Διάλογοι για Μάτι: «Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 20.7.2020
Διάλογοι για Μάτι: «Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά»
Συγκλονίζουν οι διάλογοι του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλου με τον ερευνητή για την τραγωδία στο Μάτι, Δημήτριο Λιότσιο. Η μήνυμα που κατέθεσε ο τελευταίος αποκαλύπτει και τα όσα ειπώθηκαν, τις απειλές και τους εκβιασμούς εναντίον του για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Συγκλονίζουν οι διάλογοι του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλου με τον ερευνητή για την τραγωδία στο Μάτι, Δημήτριο Λιότσιο. Μήνυμα που κατέθεσε ο τελευταίος αποκαλύπτει και τα όσα ειπώθηκαν, τις απειλές και τους εκβιασμούς εναντίον του για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.


Εν τω μεταξύ, ουδεμία νύξη περί άνωθεν πιέσεων και προσπάθειας συσκότισης έκανε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής Δημ. Λιότσιος στην πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε για το Μάτι, την οποία παρέδωσε στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018. Παρότι μάλιστα στις 182 σελίδες της πραγματογνωμοσύνης του,  ο κ. Λιότσιος περιγράφει αναλυτικά τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνενοησία των αρμοδίων αρχών, δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο που μπορεί να ευθύνεται για όσα έγιναν.Λίγες ημέρες μάλιστα μετά την παράδοση του πορίσματός του, ο πραγματογνώμονας απέστειλε επιστολή στον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο που ήταν επικεφαλής της έρευνας,  για να τον ευχαριστήσει από καρδιάς για την  πολύτιμη υποστήριξη που του παρείχε, σε όλη τη μοναχική του πορεία το διάστημα αυτό, κόντρα σε όλο το σύστημα, όπως ανέφερε. Και πάλι, όμως δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου. Δήλωνε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Στις 3 Μαρτίου 2019, μία ημέρα δηλ.  πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι,  ο κ. Λιότσιος, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε  στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος  δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από το μοτοσυκλέτα του «εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του».

Οι δικηγόροι του κ. Λιότσιου σε δήλωσή τους αναφέρουν:


«Οι συνήγοροι του Επιπυραγού, Λιότσιου Δημητρίου, Ιωάννης Θ. Ηρειώτης και Βασίλειος Χ. Αρβανίτης δηλώνουνότιο κ. Λιότσιος την 20.07.2020 κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατάτου κ. Ματθαιόπουλου Βασιλείου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα εις βάρος του τελεσθέντα ποινικά αδικήματα, τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται από την καταγραφείσα μεταξύ τους συνομιλία της 21.09.2018. Συγκεκριμένα,από την ανωτέρω συνομιλία τουςστο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ)προκύπτει ότιο κ. Ματθαιόπουλος,υπό την ιδιότητα του Αρχηγούτου Πυροσβεστικού Σώματος,προσπάθησε,δια απειλών παράνομων πράξεων, να εξαναγκάσει τον κ. Λιότσιο, ο οποίος ενεργούσε ως Δικαστικός Πραγματογνώμονας για την διερεύνηση των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς της 23.07.2018,να συντάξει ψευδή και ελλιπή πραγματογνωμοσύνη ως προς τους λόγους εξάπλωσης της πυρκαγιάςπου προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνεςπου βαρύνουν τόσο τον ίδιο, όσο και λοιπούς υπαιτίους. Όλα τα αποδεικτικά μέσαγια την στοιχειοθέτησητουλάχιστοντου αδικήματοςτης απόπειρας παράνομης βίας και όποιων άλλων τυχόν αδικημάτων προκύψουν κατά την προκαταρκτική εξέταση έχουν κατατεθεί ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες ποινικές ευθύνες.

Ολόκληρη η μήνυση έχει ως εξής:
Δημήτριου Λιότσιου του Γεωργίου 4αι της Γρηγορίας, ΑξιωματικουΊυυ

Πυροσβεστικού Σώματος (Επιπυραγού), κατοίκου Νέας Ιωνίας Αττικής επίτης

οδού Βασιλείου Βασιλειάδη, αρ. 8

ΚΑΤΑ


1.       Βασιλείου Ματθαιόπουλου του Κωνσταντίνου, πρώην Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κατοίκου Ξυλοκάστρου Κορινθίας, επίτης Παρόδου Αθανασοπούλου, αρ. 20

2.       Παντός υπευθύνου, αυτουργού ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμέτοχου στις καταμηνυόμενες πράξεις, τα στοιχεία του οποίου ήθελαν αποκαλυφθούν κατά την ποινική διαδικασία

Αθήνα, 20.07.2020
κ. Εισαγγελέα,

1.       Μηνύω τον Βασίλειο Ματθαιόπουλο, πρώην Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τους τυχόν συναυτουργούς, τους ηθικούς αυτουργούς ή τους συνεργούς αυτού, για την αξιόποινη πράξη της απόπειρας παράνομης βίας (άρθρο 330 Π.Κ.) που τελέστηκε σε βάρος μου στην Αθήνα την 21.09.2018 και όποιων άλλων τυχόν αδικημάτων προκόψουν κατόπιν της προκαταρκτικής εξετάσεως.

2.       Μοναδική επιδίωξή του ήταν ο εξαναγκασμός μου, υπό την ιδιότητά μου ως διορισθέντα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Δικαστικού Πραγματογνώμονα με εντολή την διερεύνηση των αιτίων και των συνθηκών της φονικής πυρκαγιάς της 23.07.2018, δια απειλών παρανόμων πράξεων, να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον τών αρμοδίων ανακριτικών αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια. Ο μηνυόμενος, υπό την ιδιότητα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος φέρει την ευθύνη αποκάλυψης, ως επικεφαλής όλων των αρμοδίων αξιωματικών του Π.Σ., των αιτιών της όποιας τυχόν πυρκαγιάς, με παράνομα εκβιαστικά μέσα προσπάθησε να επιτύχει την σύνταξη εκ μέρους μου ψευδούς πορίσματος για τους λόγους της φονικής καταστροφής της 23.07.2018. Γνώριζε πολύ καλά, όμως, ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του όφειλε να προβεί σε κάθε ενέργεια για την αποκάλυψη της αλήθειας και όχι να προσπαθεί να συσκοτίσει τους λόγους για τους οποίους επεκτάθηκε η πυρκαγιά και προκάλεσε το γνωστό στο πανελλήνιο φονικό αποτέλεσμα.

