Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει την καταστροφή στην πνιγμένη Θεσσαλία - Φόβος για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 9.9.2023
Νέα δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει την καταστροφή στην πνιγμένη Θεσσαλία - Φόβος για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό
Πάνω από την περιοχή πετούν 22 εναέρια μέσα – Απεγκλωβίστηκε οικογένεια με παιδί 2 ετών και δεύτερη οικογένεια με νεογέννητο 30 ημερών

Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτει νέα δορυφορική εικόνα από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία.

Η εικόνα τραβήχτηκε από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ελλάδα χθες Παρασκευή το πρωί, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 10 ενώ 4 άνθρωποι αγνοούνται επισήμως.

Το meteo παρουσιάζει την εικόνα στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία από τον δορυφόρο Landsat-8, στην οποία φαίνεται ότι μεγαλύτερο μέρος των Τρικάλων και της Καρδίτσας έχουν πλημμυρίσει από τους χείμαρρους και τα νερά του Πηνειού, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης και μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στις περιοχές στον Θεσσαλικό Κάμπο (με γαλάζιο χρώμα), όπως τα ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Η μονάδα meteo πραγματοποίησε την οπτικοποίηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων.

4635015866279192 image
Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας το πρωί της Παρασκευής 08/09/2023, μέσω του δορυφόρου Landsat-8.

4635016095095818 image
Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Λάρισας το πρωί της Παρασκευής 08/09/2023, μέσω του δορυφόρου Landsat-8.

Μήνυμα 112 για απομάκρυνση λόγω πλημμυρών στο θεσσαλικό κάμπο

Νέο μήνυμα 112 εστάλη λίγο πριν τις 14:00 για απομάκρυνση κατοίκων λόγω πλημμυρών στο θεσσαλικό κάμπο.

Καλούνται οι κάτοικοι που βρίσκονται στο Ομορφοχώρι του δήμου Κιλελέρ να απομακρυνθούν προς τον οικισμό Πλατυκάμπου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Φόβοι για την άνοδο της στάθμης στον Πηνειό – Μεγάλες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Λάρισα για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ο Πηνειός και να πλημμυρίσει η πόλη, στο πλαίσιο της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Δήμο, το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.

Σε αρκετές συνοικίες της πόλης, τα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίζονται. Αρκετές συνοικίες έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, λόγω της υπερχείλισης των φρεατίων. Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν, ακόμη και με βάρκες, για να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στις επιχειρήσεις μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

4635018549623370 image

Μεγάλες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Καρδίτσα

Την ίδια ώρα, τεράστια παραμένει η επιχείρηση στην Καρδίτσα, ενώ πάνω από τις πληγείσες περιοχές πετούν 22 εναέρια, (20 ελληνικά και 2 ελβετικά). Οι αρχές διέσωσαν μια τετραμελή οικογένεια με μωρό 2 μηνών, όπως και άλλη μία οικογένεια με νεογέννητο 30 ημερών.

Από τον οικισμό Κόρδα απομακρύνθηκαν 30 άτομα, που περίμεναν να φύγουν από το σημείο. Επιχειρήσεις γίνονται επίσης σε Μαραθέα, Κόρδα, Γιαννούλη, όπου έχουν απομακρυνθεί 45 άτομα με εναέρια και 70 με βάρκες, ενώ οι αρχές στέλνουν κλινοσκεπάσματα, νερά και φαγητά.

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί είναι 10, ενώ το ζευγάρι των Γερμανών έχει βρεθεί σώο.

Το νερό παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Βόλο

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα στον Βόλο και εν γένει στη Μαγνησία.

Στον Βόλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η υδροδότηση, καθώς έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Από χθες ξεκίνησε η παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου κατά διαστήματα, προσπάθεια που θα συνεχιστεί και σήμερα, σε άλλες περιοχές και για λίγες ώρες. Όμως το νερό δεν είναι πόσιμο.

Σε όλη την περιοχή διανέμεται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό από τον δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών.

Στον Βόλο, δεκάδες συνεργία καθαρισμού επιχειρούν για να απομακρύνουν όγκους λάσπης και φερτών υλικών, για να ομαλοποιηθεί η κίνηση των οχημάτων, αλλά και για να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν στη θεομηνία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών όπου εγκλωβίστηκαν τεράστιες ποσότητες λάσπης και είναι δύσκολη η απομάκρυνσή της από τις περιοχές αυτές.

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Πήλιο

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση είναι δύσκολη έως αδύνατη. Πρόκειται για τουρίστες που πρέπει να ταξιδέψουν για τα αεροδρόμια και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στις επιχειρήσεις μετέχει το 730 Τάγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς, που καταβάλλει προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στον χείμαρρο Πελεγκρίνο, μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί προς χρήση, και να επανασυνδεθεί το Νότιο Πήλιο με τον Βόλο.

