Αλλαγές στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποφάσισε η ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να την καταστήσει ακόμη πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.
Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν τρεις κλάδοι με διαφορετικό αντικείμενο διερεύνησης. Ξεχωρίζει η απόφαση για τη σύσταση κλάδου που θα αποτελείται μόνο από λογιστές/ελεγκτές. Πρόκειται για τον Κλάδο Οικονομικών Ερευνών, ο οποίος αρχικά θα λειτουργήσει με το υφιστάμενο προσωπικό και θα ενισχυθεί στην πορεία. Οι επικεφαλής των κλάδων θα οριστούν από τον Αρχηγό Αστυνομίας κατόπιν σύστασης του αστυνομικού διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος. Τα μέλη της Δύναμης ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που δρομολογούνται στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με αστυνομική διάταξη στις 28/06/2024.
Το οικονομικό έγκλημα περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως η απάτη, η πλαστογραφία, η δωροδοκία, η διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το ηλεκτρονικό έγκλημα, η φοροδιαφυγή κ.ά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, συνολικά 1.667 υποθέσεις που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα εξιχνιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Το ποσοστό εξιχνίασης υπερβαίνει το 80%. Ο πίνακας που δημοσιεύουμε είναι αρκούντως διαφωτιστικός.
Οι κλάδοι και οι αρμοδιότητες
1 Κλάδος Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος. Θα στελεχώνεται με έμπειρους ανακριτές. Οι βασικές ευθύνες και αρμοδιότητες του συγκεκριμένου κλάδου καθορίστηκαν ως ακολούθως:
Η διερεύνηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Η διερεύνηση σοβαρών και πολύπλοκων ποινικών υποθέσεων που αφορούν στην Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο.
Η διερεύνηση ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με παραβάσεις περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών.
Η διερεύνηση πολύπλοκων ποινικών υποθέσεων σε σχέση με απάτη κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ που καταγγέλλονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η διερεύνηση σοβαρών και πολύπλοκων υποθέσεων οικονομικής φύσεως. Οι υπόλοιπες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος θα συνεχίσουν να διερευνώνται από τα Επαρχιακά ΤΑΕ και θα εποπτεύονται και θα καθοδηγούνται από τον Κλάδο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.
Η λήψη, καταχώριση και επεξεργασία των αναφορών για ύποπτες συναλλαγές που προέρχονται είτε από τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, που υπάγεται στον Γενικό Εισαγγελέα, είτε από πληροφορίες ή ευρωπαϊκές εντολές έρευνας ή και από αιτήματα δικαστικής συνδρομής.
Η παροχή πληροφοριών που ζητούνται μέσω της Interpol και Europol για το οικονομικό έγκλημα.
2 Κλάδος Οικονομικών Ερευνών. Θα στελεχώνεται αποκλειστικά από λογιστές/ελεγκτές.
Στο πλαίσιο διερεύνησης οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης από την οποία θα προκύπτει ότι οι ύποπτοι αποκόμισαν παράνομα έσοδα, παράλληλα με την ποινική διερεύνηση θα διεξάγεται και οικονομική έρευνα από τον Κλάδο Οικονομικών Ερευνών για εντοπισμό των εσόδων που αποκτήθηκαν παράνομα με σκοπό το πάγωμά τους και, στη συνέχεια, τη δήμευσή τους σε περίπτωση καταδίκης.
Τα μέλη του Κλάδου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) θα συνδράμουν στο έργο των ανακριτών που διεξάγουν οικονομικές έρευνες προβαίνοντας στις εξής ενέργειες:
Παροχή Λογιστικής Υποστήριξης. Σε περίπτωση που η υπόθεση εμπεριέχει εταιρεία ή ο ύποπτος έχει συμφέροντα σε εταιρεία, οι λογιστές/ελεγκτές του ΚΟΕ θα καθοδηγούν τους ανακριτές, θα συμμετέχουν στις καταθέσεις/ανακρίσεις και θα αναλύουν τις οικονομικές πληροφορίες που θα συλλέγουν οι συνάδελφοί τους ανακριτές, όπως για παράδειγμα οικονομικές καταστάσεις, γενικό καθολικό κ.ά.
Ανάλυση τραπεζικών καταστάσεων. Οι λογιστές/ ελεγκτές του ΚΟΕ θα μηχανογραφούν τραπεζικές καταστάσεις, θα ομαδοποιούν τις συναλλαγές, θα εντοπίζουν μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς καθώς και άλλες συναλλαγές που θα τους υποδείξουν οι ανακριτές.
Ανάλυση όλων των οικονομικών δεδομένων. Στόχος ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων, μετρητά και ακίνητα, που αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες με σκοπό τη δέσμευσή τους και, ακολούθως, τη δήμευσή τους σε περίπτωση καταδίκης.
3 Κλάδος Διερεύνησης Περιουσιακών Στοιχείων. Θα στελεχώνεται από λογιστές/ελεγκτές και από έμπειρους ανακριτές. Όπως προκύπτει απο τις αρμοδιότητες που του ανατέθηκαν, ο Κλάδος θα ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Συγκεκριμένα:
Θα διερευνά σοβαρές υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες χωρίς την ύπαρξη γενεσιουργού αδικήματος.
Θα τηρεί στατιστικά στοιχεία και θα ανταλλάζει πληροφορίες με ξένες Αρχές επιβολής του νόμου σε σχέση με υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πρόσβαση σε κυβερνητικά αρχεία
Τα μέλη που θα υπηρετούν στους Κλάδους της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα ακόλουθα αρχεία πληροφοριών: Αρχείο Εφόρου Εταιρειών για εταιρείες και για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, Κεντρικό Αρχείο Τραπεζικών Λογαριασμών που τηρείται από την Κεντρική Τράπεζα, Αρχείο Κτηματολογίου και Μητρώο Εμπιστευμάτων.