Η καταδίκη για διαφθορά του Αμερικανού φιλέλληνα γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προκάλεσε αμηχανία στο Προεδρικό και στην Αρχιεπισκοπή. Δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη καθώς ο Μενέντεζ είναι ένθερμος υποστηρικτής και σύμμαχος της Κύπρου και της Ελλάδας και αυτό το απέδειξε έμπρακτα για όσο καιρό προήδρευε της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ επισκέφθηκε την Κύπρο, τον περασμένο Αύγουστο, όπου τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στον Ελληνισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, το οποίο απένειμε στις 25/08/2023 στον Αμερικανό γερουσιαστή τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Πάφου, παραδίδοντάς του, μάλιστα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο το χρυσό κλειδί της πόλης, αποφάσισε σε προχθεσινή του συνεδρία, ομόφωνα, να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση. Αφαιρώντας, παράλληλα, από το μητρώο και από τη στήλη των επίτιμων δημοτών το όνομα του Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Επίτιμος και... διεφθαρμένος
Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, μιλώντας χθες στη μεσημβρινή εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» του ραδιοφώνου του Πολίτη (107,6 και 97,6), εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Για εμάς είναι απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα. Πολύ σωστά και πολύ ορθά με βάση τη δράση αυτού του ανθρώπου τον τιμήσαμε με το χρυσό κλειδί της πόλης και τον ανακηρύξαμε σε επίτιμο δημότη, διότι είχε πράγματι μια αξιοζήλευτη δημόσια παρέμβαση και προσφορά, με έργα και με πράξεις μέσα στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στήριξε τα εθνικά μας συμφέροντα κατά τρόπο ουσιώδη και με επιχειρήματα. Αλλά για μας τα πράγματα είναι τόσα απλά από τη στιγμή που γι’ αυτό το άτομο έκριναν οι αμερικανικές Αρχές ότι είναι ένοχο σε 16 κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως γερουσιαστή. Πράξαμε το ίδιο και στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου (πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας). Τιμήθηκε από ένα πρώην δημοτικό συμβούλιο της Πάφου για την εδραίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και όταν μετά αποκαλύφθηκε ότι λάμβανε μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ανακαλέσαμε την απόφαση αυτή. Σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε αναγραμμένο στη στήλη με τους επίτιμους δημότες μας το όνομα ενός διεφθαρμένου».
Συνεπώς, είναι άξιο απορίας κατά πόσο θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Πάφου το Προεδρικό και η Αρχιεπισκοπή που απένειμαν στον Αμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και το Χρυσό Παράσημο του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Απόστολου Βαρνάβα. Πρόκειται για παράσημα με τα οποία ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος τιμούν εξέχουσες προσωπικότητες για την προσφορά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Τιμήθηκε από Αναστασιάδη
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 30/08/2021 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ στον Αμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το παράσημο συμβολίζει την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις πολιτικές αρχών του κ. Μενέντεζ με τις οποίες συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας ανά το παγκόσμιο. «Εκτιμούμε πολύ την ξεκάθαρη καταδίκη από πλευράς του γερουσιαστή και την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αναλάβει δράση για την πρόθεση της Τουρκίας να αλλάξει το στάτους μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Αναφέρθηκε, παράλληλα, εκτενώς στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Μενέντεζ στην αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου- Ελλάδας με ΗΠΑ και Ισραήλ.
Τιμήθηκε και από τον Αρχιεπίσκοπο
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 24/08/2023 στην Αρχιεπισκοπή, στην οποία ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τιμήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Για τη συμβολή του στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού του απονεμήθηκε το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος χαρακτήρισε τον κ. Μενέντεζ ως «άνθρωπο αρχών» με «χαλύβδινη θέληση». Οι ανθρώπινες αξίες, συνέχισε, «μπορούν να διασωθούν και να επιβιώσουν στα πρόσωπα φωτεινών εξαιρέσεων όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ που προάγει την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία για μια ολόκληρη ζωή». Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν γνωρίζει από ηθικούς συμβιβασμούς, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του γερουσιαστή υπάρχει «αγαστή συνάντηση λόγων και έργων». Είπε, ακόμη, ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι λάτρης των ηθικών αξιών και καλούμαστε να τον μιμηθούμε. Καταληκτικά, ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τον γερουσιαστή για τη διαχρονική υποστήριξή του στο Κυπριακό και για τις θέσεις αρχών που προβάλλει και επειδή με τη στάση του προβάλλει τον εαυτό του ως παράδειγμα προς μίμηση και για τους Κυπρίους.
Οι δωροδοκίες
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε ένοχο τον Μενέντεζ και στις 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε για δωροδοκίες συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού πέραν των 100.000 δολαρίων και μιας Mercedes-Benz, που έλαβε ως αντάλλαγμα για να βοηθήσει ξένες κυβερνήσεις. Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες για να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους. Ο Μενέντεζ είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα 222 χρόνια! Ο γερουσιαστής κατηγορήθηκε για διαφθορά και στο παρελθόν. Δικάστηκε το 2017 με την κατηγορία ότι έκανε πολιτικές χάρες σε έναν πλούσιο οφθαλμίατρο στη Φλόριντα με αντάλλαγμα πολυτελείς διακοπές και άλλα δώρα. Ωστόσο, η υπόθεση κατέληξε σε κακοδικία.
Η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλανιάν Μενέντεζ, η μητέρα της οποίας γεννήθηκε στην Κύπρο, αντιμετωπίζει, επίσης, κατηγορίες για δωροδοκία. Η δίκη της καθυστέρησε για να μπορέσει, όπως ανακοινώθηκε, να υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Δήλωσε αθώα. Δικάζονται, επίσης, δύο επιχειρηματίες, ο Γουάελ Χάνα και ο Φρεντ Ντάιμπς, με την κατηγορία ότι αποτάθηκαν στον γερουσιαστή για να βοηθήσει παράνομα την αιγυπτιακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικό ταμείο του Κατάρ. Ένας τρίτος επιχειρηματίας, ο Χοσέ Ουρίμπε, ομολόγησε την ενοχή του και κατέθεσε εναντίον του Μενέντεζ στη δίκη.