Φαρμακάς: «Από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η πυρκαγιά» - Στάχτη και αποκαΐδια 3,2 τετραγωνικά χλμ γης

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 15.6.2024
Φαρμακάς: «Από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η πυρκαγιά» - Στάχτη και αποκαΐδια 3,2 τετραγωνικά χλμ γης
Υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση με την πυρκαγιά στον Φαρμακά δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Κυριακή, 11:50 πμ - Βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ προκάλεσε την πυρκαγιά στον Φαρμακά, η οποία έκαψε συνολικά 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

«Ομάδα διερευνητών πιστοποιημένων με εκπαίδευση εξωτερικού ως διερευνητών αγροτοδασικών πυρκαγιών, πυρκαγιών κτηριακών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με επικεφαλής τον Αρχιπύραρχο και υποστηριζόμενη από τον Επαρχιακό Πάφου και Β/ΕΥΠΣ Λευκωσίας έχει προχωρήσει σήμερα νωρίς το πρωί υποστηριζόμενη από όλα τα κρατικά αρμόδια τμήματα (ΤΑΕ Αστυνομίας και ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία - Η.Μ.Υ) σε θέματα διερευνήσεων αιτιών πυρκαγιάς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα το οποίο προκλήθηκε σε ασφαλειοθήκη μετασχηματιστή της ΑΗΚ», σημειώνει ο κ. Κεττής.

«Δημιουργήθηκε ηλεκτρικό τόξο, ανάφλεξη, έκρηξη, ωστικό κύμα και αποκοπή του ξύλινου πασσάλου της ΑΗΚ σε δύο σημεία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «από την έκρηξη εκτινάχθηκαν πυρακτωμένα μεταλλικά τεμάχια και καλώδια της ασφαλειοθήκης και ανέφλεξαν την ξηρή εύφλεκτη ύλη που υπήρχε στην περίμετρο της ηλεκτρικής υποδομής (πασσάλου, μετασχηματιστή, ασφαλειοθήκης)».

«Συνολική αποτίμηση της καμένης έκτασης 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, πεύκα, δέντρα κ.τ.λ. Πλήρης έλεγχος, παραμονή δυνάμεων και επέμβαση εκεί και όπου χρειάζεται. Η αποτίμηση ζημιών σε υποδομές ή καλλιέργειες θα καταγραφεί και θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια κρατικά τμήματα», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Κυριακή, 11:04 πμ - Υπό έλεγχο έχει τεθεί η κατάσταση με την πυρκαγιά στον Φαρμακά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου.

Έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία το πρωί της Κυριακής με τον Αρχιπύραρχο, Νίκο Λογγίνο, ο οποίος βρίσκεται στον χώρο, ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος συντονιστής για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, προσθέτοντας ότι το πρωί είχαν επιχειρήσει τα πτητικά μέσα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στον χώρο θα παραμείνουν δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, για να επιτηρούν για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, έχοντας υπ’ όψιν ότι αναμένεται να υπάρχει ένταση των ανέμων από το μεσημέρι και μετά, και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Κυριακή, 7:35 πμ - Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter/X τού εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττής, «η κατάσταση στην πυρκαγιά είναι σαφώς καλύτερη, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Καθόλη τη διάρκεια της νύκτας και με σύμμαχο τη νηνεμία, οι επίγειες δυνάμεις εργάζονταν και κατάφεραν να περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα. Είναι επίσης παρατεταγμένες περιμέτρικα και οριοθετούν την περιοχή. Νωρίς το πρωΐ επιχειρούν πέντε εναέρια μέσα (αεροσκάφη airtractor) ασφαλίζουν περίμετρο και κάνουν ρίψεις εκεί και όπου χρειάζεται. Σε ευθέτω χρόνο τα εναέρια θα φτάσουν τα οκτώ με προσθήκη 2 ελικοπτέρων των Βρετανικών Βάσεων και ελικοπτέρου Ε.Φ για συντονισμό. Συνεχίζουμε με σοβαρό το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων καθ´όλη τη διάρκεια της ημέρας και με στόχο τον περιορισμό τους εν τη γενέσει τους. Όπως έχει ανακοινώθει, στην πυρκαγιά συμμετέχουν για την κατάσβεση πέραν των 250 πυροσβεστών και υποστηρικτών από όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης, οργανωμένα εθελοντικά σύνολα ως επίσης και πέραν των 60 πυροσβεστικών και υποστηρικτικών οχημάτων».

______________________________

22:54 - Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

«Αυτή τη στιγμή που μιλούμε η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και με το πρώτο φως της ημέρας θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα πτητικά μέσα», ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ αργά το βράδυ του Σαββάτου, από το προωθημένο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στον Φαρμακά και συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε ότι μέχρι το μεσημέρι θα υπάρχει μια ελεγχόμενη κατάσταση».

Ο κ. Χαρτσιώτης είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τηρείται συνεχώς ενήμερος στο εξωτερικό όπου βρίσκεται από τους συναρμόδιους Υπουργούς, που είναι ο Υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Γεωργίας.

Όπως ανέφερε, σήμερα επιχείρησαν στην περιοχή έντεκα πτητικά μέσα, ενώ τη στιγμή κατά την οποία έκανε τις δηλώσεις επιχειρούσαν 50 πυροσβεστικά οχήματα και 250 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών καθώς και εθελοντές.

«Η πυρκαγιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες ούτε τραυματισμούς, αλλά σημειώθηκε καταστροφή κάποιων μεμονωμένων εξοχικών κατοικιών, οι οποίες ήταν άδειες, ενώ κάποιοι άνθρωποι που βρισκόντουσαν σε κάποιες άλλες κατοικίες έχουν απομακρυνθεί», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι οι συνθήκες «ήταν εξαιρετικά δύσκολες και πάρα πολύ επικίνδυνες, ενώ σε κάποιο στάδιο είχε κινδυνέψει και το χωριό Λαζανιάς".

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως η πυρκαγιά έχει ξεκινήσει από μετασχηματιστές της ΑΗΚ, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι έχει ακουστεί αυτό ως αιτία, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι όλα θα εξεταστούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Πρώτιστος στόχος τώρα είναι να κατασβεστεί η πυρκαγιά και αμέσως μετά ναι θα εξεταστούν τα αίτια. Σήμερα υπήρξαν συνολικά επτά πυρκαγιές στο νησί επιχειρούσαν εδώ όλα τα πτητικά μέσα, και τα ιορδανικά πτητικά μέσα επιχειρούσαν στη Λεμεσό», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

________________________________

21:49 - Στο ανατολικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο δάσος του Μαχαιρά, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου. «Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα», ανέφερε.

Υπό την ιδιότητα του υπεύθυνου συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Γρηγορίου βρίσκεται στο κέντρο, που στήθηκε στο κοινοτικό γήπεδο του Φαρμακά, προκειμένου να συντονίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή μεταξυ των κοινοτήτων Φικάρδου – Μαχαιρά.

Μετά τον τερματισμό των ρίψεων από τα εναέρια μέσα, λόγω της νύχτας, το βάρος πέφτει στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται στο ανατολικό μέτωπο προς το δάσος του Μαχαιρά. Επιχειρούν πάρα πολλοί πυροσβέστες και καδενοφόρα οχήματα για να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

__________________________

21:05 - Με τις επίγειες δυνάμεις γίνονται πλέον οι προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς που μαίνεται από το απόγευμα στην περιοχή Φικάρδου – Φαρμακά, καθώς τα πτητικά μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν λόγω της σκότους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή.

"Έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα", σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της νύκτας "θα εργάζονται πυρετωδώς με υποστήριξη προωθητών γαιών για διάνοιξη οδών και χρήση εγκατάστασης σωλήνων για κατασβέσεις και οριοθετήσεις".

Πρόσθεσε πως νωρίς το πρωί θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα για υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων. «Συνεχής επαναξιολόγηση ανάλογα με την εξέλιξη και ανάλογη αντίδραση», επεσήμανε ο κ. Κεττής.

ΚΥΠΕ

_______________________________

20:40 - Οι αρχές ενεργοποιούν το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην περιοχή Φαρμακά.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο X του εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, στο προωθημένο κέντρο ελέγχου που στήθηκε στην περιοχή του Φαρμακά, όπου μαίνεται η πυρκαγιά μεταβαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

«Στην πυρκαγιά και στο προωθημένο κέντρο ελέγχου κατευθύνεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως», σημείωσε ο κ. Κεττής.

Πρόσθεσε σε ότι ενεργοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός και πως "οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί αλλά και επικεφαλής των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών για διαχείριση του Εθνικού Σχεδίου ενημερώνονται για ανταπόκριση».

ΚΥΠΕ

_________________________________

20:29 - Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή Φικάρδου - Φαρμακά, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, οποίος μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την πυρκαγιά από να εισέλθει στο δάσος του Μαχαιρά.

Ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, όπου μαίνεται εδώ και μερικές ώρες η πυρκαγιά, και ως υπεύθυνος συντονιστής για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανέφερε πως «τα μέτωπα είναι αρκετά και η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι η φωτιά κινείται ανατολικά προς το δάσος του Μαχαιρά και οι προσπάθειες είναι να ανακοπεί η φωτιά προτού εισέλθει στο δάσος».

Είπε ότι τα πτητικά μέσα επιχειρούν με τη χρήση επιβραδυντικού αλλά και νερού που γεμίζουν από κοντινό φράγμα στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει γίνει παγκύπρια κινητοποίηση», είπε, προσθέτοντας ότι όταν δεν υπάρχει πλέον φως τα πτητικά μέσα αναμένεται να σταματήσουν να επιχειρούν.

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι ήδη έγιναν κάποιες εκκενώσεις διάσπαρτων κατοικιών στην περιοχή για προληπτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

«Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη φωτιά προκειμένου να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του στο X ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι επιχειρούσαν εννέα πτητικά μέσα, επτά air tractors, ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων καθώς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από κρατικές υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης, καθώς και από οργανωμένα σύνολα.

ΚΥΠΕ

______________________________________

20:14 - Μαίνεται από το απόγευμα ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν δέκα εναέρια μέσα. Μάλιστα η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα προχώρησαν σε εκκενώσεις μεμονωμένων κατοικιών που βρίσκονται διάσπαρτες έξω από την κοινότητα Φαρμακά.

4877143182791893 image

Στην πυρκαγιά Φικάρδου-Φαρμακά βρίσκεται ο Αρχιπύραρχος και ο Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας για συντονισμό, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. «Προχωρούμε», πρόσθεσε, «με την εγκατάσταση προωθημένου κέντρου ελέγχου». Ανέφερε επίσης ότι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από κρατικές υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης και οργανωμένα εθελοντικά σύνολα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 10 εναέρια μέσα με συντονιστικό το ελικόπτερο ΜΑΕΠ. Επτά airtractor, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και δύο των Βρετανικών Βάσεων.

4877145336468883 image

Εκκενώσεις κατοικιών

Η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία προχωρούν με εκκενώσεις μεμονωμένων κατοικιών που είναι διάσπαρτες έξω από την κοινότητα Φαρμακά Ενώ παραμένουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι εντός της κοινότητα Φαρμακά και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για πιθανή εκκένωση στην πορεία.

4877142999139104 image

Σε κλείσιμο δρόμων λόγω της πυρκαγιάς στον Φαρμακά, προχωρά η Αστυνομία

Στο κλείσιμο δρόμων λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή του Φαρμακά προχωρά η Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή, θα κλείσουν για την τροχαία κίνηση οι δρόμοι Οδού – Λαζανιά και Μαχαιρά – Λαζανιά

Καλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών, αναφέρει η Αστυνομία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι η πυρκαγιά στην Άλασσα είναι υπό έλεγχο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρκαγιά κοντά στο Φασούρι, κινδυνεύει καταφύγιο γάτων - Στη μάχη με τις φλόγες και 5 πτητικά μέσα
ΚΥΠΡΟΣ

Πυρκαγιά κοντά στο Φασούρι, κινδυνεύει καταφύγιο γάτων - Στη μάχη με τις φλόγες και 5 πτητικά μέσα

Πυρκαγιά κοντά στο Φασούρι, κινδυνεύει καταφύγιο γάτων - Στη μάχη με τις φλόγες και 5 πτητικά μέσα

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Μπομπ Μενέντεζ: Με 222 χρόνια φυλακή μπορεί να καταδικαστεί ο γερουσιαστής - Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ποινή
ΚΟΣΜΟΣ

Μπομπ Μενέντεζ: Με 222 χρόνια φυλακή μπορεί να καταδικαστεί ο γερουσιαστής - Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ποινή

Μπομπ Μενέντεζ: Με 222 χρόνια φυλακή μπορεί να καταδικαστεί ο γερουσιαστής - Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ποινή

Αυτά είναι τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών αρχηγών
ΚΥΠΡΟΣ

Αυτά είναι τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών αρχηγών

Αυτά είναι τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών αρχηγών

Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών
ΚΥΠΡΟΣ

Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών

Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών