βόρεια Ελλάδα και κινητοποιεί δυνάμεις στο δύσβατο για το ΠΑΣΟΚ λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το σίγουρο είναι ότι ο Χάρης Δούκας δεν θέλει στην αφετηρία της εκστρατείας να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις που ακουμπούν στο σύστημα Ανδρουλάκη. Απευθύνθηκε με ενωτικό λόγο στη Χαριλάου Τρικούπη, υπερασπίστηκε την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία με τρόπο που δεν προκάλεσε υπεραντίδραση στο στενό πυρήνα του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, παρότι στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν «ακροβολισμένα» στελέχη έτοιμα να απαντήσουν στις όποιες βολές του Δημάρχου. Θα έλεγε κανείς, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και επιτέθηκε, κυρίως στον κ. Δούκα και τον βασικό σύμμαχό του, Μανώλη Χριστοδουλάκη κάνοντας λόγο για «παρασκηνιακές συμφωνίες» και «πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», απέφυγε να «τραβήξει το σκοινί» δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού πολέμου εντός της κρίσιμης συνεδρίασης. Ο ίδιος υποστήριζε αργότερα σε συνομιλητές του ότι θεώρησε επιβεβλημένη την κίνηση να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία, αν και οι εισηγήσεις που δέχθηκε παρουσίαζαν αρνητικό τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ για την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Η αλήθεια είναι ότι προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, όπου όλοι συνομίλησαν με όλους. Είτε απευθείας , είτε μέσω της «γέφυρας» που επέλεξε η κάθε πλευρά. Σε κάθε περίπτωση το «δια ταύτα» της συνεδρίασης έδειξε ότι η διάθεση για «πόλεμο» περιορίστηκε από την παραδοχή Ανδρουλάκη ότι η κορυφαία διαδικασία εκλογής ηγεσίας δεν μπορούσε πλέον να καθυστερήσει. Μάλιστα, στελέχη που ήδη βρίσκονται στο πλευρό του Χάρη Δούκα και έχουν σηκώσει από την πρώτη στιγμή το βάρος της μετεκλογικής επίθεσης προς τον κ. Ανδρουλάκη, προτίμησαν να «ακυρώσουν» στη συνέχεια μια νέα καταγγελτική εμφάνιση από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν εκεί αλλά δεν πήραν τελικά το λόγο, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Τόνια Αντωνίου και άλλοι- ο δε Μανώλης Χριστοδουλάκης αποχώρησε νωρίς «τρέχοντας» στην εκλογική του περιφέρεια όπου δινόταν μάχη εναντίον των πύρινων μετώπων. Κάποιοι από αυτούς ήταν στον κατάλογο με τους 90 ομιλητές που για να ανέβουν στο βήμα θα έπρεπε η μονοήμερη συνεδρίαση να μετατραπεί σε διήμερη.

4890561625011027 image

Από σήμερα και για κάθε μέρα μέχρι την επίσημη πρεμιέρα του Σεπτέμβρη ο Χάρης Δούκας σχεδιάζει σειρά επαφών, δράσεων και πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να εμπλουτίσει το δυναμικό του επιτελείου του με τους νέους συμμάχους, ώστε στρατηγική και τακτικές κινήσεις να περνούν από πολλαπλές κρησάρες. Το ίδιο διάστημα έχει αποφασίσει να καταλήξει στη συγκρότηση της πολιτικής «πλατφόρμας» την οποία και θα παρουσιάσει αναλυτικά στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα του Σεπτέμβρη. Η επετειακή 3η του Σεπτέμβρη θα έχει άλλο χαρακτήρα, αφού η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να την αφήσει έξω από τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων προέδρων.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος έσπευσε να χαρακτηρίσει «ενωτικό» το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το οποίο προβλέπει, - πέραν των ημερομηνιών για την εκλογή - την παρουσίαση των υποψηφίων σε ανοικτή συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος τρεις εβδομάδες πριν από την εκλογική διαδικασία. Ο κ Γερουλάνος επιμένει στην περιγραφή του στρατηγικού σχεδίου για την «αναγέννηση» της παράταξης ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, προκειμένου να καλύψει τη μεγαλύτερη απόσταση μέχρι την 3η του Σεπτέμβρη, γνωρίζοντας πάντως ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν προσφέρονται για πολιτική συζήτηση, σε πόλεις και χωριά.

Το «στοίχημα» Δούκα και Γερουλάνου είναι η προσέλευση στις κάλπες μελών και φίλων που ει δυνατόν θα ξεπεράσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ωστόσο η καμπάνια τους θα είναι προσανατολισμένη προς αυτόν τον στόχο. Θέλουν να κινητοποιήσουν κόσμο από τον «καναπέ», έχοντας σημειώσει στον σχεδιασμό τους ότι ένα βασικό μέρος της κεντροαριστεράς παρέμεινε διστακτικό και μακριά από τις κάλπες και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Θα κινητοποιηθούν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ;

