Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο "οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης".
Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".
Το δημοσίευμα του Ρόιτερ δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Ρόιτερ "Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.
Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018".
Στο μεταξύ σε νέο τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρεται πως ούτε οι δανειστές της Ελλάδας δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτό που δήλωσαν νωρίτερα πηγές ότι επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία για τα ανοικτά θέματα στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και δήλωσαν ότι τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, αντίθετα απ' αυτό που επιθυμεί η Αθήνα.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές. Δύο ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα προκαταρκτική συμφωνία.
Σε δήλωσή του νωρίτερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα μπορούν να αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος διάσωσης.
«Θα καθορίσουμε στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM. Επανέλαβε επίσης ότι τα ενδεχόμενα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά όχι τη θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια.