Ναυάγιο στην Πύλο: Νέες αποκαλύψεις από BBC - «Το Λιμενικό φίμωσε και εκφόβισε επιζώντες»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 13.7.2023
Ναυάγιο στην Πύλο: Νέες αποκαλύψεις από BBC - «Το Λιμενικό φίμωσε και εκφόβισε επιζώντες»
Το BBC «καίει» το Λιμενικό για το ναυάγιο. Οι επιζώντες «φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν». Το ανύπαρκτο σκοινί που τελικά ήταν... υπαρκτό.

Στο ναυάγιο της Πύλου με ένα δημοσίευμα «φωτιά» επανέρχεται το BBC, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία που επανατροφοδοτούν τις αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή του ελληνικού Λιμενικού για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

Ειδικότερα, επικαλούμενο μαρτυρίες, το BBC αποκαλύπτει ότι το Λιμενικό άσκησε πιέσεις σε δύο επιζώντες για να κατηγορήσουν ως «διακινητές» εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο.

Παράλληλα, το βίντεο με το κατάμεστο πλοιάριο που βυθιζόταν, αμφισβητεί επίσης τους ισχυρισμούς του Λιμενικού, καθώς τραβήχτηκε όταν το σκάφος υποτίθεται ότι βρισκόταν σε «σταθερή πορεία».

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το οπτικοακουστικό υλικό τραβήχτηκε όταν το Λιμενικό ισχυρίστηκε ότι το σκάφος δεν χρειαζόταν διάσωση, καθώς και ότι το μεγαλύτερο πλοίο στο βάθος ήταν το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, από το οποίο είχε ζητηθεί να δώσει προμήθειες στο «Adriana».

Η επίσημη εκδοχή του Λιμενικού για τα όσα διαδραματίστηκαν τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου είχε ήδη αμφισβητηθεί από το BBC Verify, που σήμερα επικαλείται δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων επιζώντων στο Λιμενικό και αργότερα ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Μεταφραστής που μίλησε στο BBC, ανέφερε ότι σε περσινή υπόθεση διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό, κατά την έρευνα για παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι μάρτυρες εκφοβίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή. «Η νομική υπόθεση κατέρρευσε πριν φτάσει σε δίκη» σημειώνει το βρετανικό μέσο.

«Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες τραγωδίες» τονίζει το BBC, επισημαίνοντας ότι τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψαν τα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι επιζώντες «φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν»

Λίγο μετά το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, εννέα Αιγύπτιοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Ωστόσο, δύο επιζώντες -ο Αχμάντ και ο Μουσαάντ- λένε ότι οι μετανάστες φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, αφού υπονόησαν ότι το Λιμενικό μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία.

Εδώ και ένα μήνα διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι η ελληνική ακτοφυλακή χρησιμοποίησε σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό σκάφος, με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Οι δύο επιζώντες που μίλησαν στο BBC ανέφεραν:

«Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι μετακινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν. Το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η βάρκα μας να αναποδογυρίσει. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση».

Οι άνδρες περιέγραψαν πώς πέρασαν δύο ώρες στο νερό πριν τους περισυλλέξει η ακτοφυλακή. Μόλις βγήκαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, το Λιμενικό είπε στους επιζώντες «να το βουλώσουν» όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την προσφυγική τραγωδία, όπως υποστηρίζουν οι επιζώντες.

«Όταν οι άνθρωποι απάντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει» δήλωσε στο BBC o Αχμάντ, ένας εκ των επιζώντων.

Ο Αχμάντ λέει ότι στους διασωθέντες είπαν να είναι ευγνώμονες που δεν είχαν πεθάνει και πως -μεταξύ άλλων- κάποιος άνδρας του Λιμενικού φώναζε:

«Δεν ξέρω τι να πω. Επιζήσατε από τον θάνατο! Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό! Μην κάνετε άλλες ερωτήσεις γι’ αυτό!».

Οι διασωθέντες δηλώνουν ότι διστάζουν να μιλήσουν δημόσια, επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι Αιγύπτιοι.

«Αν υπήρχε ένα δίκαιο σύστημα, θα συμβάλλαμε σε αυτή την υπόθεση», λέει ο Αχμάντ.

Αιχμές για τα «αποδεικτικά στοιχεία» - Το ανύπαρκτο σκοινί που τελικά ήταν… υπαρκτό

Εκτός από τις παραπάνω μαρτυρίες, το BBC επικαλείται δικαστικά έγγραφα που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται τα αποδεικτικά στοιχεία για να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Στις αρχικές καταθέσεις πέντε επιζώντων, κανένας δεν ανέφερε ότι το Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος των μεταναστών με σχοινί, όμως ενώπιον των δικαστικών αρχών όλοι εξήγησαν ότι υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια ρυμούλκησης.