Η Χαριλάου Τρικούπη κάθε φορά που στήνει κάλπες βλέπει ότι ανεβαίνει η συμμετοχή- συνέβη στις εκλογές του 2021, όπου η κόντρα Ανδρουλάκη, Παπανδρέου, Λοβέρδου και των άλλων τριών υποψηφίων (των κ.κ. Γερουλάνου, Χρηστίδη και Καστανίδη) έκοψε 270 χιλιάδες και πλέον «εισιτήρια». Και ενώ η μαζική συμμετοχή μελών και φίλων ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στην κάθε αφετηρία, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συζητούν για το «φρένο» στους «περαστικούς» ψηφοφόρους την ώρα της κάλπης. Για παράδειγμα ο Μανώλης Όθωνας – κι όχι μόνο- πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή να ξαναδούν την εκλογική διαδικασία: «Είναι η ώρα να τελειώνουμε με την ιλαροτραγωδία των ψηφοφόρων του 2ευρου. Η ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση είναι μια σημαντική κατάκτηση που εμείς πρώτοι υιοθετήσαμε , έσπασε τα στεγανά των κλειστών ελεγχόμενων σωμάτων εκλεκτόρων. Αλλά να γίνει αυτό που είναι και όχι να συντηρούμε αυτό στο οποίο εκφυλίστηκε. Ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση σημαίνει βάσει του μητρώου μελών του κόμματος και όποιου άλλου θέλει να εγγραφεί μέλος, μέχρι κάποιο εύλογο χρόνο πριν την ημερομηνία εκλογής. Περαστικοί, εισοδιστές από δεξιά και αριστερά, τέλος».

Μήπως η σχετική πρόταση οδηγεί τελικώς στην εκλογή ενός αρχηγού, όχι από την κοινωνία, αλλά μόνο από τους κομματικούς; Και αν ναι, ποιους υποψήφιους ωφελεί; Πρόκειται για δύο ερωτήματα που σκέφτηκαν με καχύποπτη διάθεση στελέχη που τάσσονται με την ανάγκη εκλογής νέας ηγεσίας. Βέβαια, ο Πάνος Βλάχος όταν πήρε το λόγο και στήριξε τη σχετική πρόταση, σημείωσε ότι η όποια απόφαση αν ληφθεί θα πρέπει να ισχύσει όχι αυτήν αλλά την επόμενη φορά. Και ο λόγος είναι για να δοθεί χρόνος, από την αρχή της νέας αρχηγικής θητείας, σε ανοιχτό και αναλυτικό διάλογο σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος κλείνουν το κάδρο των υποψηφίων; Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κατάλογος θα παραμείνει ανοιχτός, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Η παρουσίαση πλατφόρμας από το Μιχάλη Κατρίνη, το «θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή» από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η περιγραφή της αποτελεσματικής λειτουργίας που πρέπει να αποκτήσει το κόμμα από τη Μιλένα Αποστολάκη, θυμίζουν, σύμφωνα με συντρόφους τους στο κόμμα, πρόβες καθόδου, χωρίς όμως βέβαια κατάληξη. Τα παραπάνω στελέχη, ασχέτως της προσωπικής τους στόχευσης, άσκησαν με τις ομιλίες τους κριτική στο μοντέλο λειτουργίας της Χαριλάου Τρικούπη και επανέλαβαν τις προτάσεις που είχαν καταθέσει και κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Και η Άννα Διαμαντοπούλου ενδιαφέρεται για τους «πρωταγωνιστικούς» ρόλους του ΠΑΣΟΚ; Η επικεφαλής του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε προεκλογικά ως καλεσμένη στο πλευρό του σοσιαλδημοκράτη Νίκολας Σμιτ (υποψήφιου για την Κομισιόν) με αφορμή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με το Νίκο Ανδρουλάκη στη Λάρισα. Οι διαχρονικά πολιτικοί της φίλοι από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ και από την Κοζάνη, όπου εκλεγόταν βουλευτής, λέγεται ότι συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Διαμαντοπούλου αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσίως το σενάριο, ωστόσο οι πιέσεις προ εκείνη να κατέβει συνεχίζονται.

Μακριά από τις κάλπες φαίνεται ότι επιλέγει να μείνει αυτή τη φορά ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος με την ομιλία του κράτησε ισορροπίες με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και προσπάθησε να εκφράσει δυνάμεις του κόμματος, που επί του παρόντος αρκούνται στο σκανάρισμα των εσωκομματικών εξελίξεων. Στους ίδιους τόνους κινείται και ο Στέφανος Παραστατίδης- το όνομά τους ακούστηκε ακόμη και για τη θέση του Γραμματέα, όμως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος «έσκισε» το ενδεχόμενο παραίτησης, αφού μετά την εκλογή ηγεσίας όλο το σκηνικό και τα πρόσωπα θα λειτουργήσουν με την ταχύτητα και τους όρους του restart.

Πηγή: protothema.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

Μπάιντεν: «Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ»
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ»

Μπάιντεν: «Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ»

Νέα στοιχεία από FBI για τον δράστη της απόπειρας κατά Τραμπ: «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία από FBI για τον δράστη της απόπειρας κατά Τραμπ: «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Νέα στοιχεία από FBI για τον δράστη της απόπειρας κατά Τραμπ: «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Νέα δεδομένα με τις υποθέσεις σφετερισμού - Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για ακίνητα στα κατεχόμενα
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα δεδομένα με τις υποθέσεις σφετερισμού - Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για ακίνητα στα κατεχόμενα

Νέα δεδομένα με τις υποθέσεις σφετερισμού - Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για ακίνητα στα κατεχόμενα

Η ψυχολογική διάσταση του Κυπριακού - Ειδικοί αναλύουν στον «Π» το τραύμα των Κυπρίων συνεπεία του πολέμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ψυχολογική διάσταση του Κυπριακού - Ειδικοί αναλύουν στον «Π» το τραύμα των Κυπρίων συνεπεία του πολέμου

Η ψυχολογική διάσταση του Κυπριακού - Ειδικοί αναλύουν στον «Π» το τραύμα των Κυπρίων συνεπεία του πολέμου