3.       Απώτερος δε σκοπός του, αποκαλυπτικός του παράνομου κινήτρου του, όπως θα αναλυθεί κατωτέρω, ήταν η απόκρυψη της αλήθειας για την φονική πυρκαγιά και συνεπακόλουθα η συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν υπό την ιδιότητά του τότε ως Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των ευθυνών οποιουδηποτε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου. Συγκεκριμένα,

επεδίωξε εν γνώσει του, με τα παράνομα εκβιαστικά μέσα που χρησιμοποίησε, να αλλοιώσει το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης μου και να αποτρέψειτην δίωξη των πραγματικών υπαιτίων του τραγικού

συμβάντος, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και ως επικεφαλής όλων των ανακριτικών υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ειδικότερα, οι καταμηνυόμενες πράξεις τελέστηκαν υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

4.       Τυγχάνω Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος και Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, εγγεγραμμένος στους πίνακες πραγματογνωμόνων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με πολυετή εμπειρία. Συγκεκριμένα, υπηρετώ στο

Πυροσβεστικό Σώμα είκοσι τρία (23) έτη, πάντοτε σε θέσεις αυξημένης ευθύνης, ως προϊστάμενος ανακριτικών γραφείων, θέση που κατέχω μέχρι και σήμερα ως προϊστάμενος Ανάκρισης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας.

5.     Σύμφωνα με τα υπ’ αριθ. 171.381/26.07.2018 και 171.905/03.08.2018 διοριστήρια έγγραφα μου ανετέθη από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Βαρβάρα Γνεσούλη, στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης [δυνάμει της υπό στοιχ. Α.Β.Μ. Δ2018/1287 παραγγελίας του κ. Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών], η διενέργεια της επίδικης πραγματογνωμοσύνης επί της φονικής καταστροφής της 23.07.2018. Ειδικότερα, διορίστηκα κατ’ άρθρο 186 και 189 Κ.Π.Δ., προκειμένου κατόπιν διενέργειας πραγματογνωμοσύνης, να υποβάλω εμπεριστατωμένο πόρισμα, στο οποίο αφενός μεν θα προσδιορίζω τις επικρατούσες συνθήκες (καιρικές και περιβαλλοντικές) κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, τα αίτια αυτής -βασιζόμενος σε αντικειμενικά ευρήματα, ποιά ήταν η αρχική εστία της και αν υπήρχαν περισσότερες της μίας, και αφετέρου τυχόν πράξεις ή παραλείψεις αρμοδίων φορέων που είχαν ως αποτέλεσμα ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας. [ΣΧΕΤΙΚΑ 1, 2]

6.     Επισημαίνεται ότι δυνάμει του προαναφερθέντος από 26.07.2018 διοριστήριου ξεκίνησα την αναγκαία έρευνά μου, προκειμένου να απαντήσω στα αρχικώς τεθέντα ερωτήματα της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, στέλνοντας παράλληλα αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για χορήγηση των απαιτοόμενων στοιχείων.

Ο μηνυόμενος, όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειές μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από την ως άνω Εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: «τι μαλακίες είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλάκα.», προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της φονικής πυρκαγιάς.
7.       Σημειώνεται ότι περιεχόμενο της παραγγελίας της για διενέργεια της εν λόγω πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου το πόρισμά μου να αφορά και σε

«τυχόν πράξεις ή παραλείψεις αρμοδίων φορέων που είχαν σαν αποτέλεσμα ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας», όπως αναφέρθηκε ανωτέρω [ορ. ΣΧΕΤΙΚΟ 2].

8.       Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι ο μηνυόμενος από την 26.07.2018, οπότε και έλαβα τον αρχικό διορισμό μου, παρακολουθούσε τις ενέργειες στις οποίες προέβαινα προς επίτευξη του έργου που μου είχε ανατεθεί σχετικά με την διερεύνηση των αιτίων της φονικής πυρκαγιάς με απώτερο σκοπό του την συσκότιση της αλήθειας και την απόκρυψη των

ποινικών του ευθυνών, όπως κατωτέρω θα αποδειχθεί.

Β. Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΟΜΕΝΟΥ

9.       Κατά τη διάρκεια διενέργειας των αναγκαίων για την σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης πράξεων και συγκεκριμένα την 20.09.2018, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον τότε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και νυν μηνυόμενο, ο οποίος μου ζήτησε την επομένη να τον επισκεφθώ στο γραφείο του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να συζητήσουμε ένα σοβαρό ζήτημα.

10.    Πράγματι την 21.09.2018 και περί ώρα 11:00 π.μ. μετέβην στο γραφείο του στο ΕΣΚΕ, ως όφειλα, συμμορφούμενος με την «εντολή» του Αρχηγού, ήτοι του ανώτατου ιεραρχικά αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο υπάγονται όλοι ανεξαιρέτως οι Αξιωματικοί του Σώματος και αυτονοήτως και εγώ.

11.    Όταν παρουσιάστηκα ενώπιον του, απουσία έτερων παρευρισκόμενων, εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμόδιων φορέων και συνεπακόλουθα να υποβάλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια.

