Το μένος των δολοφόνων και το γεγονός ότι τον ήθελα νεκρό πάση θυσία αναδείχθηκε στο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, στη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου. Στο ειδώλιο του μάρτυρα, εξηγώντας τις δικές του ενέργειες ήταν ο αστυφύλακας της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου και υπεύθυνος για τον βαλλιστικό έλεγχο των όπλων, Ευαγόρας Ευαγόρου, που εξήγησε πώς λειτούργησε για ταυτοποίηση των όπλων και τι ενέργειες έγιναν προκειμένου τα κατεστραμμένα από τη φωτιά όπλα να μπορούν να τύχουν βαλλιστικής εξέτασης.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ευαγόρου, από τη σκηνή της δολοφονίας μαζεύτηκε μεγάλος αριθμός τεκμηρίων που έπρεπε να αναλυθούν στο εργαστήριο της ΥΠΕΓΕ. Κατά του Καλογερόπουλου ρίχθηκαν τουλάχιστον 21 σφαίρες, των οποίων οι κάλυκες εντοπίστηκαν στην ευρύτερη σκηνή του εγκλήματος. Μάλιστα, μία βολίδα εντοπίστηκε σε μπαλκόνι διαμερίσματος που βρίσκεται απέναντι από τον επίμαχο χώρο στάθμευσης, όπου, αφού πρώτα προσέκρουσε σε τοίχο, καρφώθηκε σε καναπέ που υπήρχε στο μπαλκόνι. Εξήγησε δε, πως οι 18 από τους κάλυκες αντιστοιχούν σε όπλο καλάσνικοφ όχι μόνο λόγω του διαμετρήματος τους (7.62mm) αλλά και λόγω άλλων χαρακτηριστικών που παραπέμπουν στον συγκεκριμένο τύπου όπλο. Για τις βολίδες από το πιστόλι, είπε ότι πρόκειται για βολίδες των 9mm. Σημειώνεται πως τα όπλα που εικάζεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία εντοπίστηκαν καμένα εντός οχήματος που πυρπολήθηκε σε κοντινό σημείο από τη δολοφονία λίγη ώρα μετά.
Μεταξύ άλλων, περιέγραψε πώς πυροβόλησαν οι δράστες, εξηγώντας ότι το όχημα του θύματος δέχθηκε αριθμό σφαιρών από τη δεξιά πλευρά, αναφέροντας ότι οι δράστες κινήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα, από τις τρύπες των σφαιρών, διαγώνια προς το όχημα.
Εκείνο που ξεχώρισε ήταν η ρητή αναφορά του εμπειρογνώμονα ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι κάλυκες που βρέθηκαν στη σκηνή προέρχονται από τα κατεστραμμένα όπλα. «Μπορώ να πω όμως ότι παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά», είπε, και εξήγησε ότι προκειμένου να μπορέσει να γίνει ο βαλλιστικός έλεγχος θα έπρεπε να προχωρήσουν σε κάποιες επιδιορθώσεις του όπλου για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε βολή. Έτσι, για να καταφέρουν κάτι τέτοιο, έγινε επιδιόρθωση μεταξύ άλλων του μηχανισμού όπλισης και πυροδότησης, με σκοπό να μελετηθούν εκ των υστέρων τα ίχνη που άφηνε το εν λόγω όπλα στις βολίδες. Ίχνη όμως που τελικά δεν ταυτίζονται με αυτά της εγκληματικής ενέργειας καθώς έχουν αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό χαρακτηριστικά τους και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα. Εξήγησε πως κάτι τέτοιο (η επιδιόρθωση και βολή) είναι απαραίτητο για τη δουλειά του, καθώς πέρα από τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια θα έπρεπε να «απαντήσει» αν τα εν λόγω όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ενέργειες.
Κατά την αντεξέταση αμφισβητήθηκε η εμπειρογνωμοσύνη του, ενώ σημειώθηκε από τους συνήγορους υπεράσπισης -με τον μάρτυρα να συμφωνεί- ότι κατασκευάζονται και αρκετές απομιμήσεις του καλάσνικοφ σε διάφορες χώρες. Ακόμα, του έγινε υπόδειξη ότι στο όπλο που εντοπίστηκε απουσίαζαν η φλογοκρύπτη, η λαβή και ο αορτήρας, υποβάλλοντάς του ότι δεν μπορεί να γνώριζε την κατάσταση των όπλων πριν αυτά καούν.