Νέο Υφυπουργείο: Ανέλαβε καθήκοντα ο Ιωαννίδης - Υποσχέθηκε ενίσχυση τής καλής εικόνας της Κύπρου στο Μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

«Οι επιτυχίες οι δικές σου θα είναι επιτυχίες για την Κύπρο ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού», του είπε ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Ιωάννου

 

 Το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου παρέλαβε σήμερα, Τετάρτη, από τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ.  Ιωάννου αναφέρθηκε στην "βελτιωμένη εικόνα" της Κύπρου σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό και ο δρ Ιωαννίδης διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει από την καλή αφετηρία που παραλαμβάνει. 

Αναλυτικότερα:

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τον δρα Ιωαννίδη για τον διορισμό του ως ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας. «Η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης ήταν ουσιαστική προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Η λειτουργία του Υφυπουργείου θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η συστέγαση των υπηρεσιών όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το μεταναστευτικό θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη, τόσο όσον αφορά στον προγραμματισμό, στην εποπτεία, στον συντονισμό και γενικά στην καλύτερη λειτουργία», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Συνέχισε λέγοντας πως, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού πριν από 15 μήνες, η Κύπρος δεχόταν δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις εξαιτίας των μαζικών αφίξεων μεταναστών. «Ενδεικτικά, να αναφέρω πως από το 2021 στο 2022 είχαν διπλασιαστεί οι αφίξεις μεταναστών και η Κύπρος δεχόταν γύρω στους 1.800 μετανάστες τον μήνα. Ως επακόλουθο, οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας είχαν υπερβεί τα όριά τους. Για παράδειγμα, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα” φιλοξενούνταν πέραν των 3.000 ατόμων», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε ότι υιοθετήθηκε μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης, που στόχο είχε να καταστήσει την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό. Μιλώντας για τους πυλώνες της στρατηγικής αυτής, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «επικεντρωθήκαμε τους τελευταίους 15 μήνες σε συγκεκριμένους πυλώνες που στόχο είχαν τη μείωση των αφίξεων, την αύξηση των επιστροφών, τη βελτίωση των υποδομών και την επιτάχυνση των εξετάσεων ασύλου.

Η εικόνα σήμερα είναι σαφώς βελτιωμένη. Τους τελευταίους 15 μήνες έχουμε επιτύχει να μειώσουμε τις αφίξεις γύρω στο 50%, στο μισό από ό,τι είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Εξίσου σημαντικό, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις επιστροφές κατά 66%. Και για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται. Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι για αυτές τις ενέργειές μας, ειδικά όσον αφορά τις επιστροφές, έχουμε λάβει και τα εύσημα από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επίτροπος Johansson σε τοποθετήσεις της χαρακτήρισε την Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση, όπως επίσης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την Κύπρο ως πρωταθλήτρια στις επιστροφές».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα της πολιτικής, εκείνον της αναβάθμισης των υποδομών, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του ΚεΠΥ «Πουρνάρα», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, είπε, το Κέντρο είναι κλειστή δομή και το όφελος από αυτό φαίνεται και από τον περιορισμό των αντιδράσεων στις Κοινότητες που γειτνιάζουν με το Κέντρο. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, έχει προχωρήσει η αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. «Εξίσου σημαντικό, έχουμε προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Προαναχωρησιακού Κέντρου, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αύξηση των επιστροφών», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

 

 

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο πλάνο δράσης που καταρτίστηκε για την ενσωμάτωση των μεταναστών και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 δράσεις σε πέντε πυλώνες, δηλαδή την υγεία, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Παραδίδοντας, τέλος, το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου στον πρώτο Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας για την εξαιρετική συνεργασία και τη στοχοπροσήλωσή τους όλο αυτό το διάστημα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ίδια αγαστή συνεργασία θα συνεχιστεί και με το Υφυπουργείο.

Απευθυνόμενος στον δρα Ιωαννίδη, ο κ. Ιωάννου μετέφερε την πεποίθηση πως η βελτιωμένη εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του Υφυπουργείου και υπό την πολιτική του καθοδήγηση, ενώ ευχήθηκε στον Υφυπουργό καλή επιτυχία, λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως «οι επιτυχίες οι δικές σου θα είναι επιτυχίες για την Κύπρο ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Παραλαμβάνοντας με τη σειρά του το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου ως ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, ο δρ Ιωαννίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το σημαντικότατο έργο που έχει επιτελέσει το διάστημα που κλήθηκε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. «Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία το έχει αντιληφθεί, το έχει προσλάβει και έχει κατανοήσει πόσο σημαντική βελτίωση έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, οπότε η παρακαταθήκη που αφήνετε είναι πολύ κρίσιμη και χρήσιμη για τον τόπο, αλλά και για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης», είπε.

«Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Ξεκινάμε από μια πάρα πολύ καλή αφετηρία που έχετε δημιουργήσει εσείς με τους συνεργάτες σας και θα ήθελα να διαβεβαιώσω και εσάς και όλους ότι, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, θα δουλέψουμε σκληρά, ούτως ώστε να διατηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα και στο πέρασμα του χρόνου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την καλή εικόνα που έχει η Κύπρος διεθνώς, αλλά να εμπεδωθεί κιόλας το αίσθημα στους Κύπριους πολίτες ότι η Κυβέρνηση διαφυλάσσει, προασπίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, πάντοτε βεβαίως στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με ευαισθησία, εξισορροπώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου», δήλωσε ο κ. Υφυπουργός.