Ανάλογη η κατάσταση είναι και στο Ανατολικό Πήλιο όπου αποκλεισμένα είναι τα χωριά της Ζαγοράς, Πουρί και Χορευτό, το Ανήλιο και το Μούρεσι όπου τμήματα του οδικού δικτύου κατέρρευσαν και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που πρέπει να απομακρυνθούν λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά και αφού δεν ηλεκτροδοτείται η περιοχή.

Χθες το απόγευμα, πλοίο που ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, μετέφερε δια θαλάσσης τεχνικούς, οχήματα και υλικό από τον Βόλο στη Μηλίνα και καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου.

Κομμένη στα δύο η χώρα

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο, αφού οι πλημμύρες ανάγκασαν τις Αρχές να διακόψουν, το βράδυ της Παρασκευής (08/09), την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από τη χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Δεκάδες συνοικίες θαμμένες στα νερά

«Υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει η τεχνική γνώση ώστε να απομειώσουμε τις επιπτώσεις. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την Ελλάδα γιατί ό,τι γίνεται επηρεάζει και την Ελλάδα. Πρέπει και επιβάλλεται να βρούμε όλους τους εγκλωβισμένους, συμπάσχω απόλυτα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, σχολιάζοντας τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες.

«Πριν ξεκινήσουμε τις κριτικές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μία κλιματική απορρύθμιση σε όλον τον πλανήτη. Να δούμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα που επηρεάζουν τον πλανήτη επηρεάζουν και τη χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

«Πρέπει να κάνουμε έναν γενικότερο σχεδιασμό συνειδητοποιούμε το πού πάμε. Αν δεν κάνουμε ανάλυση κινδύνων δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε παρά πέρα. Να δούμε με ποιον τρόπο θα αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε και μετά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας», υπογράμμισε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Νεκροταφείο ζώων

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία καθώς εκατοντάδες είναι τα ζώα που έχουν πνιγεί.

Όσο πέφτουν τα νερά στον κάμπο αρχίζουν να πληθαίνουν οι ιστορίες καταστροφής και θλίψης ανθρώπων που έχασαν το βιός τους, με το μέγεθος του κακού αποκαλύπτεται.

Εκτός από τα ζωντανά καταστράφηκαν ακόμα ζωοτροφές, μηχανήματα, και καλλιέργειες που είχε στην ιδιοκτησία του. Τα πάντα πνίγηκαν μέσα στο νερό.

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν έκκληση να έρθουν άμεσα ειδικά συνεργεία να μαζέψουν τα νεκρά ζώα.

Με τη ζέστη έχει ξεκινήσει αποσύνθεση και τα νερά έχουν αρχίσει και μολύνονται σοβαρά.

Στα περίχωρα του Παλαμά, στον περιφερειακό απέναντι από το ΓΕΛ Παλαμά, έχει μια κτηνοτροφική μονάδα με 300 νεκρά πρόβατα.

Στον νομό οι κτηνοτρόφοι υπολογίζουν ότι τα νεκρά ζώα είναι πολλές χιλιάδες. Η μυρωδιά των νεκρών ζώων έχει καλύψει τα πάντα…

«Καταστράφηκαν όλα»

Ο Παλαμάς στην Καρδίτσα κυριολεκτικά βυθίστηκε κάτω από τα νερά και τη λάσπη, με τους κατοίκους να περιγράφουν στο in, που καλύπτει ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, την απελπιστική κατάσταση την οποία βιώνουν.

Πηγή: in.gr / protothema.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πόση αξιοπιστία έμεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη όσον αφορά το Κυπριακό;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόση αξιοπιστία έμεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη όσον αφορά το Κυπριακό;

Πόση αξιοπιστία έμεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη όσον αφορά το Κυπριακό;

Λερναία Ύδρα το έργο στο Βασιλικό: Δεν τελειώνουν οι οικονομικές απαιτήσεις των Κινέζων – Αμήχανη η κυπριακή πλευρά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λερναία Ύδρα το έργο στο Βασιλικό: Δεν τελειώνουν οι οικονομικές απαιτήσεις των Κινέζων – Αμήχανη η κυπριακή πλευρά

Λερναία Ύδρα το έργο στο Βασιλικό: Δεν τελειώνουν οι οικονομικές απαιτήσεις των Κινέζων – Αμήχανη η κυπριακή πλευρά

Η διεθνής διαιτησία ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών στο Κυπριακό - Η πρόταση του νομικού Κωνσταντίνου Παρτασίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διεθνής διαιτησία ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών στο Κυπριακό - Η πρόταση του νομικού Κωνσταντίνου Παρτασίδη

Η διεθνής διαιτησία ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών στο Κυπριακό - Η πρόταση του νομικού Κωνσταντίνου Παρτασίδη

Υπάρχει κίνδυνος πολυπλοκότητας στη διαχείριση των ΜΕΔ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπάρχει κίνδυνος πολυπλοκότητας στη διαχείριση των ΜΕΔ

Υπάρχει κίνδυνος πολυπλοκότητας στη διαχείριση των ΜΕΔ

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν ζητώντας την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν ζητώντας την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν ζητώντας την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας