Βαλτωμένο και χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ παραμένει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, το Κυπριακό ενόψει και της υποβολής της έκθεσης της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στον Αντόνιο Γκουτέρες.
Μιλώντας στον «Π», στο πλαίσιο συνέντευξής του που θα δημοσιευθεί αυτούσια την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι υπάρχει μια τακτική επαφή με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συχνά μαζί της συζητήσεις. «Είχαμε την πληροφόρηση ότι επρόκειτο να έρθει στην Κύπρο για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων, αλλά δεν έχουμε καθοριστικό ρόλο και λόγο σε σχέση με τον χρόνο της άφιξης και το πρόγραμμά της». Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναμένει την ίδια ώρα την υποβολή της έκθεσής της στον ΓΓ των ΗΕ τις πρώτες μέρες του Ιούλη, ενώ «στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις αφού ο χρόνος από τώρα μέχρι την υποβολή της έκθεσης δεν είναι μεγάλος».
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, οποιαδήποτε ένδειξη από τουρκικής πλευράς και από πλευράς τ/κ ηγεσίας ότι προκύπτει εκείνη η μεταβολή που να επιτρέπει την επάνοδο στις διαπραγματεύσεις. «Η άλλη πλευρά επιμένει στα περί κυριαρχικής ισότητας και δύο κρατών. Είναι σημαντικό όμως το γεγονός ότι τώρα υπάρχει άτομο εντεταλμένο από τον ΓΓ των ΗΕ για να μας βοηθήσει να πάμε παρακάτω», είπε ο Κωνσταντίνος Κόμπος και διαβεβαίωσε ότι «εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Οι λόγοι
Η προσπάθεια του ΟΗΕ και της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, συνεχίζει να προσκρούει στην επιμονή της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα, την ώρα ωστόσο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ΗΕ θεωρούν ότι η κατάσταση θα διευκολυνόταν αν και η ε/κ πλευρά επεδείκνυε περισσότερη ευελιξία σε σχέση με κάποια κίνητρα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι πληροφορίες λένε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προκρίνουν την πραγματοποίηση μιας πενταμερούς ή τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η ε/κ πλευρά, ωστόσο μια τέτοια συνάντηση δεν έχει γίνει διότι δεν φαίνεται να υπάρχει βάση και αντικείμενο συζήτησης.
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στον ΓΓ των ΗΕ αλλά και στην Τουρκία αφού ήδη Αθήνα και Λευκωσία τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης της εντολής της προσωπικής απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια ενώ ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εκ τούτου, και δεδομένης της άρνησης Τατάρ, το κλειδί για την ανανέωση της εντολής της προσωπικής απεσταλμένης φαίνεται να βρίσκεται στην Τουρκία, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η έκθεση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Πρόταση
Άλλη μια παράμετρο αναδεικνύει από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε με ελπίδα και όχι φόβο μια πρόταση προς τα εμπρός, προς ένα νέο κοινό μέλλον, τη συμφιλίωση στην Κύπρο. Όχι με το να υπογραμμίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αν αποτύχουμε, αλλά μεταδίδοντας στον κόσμο το αίσθημα της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ευημερίας που θα φέρει σε αυτούς και στη χώρα μια λύση».
Ο Μενέλαος Μενελάου διαμήνυσε την ίδια ώρα ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα «κι εμείς να εργαστούμε ώστε να πάμε μπροστά και να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να εγκριθεί από τον κόσμο σε ένα δημοψήφισμα».