Στο Υφυπουργείο Πρόνοιας το πάτημα του «κόκκινου κουμπιού» - Με λίγο τρέξιμο, πιλοτική εφαρμογή το 2025

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Το πράσινο φως από το Υφυπουργείο Πρόνοιας αναμένει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας για να προχωρήσει με το «κόκκινο κουμπί». Η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, η χαρτογράφηση των αναγκων και άλλες διαδικασίες που απαιτούνται, έχουν γίνει.

Τη γραπτή δέσμευση του Υφυπουργείου Πρόνοιας, προκειμένου να προχωρήσει με την πιλοτική εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού», αναμένει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας.

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς θα λειτουργούσε από το 2019. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Π» ο πρόεδρος του Παρατηρητήριου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, οι διαδικασίες για πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος εντός του 2025 έχουν προχωρήσει, έχουν επικαιροποιηθεί τα πρωτόκολλα, έχει κατατεθεί προϋπολογισμός στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, και «τώρα αναμένουμε και γραπτώς την δέσμευση του υφυπουργείου, προκειμένου εντός του 2025 να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο αν όλα πάνε καλά τέλη του 2025, αρχές του 2026, θα είναι έτοιμο».

 

Πώς θα λειτουργεί; 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, «το κόκκινο κουμπί» θα λειτουργήσει μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης που στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη να επικοινωνούν με αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, πιέζοντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ή να σχηματίσουν οποιονδήποτε αριθμό.

Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού θα ενεργοποιείται αυτόματα κλήση προς το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, που θα λειτουργεί υπό το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως, και το οποίο θα στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας. Ακόμη εξήγησε ότι για να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα απαιτείται συνεργασία μεταξύ φορέων, όπως είναι για παράδειγμα η Πυροσβεστική, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και η Αστυνομία. Σε σχέση με το αν έχουν προχωρήσει με τις προσλήψεις για τα άτομα που θα στελεχώσουν το τηλεφωνικό κέντρο, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι έχει γίνει μια χαρτογράφηση των δεδομένων, αλλά χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της κυβέρνησης ότι το «κόκκινο κουμπί» θα εφαρμοστεί τότε δεν μπορούν, υπογράμμισε, να προχωρήσουν με προσλήψεις. «Δεν θέλουμε να την πάθουμε όπως το 2019, που προσλάβαμε άτομα και μετά δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα», συμπλήρωσε. 

 

Αρχές του 2026 

Όταν εξασφαλιστεί η συγκατάθεση από πλευράς Υφυπουργείου Πρόνοιας, «θα χρειαστούμε περίπου 1-2 μήνες και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα πιλοτικά, με τη συμμετοχή 80-100 ατόμων, προκειμένου να μπορέσουμε να καταγράψουμε τυχόν προβλήματα και αστοχίες, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν πριν το «κόκκινο κουμπί» δοθεί στο ευρύ κοινό για αξιοποίηση», είπε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, για να προσθέσει ότι «αν κινηθούμε γρήγορα και τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, τότε θα μπορέσουμε για μια περίοδο 6-8 μηνών να καταγράψουμε τυχόν προβλήματα και αρχές του 2026 να τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή το πρόγραμμα. Στόχος είναι όταν εφαρμοστεί το πρόγραμμα να είμαστε έτοιμοι να το υσποστηρίξουμε πλήρως, γι’ αυτό και δεν βιαζόμαστε να κάνουμε κάτι απλά και μόνο για να πούμε ότι το κάναμε, χωρίς να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα προς την κοινωνία».

 

Επί πληρωμή 

Ερωτηθείς, επεσήμανε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα θα χρειαστεί ένα κονδύλι, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 250-300χιλ. ευρώ τον χρόνο. Δεδομένης της σημασίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, με τον κ. Αντωνίου να επισημαίνει ωστόσο ότι στόχος είναι το «κόκκινο κουμπί» να είναι ανεξάρτητο οικονομικά και γ ’αυτό τον λόγο «θα υπάρχει μια μικρή χρέωση για τα άτομα που αξιοποιούν την υπηρεσία, κάτι σαν συνεισφορά, ούτως ώστε να μην εξαρτάται το αν θα έχουμε ή όχι «κόκκινό κουμπί» από τις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι στόχος είναι σε πρώτη φάση να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και στη συνέχεια 1-2 χρόνια μετά «θα δούμε το θέμα του 'επι πληρωμή', θα δούμε δηλαδή το κόστος και όλα τα υπόλοιπα. Σε πρώτη φάση επικεντρωνόμαστε στο να εφαρμόσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στην κοινωνία ότι θα υλοποιούσαμε από το 2019».

 

Οι δικαιούχοι 

Όσον αφορά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε μονήρη άτομα, άνω των 70 ετών, ενώ θα ληφθεί υπόψη και ο τόπος διαμονής του ατόμου, με άτομα που διαμένουν στα ορεινά και σε απομακρυσμένες περιοχές να έχουν προτεραιότητα.

Ερωτηθείς ως προς τον αριθμό των ατόμων που έχουν ανάγκη το «κόκκινο κουμπί», ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι «η ανάγκη είναι μεγάλη, καθώς με βάση τους υπολογισμούς μας, ενδέχεται σε 2-3 χρόνια ο αριθμός των συμπολιτών μας που για διάφορους λόγους θα χρειάζονται 'κόκκινο κουμπί' να ξεπεράσει τις 30-40 χιλιάδες». Διευκρίνισε ότι, δεν μιλάμε μόνο για ηλικιωμένους, αλλά για άτομα με αναπηρίες, μονήρη άτομα, «τα οποία έχοντας τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού, θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι». Ενδεικτικά της ανάγκης που υπάρχει για να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη υπηρεσία, τα μηνύματα που λαμβάνει συχνά - πυκνά το Παρατηρητήριο από κόσμο που επιθυμεί να αποκτήσει «κόκκινο κουμπί». «Όταν το 2019 ανακοινώσαμε ότι θα προχωρήσουμε με το 'κόκκινο κουμπί', μέσα σε μια μόλις εβδομάδα είχαμε δεχθεί περισσότερα από 300 τηλεφωνήματα-αιτήματα από άτομα που ήθελα να το βάλουν. Αντιλαμβάνεστε επομένως τι ανάγκη υπάρχει εκεί έξω», τόνισε ο κ. Αντωνίου. Ως προς το τι αναμένεται να γίνει στο παρόν στάδιο για να προχωρήσει το πρόγραμμα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα, βλέπουμε ότι και από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει πρόθεση για να προχωρήσει το 'κόκκινο κουμπί'. Αυτό που αναμένουμε τώρα είναι να λάβουμε και γραπτώς τη συγκατάθεση του Υφυπουργείου Πρόνοιας προκειμένου να προχωρήσουμε».

Ο «Π» απευθύνθηκε και στο Υφυπουργείο Πρόνοιας  προκειμένου να λάβει απαντήσεις για το πού βρίσκεται το «κόκκινο κουμπί», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play