«Δεν θέλω να αναλωθώ σε πολλά λόγια. Τα δικά σας έργα έχουν μιλήσει. Τώρα είναι η σειρά μας να δουλέψουμε σκληρά, ούτως ώστε να συνεχίσουμε αυτή την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες», επεσήμανε καταληκτικά ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

 

 

 

 

ΠτΔ: Οι σχεδιασμοί Κυβέρνησης για διαχείριση μεταναστευτικού φέρνουν αποτελέσματα

Νωρίτερα, σήμερα, έγινε στο Προεδρικό, η τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη, παρουσία μελών της Κυβέρνησης. 

Οι μέχρι τώρα θετικές επιδόσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα με την οποία εργαζόμαστε φέρνουν αποτελέσματα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελετή, επισημαίνοντας πως οι αφίξεις των μεταναστών παρουσιάζουν μείωση κατά 50%, οι αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής μειώθηκαν κατά 65%, και οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 66%. 

Απο την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης διαβεβαίωσε θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του και υπογράμμισε πως οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα διαφυλάξει τα συμφέροντα του κράτους, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σεβασμό στον άνθρωπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας κατά την τελετή, είπε πως το κυπριακό κράτος είναι φιλόξενο, όπως και η κυπριακή κοινωνία, αλλά απαιτεί την ίδια ώρα από όσους απολαμβάνουν νόμιμα τη φιλοξενία της χώρας να επιδεικνύουν και τον απαραίτητο σεβασμό στους νόμους της, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί και ουσιαστικά την έναρξη λειτουργίας του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το οποίο φιλοδοξούμε ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, υλοποιείται άλλη μια σημαντική δράση του προγράμματος διακυβέρνησης σε σχέση με ένα μείζον θέμα με σύνθετες προκλήσεις και πολλαπλές ιδιαιτερότητες.  

«Ένα θέμα, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που δοκιμάζει πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και προκαλεί πολλαπλές επιπτώσεις, αποτελώντας σήμερα μια από τις ουσιαστικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πρόκληση που, λόγω και του ευρύτερου ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται σε χώρες της Αφρικής και πολλών άλλων δεδομένων, θα συνεχίσει να απασχολεί τόσο την Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε σχετικά.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, ακολουθήσαμε μια ολιστική προσέγγιση, με βασικό στόχο η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι «σε μεγάλο βαθμό ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και η Κύπρος αποσπά τα εύσημα για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθεί».

Πρόσθεσε πως ο εν λόγω σχεδιασμός κινήθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις, τουτέστιν μείωση των ροών, γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, άμεσο επαναπατρισμό των μη δικαιούχων και βελτίωση των υποδομών για φιλοξενία των αιτητών πολιτικής προστασίας, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, και παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε η χώρα, τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν την ορθότητα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των δράσεων της Κυβέρνησης αναγνωρίζεται και από την κυπριακή κοινωνία.

«Συγκεκριμένα οι αφίξεις παρουσιάζουν μείωση κατά 50%, οι αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής μειώθηκαν κατά 65%, και οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 66%. Την ίδια στιγμή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας», ανέφερε.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και εφαρμογή το σχετικό Σχέδιο Δράσης που έχουμε εκπονήσει, ένα Σχέδιο που περιλαμβάνει 50 δράσεις σε πέντε άξονες που αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό επιστροφών και τέταρτη σε απόλυτο αριθμό, με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίσει την Κύπρο Ευρωπαίο πρωταθλητή στις επιστροφές.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η στρατηγική της ΚΔ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα κράτη, με τον Υπουργό Εσωτερικών να καλείται τον περασμένο Απρίλιο να παρουσιάσει την πολιτική της Κύπρου για τις επιστροφές σε υπουργική Σύνοδο της Βελγικής Προεδρίας της ΕΕ.

Απευθυνόμενος στον κ. Ιωαννίδη, ανέφερε ότι από σήμερα αναλαμβάνει το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και παραλαμβάνει τις αρμοδιότητες από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και αναπόφευκτα οι απαιτήσεις θα είναι πολλές και οι προσδοκίες ακόμη πιο υψηλές».

«Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις τις τεράστιες προκλήσεις που θα κληθείς να διαχειριστείς, αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ανταπεξέλθεις στο ακέραιο. Η ακαδημαϊκή σου κατάρτιση, η επαγγελματική σου εμπειρία ως νομικού συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών για ζητήματα δημόσιου διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά κυρίως, η ακεραιότητα του χαρακτήρα σου και η αφοσίωσή σου, αποτελούν εχέγγυα της έντονής μου πεποίθησης ότι θα ανταποκριθείς στα καθήκοντα που σου ανατίθενται», τόνισε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η παρουσία του νέου Υφυπουργού θα δώσει προστιθέμενη αξία στο κυβερνητικό σχήμα.

Τον κάλεσε επίσης να διατηρήσει ανοικτή την πόρτα του Υφυπουργείου για τους πολίτες και να φροντίσει ώστε να υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, με τους κοινωνικούς εταίρους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικά με όλους όσοι ασχολούνται με θέματα του χαρτοφυλακίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό του αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το χαρτοφυλάκιο του οποίου, όπως είπε, αφορά στη διαχείριση μείζονων ζητημάτων τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας είναι νεοσύστατο, εντούτοις δεν ξεκινά από μηδενική βάση, καθώς υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας η παρούσα Κυβέρνηση έχει χαράξει μία μελετημένη στρατηγική, η οποία έχει παραγάγει απτά αποτελέσματα, είπε ο Υφυπουργός.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play