Κύπρος: Στην 46η θέση παγκοσμίως στο δείκτη διαφθοράς

Header Image

Το 2023 η Κύπρος κατείχε την 49η θέση με βαθμολογία 53 από τα 100

Την 46 θέση έλαβε η Κύπρος το 2024 στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η χώρα μας για το 2024, κατατάσσεται στη θέση 46η θέση από έναν κατάλογο 180 χωρών από τις οποίες συλλέγηκαν στοιχεία για την αντίληψη της διαφθοράς. Το 2023 η Κύπρος κατείχε την 49η θέση με βαθμολογία 53 από τα 100.

Ο δείκτης της διεθνούς διαφάνειας, χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος. Σ αυτή τη βαθμολογία η Κύπρος πήρε 56 από τα 100 και ανέβηκε τρεις θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έρευνα.

Στην ίδια κατηγορία με την Κύπρο και στα ίδια επίπεδα του δείκτη διαφθοράς, είναι χώρες όπως η Τσεχία, η Γρενάδα και η Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε λιγότερο διεφθαρμένοι από την Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Σλοβακία, Κροατία Μάλτα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Οι πιο αδιάφθορες χώρες είναι η Δανία, που έχει και το χαμηλότερο ποσοστό διαφθοράς, με βαθμολογία 90 στα 100, ακολουθεί η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και το Λουξεμβούργο.

Αντίθετα, οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία η Βενεζουέλα και η Συρία.

Ανησυχητικά υψηλή η παγκόσμια διαφθορά

Η παγκόσμια διαφθορά παραμένει ανησυχητικά υψηλή, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2024 (CPI).

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών σημείωσαν βαθμολογία κάτω από 50 στις 100, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να παραμένει αμετάβλητος στο 43, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη δράση κατά της διαφθοράς. Επίσης, ενώ 32 χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά της διαφθοράς από το 2012, 148 χώρες έχουν παραμείνει στάσιμες ή υποχωρούν την ίδια περίοδο.

Όπως τονίζεται, εν μέσω της παγκόσμιας θέρμανσης που σπάει ρεκόρ και των ακραίων καιρικών φαινομένων, η διαφθορά επιδεινώνει την κλιματική κρίση. Τα ευρήματα της Διεθνούς Διαφάνειας υπογραμμίζουν τη σημαντική επίδραση της διαφθοράς στις ευάλωτες στο κλίμα χώρες και σε βασικά διεθνή συνέδρια για το κλίμα.

Η Maíra Martini, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Transparency International, τόνισε την επείγουσα ανάγκη ενσωμάτωσης μέτρων κατά της διαφθοράς στις προσπάθειες για το κλίμα: «Οι κυβερνήσεις και οι πολυμερείς οργανισμοί πρέπει να προστατεύσουν τα κεφάλαια για το κλίμα και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη αντιμετωπίζοντας κατά μέτωπο τη διαφθορά», τόνισε.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play