12.     Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των διαρκών επεμβάσεων και παρεμβάσεων στο έργο μου, ήδη από την πρώτη στιγμή του διορισμού μου, με απείλησε, προκαλώντας μου φόβο, αναφέροντας τα εξής [παρατίθενται ενδεικτικώς αποσπάσματα της μεταξύ μας συνομιλίας]:

Β. Ματθαιόπουλος


(α)« (…) Εγώ κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένε ο κύριος Λιότσιος εντάξει θα βοηθήσει ….τι θα βοηθήσει εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων, με ποιο δικαίωμα καταφέρεται σε εκείνο, καταφέρεται. Ο κύριος Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά και όχι μέσα από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει, αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης ο άλλος ο άλλος ο άλλος, κάλεσέ τον και πέστου τα, σε κάλεσα λοιπόν και στα’πα για να ξυπνήσεις. Γιατίστο λέω έχεις 15χρόνια – 20 για να πάρεις σύνταξη. (…)

Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, έτσι θα πούνε στη Σάμο, ποιος είναι ναι και στην πρώτη φωτιά μη του σηκώνεις και τίποτα και θα ‘ρθει μετά ο Γκουρμπάτσης και θα σε βρει. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια, έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο – Βασιλειάδη για να καθαρίσει ο Καπέλ/ος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα ΚΥΘΗΡΑ χωρίς εναέρια και στη ΜΑΝΗ χωρίς εναέρια, τόσοι είναι οι φάκελοι στους Εισαγγελείς στου Γνθείου και του Πειραιά,  το παιχνίδι παίζεται. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχίδια σου, τι θα σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα, αυτά είχα αυτά έβαλα αυτά βρήκα, αν δε σας κάνουν βάλτε άλλους.»

Εν προκειμένω, ο μηνυόμενος μεταχειρίζεται παρανόμως εκβιαστικά μέσα προκειμένου να με εξαναγκάσει να δεχθώ να συντάξω ψευδή έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Φθάνει δε στο σημείο να κάνει λόγο για τον κίνδυνο δυσμενών μεταθέσεων που διατρέχω αν δεν ακολουθήσω τις «συμβουλές» του, καθώς και για «κατασκευή» ποινικών ευθυνών σε βάρος μου αν δεν ενδώσω στους εκβιασμούς του. Αναφέρει ακόμα και παραδείγματα περιπτώσεων που οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ. άφησαν αβοήθητους συναδέλφους μου, κινούμενοι με εκδικητικά κίνητρα, ενώ είχαν την δυνατότητα να τους συνδράμουν και να περιορίσουν καταστροφικές πυρκαγιές, ήτοι παραδείγματα τέλεσης αξιόποινων πράξεων! Εν άλλοις λόγοις, δεν αρκείται στην εξαπόλυση απειλών, αλλά μου αποδεικνύει με τα λεγόμενό του ότι οι απειλές γίνονται πράξεις, προκειμένου να εντείνει τον φόβο μου και να- υποκύψω στη θέλησή του.

Αναλυτικότερα, είναι εγκληματικό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταχρώμενος την εξουσία που απορρέει από το αξίωμά του να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μου στείλει εναέρια μέσα, με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του. Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για τα παραδείγματα των πυρκαγιών στη Μάνη και στα Κύθηρα αναφέροντας τα ονόματα του πρώην Αρχηγού Π.Σ., κου Καπέλιου και του πρώην Υπαρχηγού Επιχειρήσεων Π.Σ. κου Βασιλειάδη, όπου ο κος Καπέλιος δεν έστειλε εναέρια μέσα στον κο Βασιλειάδη, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, μη γνωρίζοντας αν υπήρχε και τραυματισμός ή απώλεια ανθρώπινης ζωής. Με πληροφορεί, μάλιστα, ότι έχουν σχηματισθεί δικογραφίες που εκκρεμούν στις Εισαγγελίες Γυθείου και Πειραιώς και ότι το «το παιχνίδι παίζεται», υπονοώντας εγκληματικές πράξεις και ταυτόχρονα μη απονομή δικαιοσύνης, λόγω απόκρυψης σημαντικών στοιχείων. Ο αρχηγός του Π.Σ. γνωρίζει, λοιπόν, κατά τα λεγόμενό του, για την τέλεση σοβαρών αδικημάτων στην υπηρεσία του και τα αποσιωπά. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι αναφορές του είναι ικανές να με εξαναγκάσουν σε πράξεις ή παραλείψεις, σχετικά με την επίδικη έκθεση πραγματογνωμοσύνης, για την αλλοίωση του περιεχομένου αυτής. Περαιτέρω,

(β) «Πέντε πραγματάκια σου είπα, άνεμο/, καύσιμο ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική αυθαίρετη.

Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μια ώρα που έφυγε από κει με την ταχύτητα και το πυροθερμικό φορτίο…………………………………………………..

77′ σε νοιάζει εσένα που κάθεσαι και ζητάς έγγραφα από τη ΔΟΥΡΟΥ τι σε νοιάζει εσένα που ζητάς έγγραφα από τη ΔΟΥΡΟΥ, κάνε το Μαλάκα, ζητάς ακόμα και έγγραφα από το σχέδιο το οποίο έχεις υπογράψει εσύ..»

Ενδεικτικό της εναγώνιας προσπάθειας του μηνυόμενου να πετύχει τον παράνομο σκοπό του είναι ότι μου υπαγορεύει επί της ουσίας το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης, την οποία δίδοντας όρκο, κατ’άρθρο 194 Κ.Π.Δ., ανέλαβα να συντάξω, προσπαθώντας να με εξαναγκάσει αφενός μεν να συμπεριλάβω ψευδή στοιχεία, αφετέρου δε να διενεργήσω ελλιπή και πλημμελή έρευνα, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών.

Ειδικότερα, αναφέροντας «…με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μια ώρα που έφυγε από κεί με την ταχύτητα καί το πυροΰερμίκό φορτίο…» επί της ουσίας προσπαθεί να με εξαναγκάσει να αναφέρω στην έκθεσή μου ότι αιτία της καταστροφής είναι η «ταχύτητα» της πυρκαγιάς, ήτοι το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το φυσικό φαινόμενο, επιδιώκοντας εν γνώσει του να με εξαναγκάσει να μειώσω τον χρόνο που απαιτήθηκε από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα, με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων προσώπων. Επιπλέον,

(Υ) «(…) 77 είναι ο Εισαγγελέας τώρα είναι αύριο έφυγε, και θα φύγει ο ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ θα πάει πιο ψηλά. (…)

Θα ‘ρθει άλλος, ποιος σε είδε ποιος σε ξέρει, μη το βλέπεις τώρα, και αυτά τα λεφτά που θα πάρεις και αν θα τα πάρεις …θα τα χαλάσεις μετά σε δικό σου δικηγόρο, θα θες τρεις δικηγόρους μετά, στο λέω και έκανες μαλακία γιατί δε με άκουσες, ότι θα μπλέξεις για επτά χρόνια να πηγαινοέρχεσαι. (…)

Και θα έχεις και μια άλλη μεταθεσούλα για ΣΑΜΟ ή ΚΩ……… (…) Δεν ξέρω, για μένα να γράψεις όσο πιο απλά πράγματα, προηγουμένως η ΥΠΟΥΡΓΟΣ για άλλα θέματα με πήρε αλλά μου συζήτησε και αυτό, έτσι μεταξύ μας, είδες ο άλλος… .Άκουσες πως μιλάω… (…)

Μη νομίζεις πες ότι το ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ (…)

Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1000% από τους ίδιους, θα σε αφήσουν μετά οι άλλοι εδώ μέσα…… (…)

Εγώ σου είπα στο είπα και τότε, με Α και Β τρόπους και όχι να παρασυρθείς από τον κάθε ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΟ. (…)

Στο ‘πα και χθες και τι σου ‘χω διδάξει χρόνια, Λιότσο, όχι το τυρί και τη φάκα, που πας εσύ να δείξεις ικανότητες που με τα θηρία, με 100 νεκρούς που πας ρε, εδώ μιλάμε για χρήμα, ο ένας θα δώσει τον άλλο και θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο, μόνος θα μείνεις, θυμήσου το.

Θα κάθεσαι στο Ακροατήριο και θα σου λέει κύριε Πραγματογνώμονα για ελάτε, και θα σε παίρνει ο δικηγόρος του ΓΚΟΥΡΜΑΤΣΗ, μετά θα σε παίρνει ο δικηγόρος του ΤΕΡΖΟΥΔΗ, μετά θα σε πάρει ο δικηγόρος τουξΓ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ και θα στο κάνει το κωλάκι (κωλαράκι) τόσο, με*τι γνώσεις και στοιχεία βγάλατε εσείς αυτό, εγώ φιλικά στα λέω γιατί σε ξέρω χρόνια, μη με αναμείξεις πουθενά, τελείως φιλικά, συμβουλευτικά να σε. σώσω

Βρες ένα δικό σου άνθρωπο τράβα γράψε δέκα πράγματα εκεί.»
Ομηνυόμενος επιμένει με συνεχείς απειλές και κατά κατάχρηση της απορρέουσας από την ιεραρχική του θέση εξουσίας, να επιτύχει τον εξαναγκασμό μου, ήτοι τον παράνομο σκοπό του, κάνοντας μάλιστα ρητώς λόγο και για τις προηγούμενες προσπάθειές του να παρέμβει παρανόμως στο έργο μου. Με απειλεί εκ νέου με δυσμενείς μεταθέσεις, απαξιώνοντας παράλληλα τον θεσμικό ρόλο του Εισαγγελέα και με τρομοκρατεί ότι δήθεν η σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης με αμεροληψία και επιμέλεια και με μοναδικό σκοπό την εξακρίβωση της αλήθειας, όπως ορίζει ο νόμος, θα μου προκαλέσει ποινικές ευθύνες.

Δεν διστάζει να αναφερθεί και σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων για εκφοβισμό μου, προκειμένου να υποκύψω στις απειλές του.

Φθάνει δε στο σημείο να με εκβιάσει ευθέως και ευθαρσώς λέγοντας ότι «θα είσαι [είμαι] φαγωμένος 1000% από τους ίδιους, δα σε [με] αφήσουν οι άλλοι εδώ μέσα» και ότι «δα μείνεις [μείνω] μόνος», αν επιτελέσωτο καθήκον μου. Επιπροσθέτως,

«(■■■) Ακύρωσέ το δώστο διώχτο από πάνω σου, το έχεις αργήσει, για μένα τρία πραγματάκ/α, Πραγματογνώμονας Πυροσβεστικής, πως ξεκίνησε η φωτιά σύμφωνα με τη γεωγραφία τάδε τάδε, κατέληξε εκεί και και, κάθεσαι τώρα και θα τα βάλεις με το Δασαρχείο που σου λέει ο άλλος θα σου ανοίξει τον κώλο, θα τα βάλεις με τη ΔΟΥΡΟΥ θα σου ανοίξει τα καπούλια, θα τα βάλεις εδώ, μόλις δούμε ποιοι κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί ΓΚΟΥΡΠΜΑΤΣΗ, κατηγορείσαι κατηγορείσαι κατηγορείσαι, πέντε δικηγόρους, και το μεμονωμένο μετά, δεν είναι απλά τα πράγματα.. (…) Με τι γνώσεις εσύ έχεις να πεις ότι το αυτοκίνητο άργησε ή το αυτοκίνητο engage και τα λο/πά μμμμ…(…)

Ποια χαρτιά το αποδεικνύεις αν εγώ έχω άλλα χαρτιά από πίσω μμμμμ, αν εγώ έχω άλλα χαρτιά από πίσω, τι κάνουμε; Εγώ απλά στα λέω, έχεις το χρόνο, κάτσε συμβουλέψου και κείνο που πρέπει να κάνεις, βγάλε τον εαυτό σου απ’ έξω, πρώτα να σώσεις τον εαυτό σου, γιατί στο είχα πει και στην Κόρινθο την υπογραφή σου και την ψωλή σου ΛΙΟΤΣΙΟ θυμάσαι που τη βάζεις, με τα Ανακρτπκά θυμάσαι που σου έλεγα τιμαλακίες υπογράφεις εδώ, που πας τι κάνεις εδώ, και μη κοιτάς που δεν μας έκατσε κάτι, αλλά μην ξεχνάς αυτό που έλεγε ο ΜΑ ΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣχρόνια σήμερα εμού αύριο εσού ουδέποτε κανενός.(…)