Η ελληνική ακτοφυλακή αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε σχοινί – αλλά αργότερα υπαναχώρησε, παραδεχόμενη ότι όντως χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Λιμενικού, η πρόσδεση έγινε τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Για την ώρα, 82 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί από το ναυάγιο, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι άλλοι 500 έχασαν τη ζωή τους.

Οι ελληνικές αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι άνδρες είναι μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας και αναγνωρίστηκαν από συνεπιβάτες. Αν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ισόβιας κάθειρξης.

Ορισμένοι επιζώντες ισχυρίζονται ότι ορισμένοι από τους εννέα υπόπτους κακομεταχειρίστηκαν τους επιβαίνοντες στο πλοίο – ενώ άλλες μαρτυρίες λένε ότι ορισμένοι προσπαθούσαν πραγματικά να βοηθήσουν.

Όμως ο Αχμάντ και ο Μουσαάντ είπαν στο BBC ότι το Λιμενικό είχε δώσει εντολή σε όλους τους επιζώντες να πουν ότι οι εννέα Αιγύπτιοι έφταιγαν για τη διακίνησή τους.

«Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έγκλημά τους», λέει ο Μουσαάντ.

Η είδηση ότι συνελήφθησαν εννέα άτομα ως διακινητές προβλήθηκε ως επιτυχία των ελληνικών αρχών, αναφέρει το BBC, ωστόσο «χτύπησε καμπανάκι» για τον Farzin Khavand, που φοβήθηκε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Τι είπε ο διερμηνέας

Το BBC μίλησε και με τον Φαρζίν Χαβάντ, διερμηνέα, Βρετανό πολίτη που ζει 20 χρόνια στην Καλαμάτα, ο οποίος επισημαίνει ότι το 2022 είδε το Λιμενικό να κατηγορεί ως διακινητές δύο αθώους Ιρανούς, μετά τη διάσωση 32 προσφύγων.

Σε εκείνη την περίπτωση λέει ότι οι Ιρανοί είχαν κατηγορηθεί ως διακινητές, χωρίς αυτό να προκύπτει από τα όσα του είχαν δηλώσει οι διασωθέντες – οι οποίοι είπαν ότι ο οδηγός του σκάφους τους είχε εγκαταλείψει και ότι προσπαθούσαν όλοι να χειριστούν τη βάρκα προκειμένου να μην βυθιστούν.

Τα όσα του είπαν οι διασωθέντες τα μετέφερε στις λιμενικές αρχές αλλά λέει ότι όταν είδε τα πρακτικά η μαρτυρία των Αφγανών είχε αλλάξει και κατονόμαζαν τους Ιρανούς ως διακινητές.

Λέει ακόμα ότι οι Ιρανοί του είπαν ότι κάποιοι από τους Αφγανούς συνεπιβάτες τους είχαν πιεστεί από την ακτοφυλακή να τους κατονομάσουν ως τους διακινητές ανθρώπων – για να αποφύγουν να τους αντιμετωπίσουν «δυσάρεστα», να τους απειλήσουν με φυλάκιση και να τους «επιστρέψουν στους Ταλιμπάν».

Το κατηγορητήριο τελικά κατέρρευσε. Ο κ. Khavand λέει ότι δεν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει ξανά την ελληνική ακτοφυλακή.

Το BBC αναφέρει ότι δεν πήρε απάντηση από τις ελληνικές αρχές στα αιτήματα για σχολιασμό που τους έθεσε, ενώ ζήτησε συνέντευξη από τον υπουργό Ναυτιλίας αλλά προς το παρόν δεν έχει πάρει απάντηση.

Η Ελλάδα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο BBC μιλάει και η δικηγόρος από την Καλαμάτα Χρυσάνθη Καούνη που εκφράζει την ανησυχία της για τον τρόπο που αποδίδεται δικαιοσύνη. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε περίπου 10 παρόμοιες υποθέσεις.

«Οι ανησυχίες μου αφορούν τις μεταφράσεις, τον τρόπο συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και – αργότερα – τη δυνατότητα των κατηγορουμένων να αμφισβητήσουν αυτά τα στοιχεία», δήλωσε.

«Εξαιτίας αυτών των τριών σημείων, δεν νομίζω ότι υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τελικά δεν πιστεύω ότι αποδίδεται δικαιοσύνη», αναφέρει.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, μια δίκη στην Ελλάδα για μετανάστες που κατηγορούνται για διακίνηση διαρκεί μόλις 37 λεπτά και η μέση ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται είναι τα 46 χρόνια.

Η μελέτη ισχυρίζεται ότι οι ετυμηγορίες συχνά προέκυπταν με βάση τη μαρτυρία ενός και μόνο αστυνομικού ή αξιωματικού του Λιμενικού και, σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να εξεταστούν τα στοιχεία τους.

Πηγή: ieidiseis.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»
ΚΥΠΡΟΣ

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης
ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία
ΚΥΠΡΟΣ

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας