Οι αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η εμφάνιση των αλκυονίδων ημερών που έχουνε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα αναφέρεται στο διάστημα 15 Δεκεμβρίου με 15 Φεβρουαρίου, διάστημα το οποίο περιέχει τη μυθολογική σύνδεση και των 14 ημερών γύρω από το ηλιοστάσιο το Δεκέμβριο και την περίοδο επώασης των αβγών των αλκυόνων τον Ιανουάριο. Παράλληλα, ο ορισμός του φαινομένου από μετεωρολογικής πλευράς σημαίνει ηλιοφάνεια με έως 15 ή και 20 βαθμούς και μικρή νεφοκάλυψη.
«Η στατιστική εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι υπάρχει ένα μέγιστο εμφάνισης αυτών των θερμοκρασιών μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και αρχών Φεβρουαρίου περίπου. Αυτό είναι το μέγιστο διάστημα, δεξιά και αριστερά κάποιες μέρες μπορούμε να τις θεωρήσουμε Αλκυονίδες αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Οκτώβριο ή το Μάρτιο γιατί μετά μπαίνουμε σε άλλη εποχή. Δεν παρατηρούνται οι ημέρες αυτές κάθε χρόνο, πέρυσι αν θυμάμαι καλά δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες ημέρες, φέτος είχαμε τουλάχιστον 2 φορές, ήταν δηλαδή δυο-τρία πενθήμερα, όπως αυτές τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί να εμφανιστούν ξανά φέτος αλλά όσο περνάει ο καιρός, δηλαδή μετά τις 15 Φλεβάρη η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος παίζει και αυτός το ρόλο του αν δεν έχει συννεφιά και ακόμα και μέρες οι οποίες δεν είναι ”καθαρόαιμες” Αλκυονίδες μυρίζουν άνοιξη, μπαίνουμε σε άλλη εποχή», τονίζει ο κ. Λάλος.
Πώς προέκυψε το όνομα σύμφωνα με την μυθολογία
Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς Κύηκας και η σύζυγός του Αλκυόνη που ήταν κόρη του Αίολου, έδειξαν μεγάλη υπερηφάνεια και ασέβεια απέναντι στον Δία και την Ήρα και γι’ αυτό ο Δίας τους τιμώρησε κάνοντας τους πουλιά. Όμως, ο Δίας έδωσε στις αλκυνόες τις ήπιες ημέρες του χειμώνα για να γεννήσουν οι οποίες ονομάστηκαν αλκυονίδες. Ωστόσο, ο μύθος αυτός που ήδη αναφέρεται από τους αρχαίους Έλληνες, δεν έχει βάση καθώς τα πουλιά αλκυόνες γεννούν την άνοιξη.
Πηγή: thetoc.gr, huffingtonpost.gr, wikipedia.org,