Εγώ να ξέρεις από την πλευρά μου ούτε θα με δώσεις πουθενά γιατί θα το μάθω, ούτε απειλή το θεωρώ ούτε τίποτα, εγώ στα λέω σου είπα σα Βασίλης και σα Δημήτρης, γιατί έχουμε κάτσει πολλές φορές και έχουμε πιει κρασί από το ίδιο ποτήρι και πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα, και κάποια στιγμή πριν τον Απρίλιο με είχες πάρει, μου λες θέλω να σε δω αν είναι να πάρω μια μετάθεση για τη Σύρο κλπ, και λέω άστο θα το δούμε, καταλαβαίνω εγώ γιατί το ήθελες και θα σε βοηθούσα, σε ότι μπορώ να σε βοηθήσω θα σε βοηθήσω. (…)

Κάτσε εκεί, βρες κάνα από το Αρχηγείο ή κάνα φίλο σου, πέντε αράδες πέντε λέξεις πέντε αυτά και δώστο. Εισαγγελείς; κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα και σύ θα πάρεις την πούτσα, έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα, το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος, και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά Εισαγγελείς δικηγόροι, δεν ακούς, στο είπα από την πρώτη μέρα Μήτσο, και με χιούμορ και ωραία, άσε τον ρατέετ της Παγώνας μη τον χαλάς πολλές φορές ξέρεις οι φιλοδοξίες, η Πουτάνα η ζωή, δεν μας αφήνει να είμαστε (…)

….(…) όπως στα λέω εσένα τώρα τι θα γίνει με την υπόθεση αυτή, αυτή η υπόθεση δεν κλείνει, θα κλείσει έξι επτά χρόνια, κάθε μέρα θα είσαι και θα κάνεις και υπηρεσία ή θα πηγαίνεις το πρωί στο δικαστήριο και μετά στην υπηρεσία, γιατί από την άλλη θα θες και τα πενθήμερα και τα νυχτερινά και δε θα σε φτάνουν…»

Ο μηνυόμενος συνεχίζει να προσπαθεί να μου υποδείξει το περιεχόμενο του πορίσματος μου, συνεχίζει να με απειλεί τονίζοντας ότι η αντικειμενική και αμερόληπτη σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης θα προκαλέσειτην εμπλοκή μου σε ποινικές υποθέσεις, υπονοώντας ότι θα υποβληθούν και μηνύσεις σε βάρος μου για το περιεχόμενό της. Επιπλέον, με εκφοβίζει αναφορικά με το κόστος των διαδικασιών στις οποίες θα εμπλακώ (ψυχολογικό και οικονομικό), τονίζοντας ότι θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα και το καθημερινό πρόγραμμά μου, λόγω της αναγκαίας παρουσίας μου ενώπιον των Δικαστηρίων, μέχρι την αμετάκλητη περαίωση της εν λόγω πολύκροτης υποθέσεως.

Προσπαθεί δε για ακόμα μία φορά να με εκφοβίσει, υποτιμώντας με και υποβαθμίζοντας παράλληλα τη γνώση μου επί του αντικειμένου, υποστηρίζοντας ότι η αντικειμενική επιστημονική αλήθεια, στην οποία θα καταλήξω εξετάζοντας αντικειμενικά δεδομένα και ευρήματα βάσει των κοινώς αποδεκτών και παραδεδεγμένων κανόνων, αντικρούεται δήθεν από στοιχεία που θα προσκομίσουν οι κατά το πόρισμά μου φέροντες ευθύνη για την φονική πυρκαγιά.
Όσον αφορά δε στο σύστημα engage, για το οποίο κάνει λόγο, επισημαίνεται ότι αποτελεί το λογισμικό καταγραφής, εντοπισμού θέσης και κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Με την αναφορά του αυτή ο μηνυόμενος εντέχνως προσπαθεί, αφενός μεν να μου δημιουργήσει ανασφάλεια σχετικά με τις ικανότητάς μου να διεκπεραιώσω την ανατεθείσα πραγματογνωμοσύνη, αφετέρου δε να υποβαθμίσει την αποδεικτική αξία των δεδομένων του ως άνω συστήματος που σε συνδυασμό με άλλα αποδεικτικά μέσα αποδεικνύει τις παράνομες πράξεις των υπαιτίων, καθώς και τις δικές του, για να επιτύχει τους παράνομους σκοπούς του.

Δεν διστάζει, συνεχίζοντας την αφόρητη πίεσή του σε βάρος μου, να αναφερθεί στην θανατηφόρα πυρκαγιά στον Πύργο Ηλείας το έτος 2007 και μάλιστα σε παράνομες πράξεις που έλαβαν χώρα και σε αυτή την περίπτωση, τις οποίες γνωρίζει και αποσιωπά!, όπως ο ίδιος αναφέρει. Προβαίνει, μάλιστα και σε ακόμα μία «ευθεία» απειλή αναφέροντας: « ούτε θα με δώσεις πουθενά γιατί θα το μάθω». Περαιτέρω,

(ε) «(…)Κράτα τα αρχεία σου και μόλις τα παραδώσεις σε πέντε δέκα μέρες που θα αρχίσουν οι απολογίες κατηγορουμένων και μόλις θα βγει η δικογραφία ποιος έβαλε την Πυρκαγιά θα ζητηθούν όλοι οι φάκελοι, οπότε θα την πάρουν όλος κράτα να έχεις αρχεία φτιάξε και ένα για το ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟ να έχει στην άκρη να το διαβάσει και φέρτο όποτε μπορέσεις εφόσον το παραδώσεις η πριν το παραδώσεις αν θες να το διαβάσουμε, θα σου πω δυο κουβέντες και πήγαινε παρέδωσέ το και βάλε λίγα στοιχεία. Δεν ξέρει ο Εισαγγελέας τι έχεις ζητήσεις, ξέρει ο Εισαγγελέας 77 έχεις ζητήσει; μμμμ…(…)

Κοίτα ποια έχουν ποια δεν έχουν …και θάψτα. Δεν πειράζει, με ηρεμία δε χρειάζεται Πανικός, όπως ήσουνα προχτές να είσαι σήμερα, χαμόγελο, ωραίος, βγάλε την ουρά σου απ’έξω γιατί θα σε δέσουνε σεεεε. Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει. (…)

Γατί στη φωτιά δε θα έριχναν καμία κατηγορία, έκανα ότι μπορούσα ήμουν στο Κέντρο παρουσία του Υπουργού των Υπουργών δεν πήγα, γιατί μου είπαν να μην πάω, ό,τι μπορούσα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας Πυροσβέστης το έκανα, Γέ/ά σας, δεν με αγγίζει τίποτα εμένα, κράτα το στόμα σου κλειστό, όλα διαρρέουν, τα πάντα, όλα διαρρέουν, ήδη ο Γκουρμπάτσης θα το έχει μάθει τώρα που εμφανίστηκες. (…)

Είδες το τυρί δεν είδες τη φάκα, να πας εκεί στον Εισαγγελέα και να του πεις, βρες μια δικαιολογία, ότι δεν προλαβαίνω, έχω τα παιδιά μου τα σκυλιά μου, πάρε και ένα χαρτί από το γιατρό 4 μέρες και ζήτα την εξαίρεση, γιατί είναι συνάδελφος και εγώ το έχω βάλει για να είμαι για κανένα αυτοκινητάκι για κανένα σπίτι για κάνα τέτοιο, τραβάς την αναφορά σου και τελείωσε η υπόθεση απαλλαγή..

Αυτοί σε πήραν από τον πίνακα τσιμπητό εεε, δεν είχε άλλο Πραγματογνώμονα; (…)

Όσα λιγότερα γράφεις τόσο το καλύτερο, στο πα και χθες όσα λιγότερο βάζεις τόσο το καλύτερο, φτιάξε μια απλή Πραγματογνωμοσύνη, ας σε περάσουν για κουτό, να (χειρονομία) τον κ/νέζο….. (…)

Μην πεις στον Εισαγγελέα με κάλεσε ο καινούριος Αρχηγός. (…)

Από που κρίνεις εσύ προκύπτουν ευθύνες ανωτέρων; Πού το ξέρεις ότι προκύπτουν ευθύνες; Από πού; Από πού; Με τί στοιχεία; (…)

Πού το ξέρεις ότι πες, ευθύνες για ανωτέρους; (…)

Από που προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους; Από που το τεκμηριώνεις εσύ ότι προκύπτουν ευθύνες για ανώτερους; Πες προκύπτουν ευθύνες για τον ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟ μετά σε έσκισα εγώ το ξέρεις; Σε έσκισα. (…) Σε έσκισα, από πού το τεκμηριώνεις, έχεις κάποιο χειροπιαστό στοιχείο; ξέρεις τι έκανα; μου έχεις πάρει κατάθεση; Από πού θα με βγάλεις ότι προκύπτουν ευθύνες; από πού; για πες μου; από που προκύπτουν ευθύνες για τον πυροσβέστη; (…)

Μόλις γράψεις ευθύνες, σου είπα και το άλλο μόλις γράψεις ευθύνες των ανώτερών μου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε. (…)

Ρώτα ένα δικηγόρο, πες ότι δε μπορώ να διεκπεραιώσω την υπόθεση κλπ κλπ γιατί…. Αλλά μη γράψεις ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους, εγώ για αυτό σε κάλεσα εδώ, η Υπουργός αυτό μου είπε, κάλεσε τον μου είπε, και πες του το, μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος, η Δούρου ο καθένας ή κάποια Υπηρεσία ή το Δασαρχείο,…. εγώ στα είπα… (…)

Α ν πιστεύεις ότι θα το αλλάξεις μέσα στο ΣΚ (…)

Αν το αλλάξεις μέσα στο σκ… (…)

…όποτε θες (…) Ε ναι που θα πάω. (…) Πάρε με μετά τις 11, 12 η ώρα. (…) Έλα στη Πανόρμου να πιούμε ένα καφέ. (…) Ωραία έλα εδώ… Έλα το απόγευμα εδώ θα είμαι. (…) Μέχρι τις δέκα εδώ είμαι εγώ. (…)

Εγώ έχω ένα τίτλο τώρα Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα να ξέρεις ότι σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου και θα σε στηρίξω, στήριξε και σύ, στήριξε το Σώμα τους συναδέλφους τον εαυτό σου, και βγάλε την ουρά σου απ’ έξω γιατί έχεις μέλλον μην καταστρέφεις το μέλλον σου, είσαι εξελίξιμος ακόμη, όταν ήμουν στην Κόρινθο μου έλεγαν κάποιοι και Αρχηγός, γέλαγα εγώ γιατί έλεγα από όλη την Ελλάδα θα γίνω εγώ;

Εσύ έχεις τα προσόντα να φτάσεις στην ηγεσία του Αρχηγού μην καταστρέφεις το Μέλλον σου, με τη φύση δε τα βάζει κανένας… (…) Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχήσει 500.000.000, η φωτιά στο Μάτι θα πάει 1 Δις από αυτά 100 θα μοιραστούνε τα 200 θα μοιραστούνε… Πρόσεξε… πρόσεξε…»

Τέλος, ενδεικτικό του παράνομου κινήτρου του μηνυόμενου, Αρχηγού Π.Σ,. είναι το γεγονός ότι επαναλαμβάνει συνεχώς τις απειλές εκβιαστικά μέσα, ανακυκλώνοντας το περιεχόμενό τους στην προσπάθειά του να μου δημιουργήσει πίεση και έντονο συναίσθημα φόβου. Δεν διστάζει, μάλιστα, να με προτρέφει να παραπλανήσω τον Εισαγγελέα, αποκρύπτοντάς του εν γνώσει μου στοιχεία, τα οποία προέκυφαν από την διενεργηθείσα έρευνά μου ή ακόμα και να επικαλεσθώ προσχηματικά ανύπαρκτα κωλύματα και να αιτηθώ την εξαίρεσή μου. Επιπλέον, προσπαθεί να ιιε εξαναγκάσει να του προσκομίσω την αλλοιωμένη και ελλιπή έκθεση που με προτρέπει να συντάξω, ώστε να εγκρίνει το φευδές περιεχόμενό της!

Εν συνεχεία, υπερβαίνοντας κάθε μέτρο με εκφοβίζει και με απειλεί ευθέως κατ’ επανάληψη λέγοντας: «Κοίτα ποια έχουν ποια δεν έχουν και θάφτα …. βγάλε την ουρά σου απ’ έξω γιατί θα σε δέσουνε σεεεε. Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει» και εν συνεχεία «…βγάλε την ουρά σου απ’ έξω γιατί έχεις μέλλον μην καταστρέφεις το μέλλον σου». Περαιτέρω, στην προσπάθειά του να αποκρύψει τις ευθύνες του αναφέρει ότι δεν μετέβη στον τόπο της πυρκαγιάς, κατόπιν σχετικών «εντολών» των αρμοδίων Υπουργών που βρίσκονταν μαζί του στο ΕΣΚΕ, αποσιωπώντας ότι υπό την ιδιότητα του ως τότε Υπαρχηγός Επιχειρήσεων δεν χρειαζόταν «εντολή» ή «άδεια» των Υπουργών για να μεταβεί. Αποκορύφωμα της παράνομης συμπεριφοράς του σε βάρος μου, που καταδεικνύει την εναγώνια προσπάθειά του να με εξαναγκάσει να τελέσω το αδίκημα της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές του ευθύνες για την φονική πυρκαγιά, αποτελεί η ΕΥΘΕΙΑ ΑΠΕΙΛΗ«Πες προκύπτουν ευθύνες για τον ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟ μετά σε έσκισα εγώ το ξέρεις; Σε έσκισα. (…) Σε έσκισα, από πού το τεκμηριώνεις, έχεις κάποιο χειροπιαστό στοιχείο; ξέρεις τι έκανα; μου έχεις πάρει κατάθεση; Από πού θα με βγάλεις ότι προκύπτουν ευθύνες; από πού; για πες μου; από που προκύπτουν ευθύνες για τον πυροσβέστη;

Μόλις γράφεις ευθύνες, σου είπα και το άλλο μόλις γράψεις ευθύνες των ανώτερών μου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε.»

Συνεχίζει δε την προσπάθεια εξαναγκασμού μου προτρέποντάς με να αλλοιώσω αποδεικτικά στοιχεία, εμπλέκοντας ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, ήτοι την αρμόδια Υπουργό, για άλλη μια φορά.

Τέλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος φθάνει στο σημείο κάνει λόγο με ευκολία για χρήματα που «θα μοιραστούνε», αναφερόμενος στην ανείπωτη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε εκατόν δύο (102) συνανθρώπους μας.

Ξεπερνώντας, λοιπόν, κάθε ηθικό φραγμό, παρανομεί σε βάρος μου ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταγρώμενος κάθε εξουσία που του δίδει ο νόμος, απειλώντας με ξεκάθαρα ότι θα φροντίσει σε συμπαιγνία με όλους τους αξιωματικούς, για τους οποίους θα προκύφουν ευθύνες από το πόρισμά μου, να μου προκαλέσουν βλάβη. Δεδομένου δε του αξιώματος του είναι προφανές ότι οι απειλές του όχι μόνο ήταν αντικειμενικά σοβαρές, αλλά πράγματι μέσω της εξαπόλυσής τους μου προκλήθηκε έντονο συναίσθημα ανασφάλειας και φόβου για το ενδεχόμενο υλοποίησής τους και κατ’ επέκταση για την επίδραση της παράνομης συμπεριφοράς του στην πορείατόσο για της επαγγελματικής, όσο και της προσωπικής μου ζωής.

13.  Οι ανωτέρω απειλές που εξαπέλυσε σε βάρος μου ως μέσο εξαναγκασμού για να επιτύχει τη σύνταξη από μέρους μου φευδούς πραγματογνωμοσύνης, αποδεικνύονται περίτρανα από το ηχητικό αρχείο καταγραφής της ως άνω συνομιλίας, καθώς και από την απομαγνητοφώνηση αυτής, κατάτο ουσιώδεςτμήματης. [ΣΧΕΤΙΚΑ 3 (usb sticfk), 4 (έγγραφο απομαγνητοφώνησης)]

14.  Σημειώνεται ότι το έγγραφο της ως άνω απομαγνητοφώνησης της μεταξύ μας συνομιλίας αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό μέσο, κατ’ άρθρο 178
Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου, καθώς «…λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο και συνεκτιμάται μαζί με τις άλλες αποδείξεις για το σχηματισμό της δικανικής του κρίσης, έστω και αν αυτό περιέχει και στηρίχτηκε σε αθέμιτη μαγνητοσκόπηση με τεχνικά μέσα εκδηλώσεων του κατηγορούμενου, που πραγματοποιήθηκαν, όμως στα πλαίσια των ανατιθεμένων σ’ αυτόν υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεσή τους, η οποία υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική».[1]

Γ. ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΟΜΕΝΟΥ

15. Εξ όσων αναλυτικός εκτέθησαν ανωτέρω απεδείχθη ότι ο πρώην Αρχηγός του Π.Σ. παρανόμησε σε βάρος μου, με μοναδικό σκοπό την συγκάλυψη των ευθυνών του, καθώς και των ευθυνών οποιωνδήποτε άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. Καταχρώμενος την απορρέουσα από το αξίωμά του εξουσία προέβη σε αποκάλυψη έκνομων ενεργειών που έχουν λάβει χώρα στα πλαίσια άλλων περιπτώσεων πυρκαγιών, προκειμένου να μου εμποιήσει τρόμο και ανησυχία ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και σε εμένα. Παραγνωρίζοντας δε τον θεσμικό του ρόλο προέβη σε εκβιαστικές και παράνομες ενέργειες, με μοναδικό σκοπό να επιτύχει αλλοιώσεις αποδεικτικών στοιχείων και συνεπακόλουθα να επιτύχει τη σύνταξη ψευδών πορισμάτων σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς της 23.07.2018. Αδιαφορώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είχε ως αποκλειστική του επιδίωξη την συσκότιση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων.

Δ. ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

16. Σύμφωνα με το άρθρο 330 παρ. 1 Π.Κ.:

«Όποιος με σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης εξαναγκάζει άλλον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παδών δεν έχει υποχρέωση, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, ανεξάρτητα αν το απειλούμενο κακό

στρέφεται εναντίον εκείνου απειλείται ή κάποιου από τους οικείους του».

17.  Το αδίκημα της παράνομης βίας στοιχειοθετείται αντικειμενικός από τα κάτωθι στοιχεία:

(α) Εξαναγκασμός άλλου σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν είχε υποχρέωση.[2]

(β) Με τη χρήση σωματικής βίας ή απειλής σωματικής βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης.[3] Ειδικώς, απειλή νοείται μια παράσταση κακού, του οποίου η επέλευση εξαρτάται από το αν ο απειλούμενος δεν θα υποκύψει στη θέληση του απειλούντος. Πρέπει η πραγματοποίηση του κακού να εμφανίζεται ότι απόκειται στην εξουσία του απειλούντος, έστω και με τον έμμεσο επηρεασμό τρίτου. Δεν έχει σημασία αν ο απειλών έχει πραγματική πρόθεση πραγματοποίησης του κακού, αρκεί η απειλή αντικειμενικά να φαίνεται σοβαρή. Επισημαίνεται ότι διαφέρει η παράνομη βία της απειλής του άρθρου 333 Π.Κ. στο ότι εν προκειμένω (άρθρο 330 Π.Κ.) η απειλή είναι μέσο προς σκοπό, ενώ στην περίπτωση του ως άνω άρθρου ο δράστης ενεργεί απλώς για να εκφοβίσει.[4]

(ν) Παράνομη είναι η απειλή όταν η απειλούμενη πράξη ή παράλειψη είναι αντίθετη προς επιτακτικό ή απαγορευτικό κανόνα δικαίου, οποιουδήποτε κλάδου, γραπτό ή και εθιμικό.[5]

(δ) Αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της σωματικής βίας ή της απειλής σωματικής βίας κλπ. και της πράξης, παράλειψης ή ανοχής του θύματος.[6]
Υποκει,μενικώς, απαιτείται δόλος (αρκεί ο ενδεχόμενος) που περιλαμβάνει τη γνώση ότι η απειλούμενη πράξη ή παράλειψη είναι παράνομη και βούληση εξαναγκασμού σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή σε πράξη που εκείνος δεν υποχρεούται.[7]

18.  Εν προκειμένω, στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της παράνομης βίας, εν απόπειρα τελεσθέντος, αφ’ ης στιγμής ο μηνυόμενος:

Με εκβιαστικά μέσα και παράνομες απειλές, ήτοι παραστάσεις κακών, και δη αντικειμενικά σοβαρών, όπως επί λέξει παρατέθηκαν ανωτέρω, των οποίων η επέλευση εξαρτιόταν αποκλειστικά και μόνο από τη βούλησή του, προσπάθησε να με εξαναγκάσει να διενεργήσω ελλιπή και πλημμελή έρευνα σχετικά με την πυρκαγιά της 23.07.2018 και κατ’ επέκταση να προβώ σε σύνταξη και υποβολή ψευδούς πραγματογνωμοσύνης.

Έπραξε δε τούτο, όπως απεδείχθη, γνωρίζοντας ότι η σύνταξη ψευδούς πραγματογνωμοσύνης συνιστά ποινικό αδίκημα (άρθρο 226 Π.Κ.), έχοντας τη βούληση να με εξαναγκάσει με κάθε δυνατό τρόπο να προβώ στην τέλεσή του.

Ε. ΥΠΟ ΣΤΟΙΧ. Α.Β.Μ. Ε 19-4160 ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ


19. Στα πλαίσια της παρούσης παρακαλώ όπως λάβετε υπ’όψιν, κατ’άρθρο

177 Κ.Π.Δ., την υπό στοιχ. Α.Β.Μ. Ε 19-4160 μηνυτήρια αναφορά μου ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχετικά με την δολιοφθορά που υπέστη την 03.03.2019 η μοτοσυκλέτα μου μάρκας

Ηοητώ, μοντέλο ΑίτίεΒΤννίπ 1000 (εξαγωγή από την αρχική της θέση της αλυσίδας κινήσεως), εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή μου.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.

Επειδή στοιχειοθετούνται σε βάρος μου οι καταμηνυόμενες πράξεις.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Καταμηνύω τον ανωτέρω και όποιον άλλον τυχόν υπαίτιο ενώπιον Σας και

ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Την ποινική δίωξη και δέουσα τιμωρία του για τις εις βάρος μου τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις.

Δηλώνω δε ρητώς ότι παρίσταμαι προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του μηνυόμενου και όποιου άλλου τυχόν υπαιτίου για τα εις βάρος μου τελεσθέντα ποινικά αδικήματα, δικαιούμενος κατά τον αστικό κώδικα σε αποζημίωση, αποκατάσταση από το έγκλημα και σε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, κατ’ άρθρα 63, 66 και 67 ΚΠΔ, ρητά επιφυλασσόμενος για διεκδίκηση παντός νομίμου δικαιώματος μου και των αξιώσεών μου ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.

ΠΗΓH: TOVIMA.GR


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν
ΚΟΣΜΟΣ

Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»
ΚΥΠΡΟΣ

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών
ΚΥΠΡΟΣ

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του
ΚΥΠΡΟΣ

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»