Δόθηκαν απαντήσεις, προέκυψαν νέα ερωτήματα

DEUTSCHE WELLE

Header Image

Οι κάλπες μίλησαν, αλλά οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να κάνουν δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ίσως από τη Δευτέρα ξεκαθαρίσει αν θα προκύψει γρήγορα ή αν μας περιμένουν βασανιστικές διεργασίες.Από

Οι κάλπες μίλησαν, αλλά οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να κάνουν δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ίσως από τη Δευτέρα ξεκαθαρίσει αν θα προκύψει γρήγορα ή αν μας περιμένουν βασανιστικές διεργασίες.Από όποια σκοπιά και να το βλέπει κανείς ήταν μια ιστορική ημέρα για τη Γερμανία. Η Ακροδεξιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας μεταπολεμικά. Η αρχηγός της, Αλίς Βάιντελ επέμενε το βράδυ της Κυριακής να μιλά για την αλλαγή σελίδας που πρόκρινε ο γερμανικός λαός. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα που όρισαν την μοίρα της μεταπολίτευσης, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, έχουν τα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά τους.

Όσο και αν πανηγύρισαν στο στρατηγείο της CDU ο Φρίντριχ Μερτς γνωρίζει τις δυσκολίες της επόμενης μέρας. Αν τηρήσει τη δέσμευσή του να μην συνεργαστεί με την AfD, τότε η μοναδική του επιλογή είναι μάλλον να συγκυβερνήσει με το SPD, προφανώς όχι υπό τον Όλαφ Σολτς.

Οι κερδισμένοι

Ο Μερτς πάντως όπως και η Βάιντελ και η Αριστερά είναι οι κερδισμένοι της βραδιάς. Σε ποσοστά, αλλά και στις θέσεις που θα καταλάβουν την επόμενη μέρα εντός του πολιτικού συστήματος. Ο ένας θα γίνει επιτέλους καγκελάριος, η δεύτερη θα είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, η Die Linke θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι η «άλλη φωνή», που κάποιοι θεωρούσαν ότι είχε σιγήσει οριστικά.

Οι χαμένοι

Αυτό δύσκολα μπορούν να το ισχυριστούν πλέον οι Πράσινοι. Όχι μόνο γιατί έχασαν περίπου δυόμισι μονάδες, αλλά γιατί ουσιαστικά παγιώνονται ως ένα συστημικό, βολεμένο κόμμα, που έχει χάσει τον ριζοσπαστισμό του και την επαφή με τη νέα γενιά. Στηρίζεται ακόμα σε αντανακλαστικά μιας εκλογικής πελατείας που οικοδόμησε με κόπο, αλλά διαρκώς φθίνει.

Στους χαμένους και ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων που, όπως όλα δείχνουν, αποχαιρετά την πολιτική, αλλά ελάχιστοι θα κλάψουν γι’ αυτό. Ο Όλαφ Σολτς είναι όμως ο πιο μεγάλος χαμένος της βραδιάς. Ίσως και να αισθάνεται αδικημένος από την Ιστορία. Επέλεξε να υπομείνει στωϊκά μια προεκλογική εκστρατεία που έμοιαζε με βασανιστήριο, όσο τα ποσοστά του δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν. Κληρονόμησε μια χώρα που είχε τραβήξει χειρόφρενο, αλλά ούτε αυτός μπόρεσε να το λύσει. Μένει να φανεί αν ο διάδοχός του μπορεί να ξαναδώσει πνοή σε ένα μονίμως λαχανιασμένο κόμμα.

Μεγάλη άτυχη η Σάρα Βάγκενκνεχτ που μένει οριακά εκτός Βουλής.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν πρέπει να αργήσει. Σε αυτό συμφωνούν όλοι. Τους δυνατούς «αριθμητικούς» συνδυασμούς θα τους ξέρουμε μάλλον αργά τη νύχτα ή αύριο το πρωί. Οι πολιτικές προτιμήσεις του καθενός υποψήφιου πρωταγωνιστή των εξελίξεων θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα