Επιστολή απόλυσης στους εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας έστειλε η Kition

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 29.5.2024
Επιστολή απόλυσης στους εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας έστειλε η Kition
Η συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών μεταφέρθηκε για σήμερα το απόγευμα

Επιστολές απόλυσης έλαβαν το βράδυ της Τρίτης οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας από την εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd, μετά τον τερματισμό της σύμβασής της από το Υπουργείο Μεταφορών τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, η συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης, μεταφέρθηκε για σήμερα το απόγευμα στις 4μμ.

«Χθες το βράδυ δόθηκαν επιστολές απόλυσης στους εργαζόμενους της Kition από την εταιρεία», είπε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, Χαράλαμπος Αυγουστή, σημειώνοντας ότι σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται κανονικά στο λιμάνι, αν και απολυμένοι.

«Επισπεύστηκε η συνάντηση με τους δύο Υπουργούς για σήμερα το απόγευμα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε την ενημέρωση για τον τρόπο που θα εργοδοτηθούν». Είπε ότι ήδη υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, ενώ έκανε αναφορά και σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο θέμα.

«Θεωρώ ότι όλοι έχουμε τη βούληση να μη θυματοποιηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι, άρα θα βρεθεί ο τρόπος», ανέφερε.

Σημείωσε ότι είχε γίνει τη Δευτέρα μια προκαταρκτική συζήτηση με τον Υπουργό Εργασίας, όπου συζητήθηκαν κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα. «Θεωρώ ότι κάτι από αυτά που συζητήσαμε τη Δευτέρα θα εφαρμοστεί», είπε, σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξος.

Σήμερα το λιμάνι εργάζεται κάτω από την καθοδήγηση της Αρχής Λιμένων, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργοδοτηθούν στην Αρχή Λιμένων. Επιβεβαίωσε ότι το λιμάνι δουλεύει κανονικά, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται οι γερανοί και τα μηχανήματα που ήταν ιδιοκτησία της Kition. «Τα πλοία φορτοεκφορτώνονται με άλλα μηχανήματα», είπε, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι είπαν ότι ίσως να είναι λίγο πιο αργή η διαδικασία.

«Ελπίζω ότι το απόγευμα θα έχουμε πιο ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε ο κ. Αυγουστή, σημειώνοντας ότι «είναι μονόδρομος να βρούμε λύση», καθώς οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που διενεργούν τις εργασίες στο λιμάνι τα τελευταία δύο χρόνια και «είναι απαραίτητοι να μείνουν στο λιμάνι για την ομαλή μετάβαση και εργασία του λιμανιού».

Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, Νάτια Κυρίτση, είπε στο ΚΥΠΕ ότι δόθηκε μια επιστολή από την εταιρεία Kition το βράδυ της Τρίτης, με την εταιρεία να θεωρεί ότι πλέον δεν έχει εργοδοτούμενους.

«Η θέση μας είναι ότι την ίδια δουλειά που είχε η Kition θα την πάρει κάποιος άλλος. Εκείνος πρέπει να τη δώσει στους εργαζόμενους που είναι μέσα και την κάνουν», είπε, σημειώνοντας ότι αυτοί είναι άνθρωποι καταρτισμένοι, επαγγελματίες, με ρυθμισμένους όρους εργασίας, που γνωρίζουν μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τους όρους εργασίας τους.

«Το νέο καθεστώς θα πρέπει να εργοδοτήσει τους εργαζόμενους που έκαναν τη δουλειά του λιμανιού, με τους ίδιους όρους και τη συλλογική τους σύμβαση», ανέφερε. Διευκρίνισε ότι η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση λήγει την 1η Ιουνίου 2025, όταν και θα ανανεωθεί.

Ερωτηθείσα αν με την ανάληψη των δραστηριοτήτων του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων θεωρείται το κράτος εργοδότης τους, απάντησε ότι δεν είναι διευκρινισμένο, σημειώνοντας ότι για τον Μάιο υποχρέωση καταβολής των οφειλών των εργαζομένων έχει η Kition.

Όπως είπε, στο λιμάνι απασχολούνται στο επιχειρησιακό κομμάτι καβοδέτες, αχθοφόροι, γερανοδηγοί, τεχνικοί ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, το τμήμα των logistics και γραφειακό προσωπικό.

Σημείωσε ότι τη Δευτέρα, σε συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, είπε ότι η Κυβέρνηση είναι θετική και δεν θέλει να θυματοποιήσει κανέναν εργαζόμενο.

«Σήμερα θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαρίσουν, να υπάρξει μια συμφωνία για το κάτω από ποιο καθεστώς» θα εργάζονται οι εργαζόμενοι, είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν.

Κληθείσα να επιβεβαιώσει ότι το λιμάνι δουλεύει κανονικά, υπό την Αρχή Λιμένων, είπε ότι «ναι, δουλεύει κανονικά, με τη συναίνεση των εργαζομένων».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε «να μην υπάρχει καμία ανησυχία ειδικότερα για τους εργαζομένους», για το θέμα του λιμανιού, το οποίο είναι και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης.

Τον τερματισμό της σύμβασης, με την εταιρεία Kition, συνολικής αξίας €1,2 δισεκατομμυρίων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, λέγοντας πως η απόφαση αυτή ουσιαστικά λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την Νομική Υπηρεσία.

Η Κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από υποχρεώσεις έναντι εργαζομένων, λέει η Kition

Την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας, αφού ο τερματισμός της σύμβασης προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε αυτούς, εκφράζει η εταιρεία Kition Ocean Holdings (Kition).

Σε γραπτή ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται πως «όταν η Κυβέρνηση τερμάτισε τη συμφωνία στις 27 Μαΐου, διέταξε την Kition να εκκενώσει αμέσως τις εγκαταστάσεις, ώστε η Κυβέρνηση “να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα επί του Έργου”. Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην υπάρξει περίοδος παράδοσης, που θα επέτρεπε την ομαλή μεταβίβαση των εργασιών και αντ’ αυτού εμφανίστηκε με συνοδεία της Αστυνομίας, αλλά χωρίς πραγματικό σχέδιο ή κατεύθυνση, ιδίως σε σχέση με τους εργαζόμενους».

Προστίθεται ότι «ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανάληψη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαίως ανησυχούν για το μέλλον τους. Θέτουμε το θέμα αυτό δημόσια για να βεβαιωθούμε ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους δίκαια και σύμφωνα με το νόμο».

Η ανακοίνωση της εταιρείας εξηγεί πως «σύμφωνα με τον Νόμο περί της Διατήρησης και Διασφάλισης των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων κατά τη Μεταβίβαση Επιχειρήσεων, Εγκαταστάσεων ή Τμημάτων Επιχειρήσεων ή Εγκαταστάσεων Νόμου του 104(Ι)/2000 (Νόμος TUPE), όταν μια επιχείρηση μεταφέρεται, οι εργαζόμενοι μεταφέρονται αυτόματα στην οντότητα που αναλαμβάνει την επιχείρηση μαζί με όλα τα δικαιώματά τους και χωρίς να διακόπτεται το συνεχές της απασχόλησής τους. Αυτός ο νόμος υπάρχει για να προστατεύει τους εργαζόμενους από τον τερματισμό της απασχόλησης τους όταν υπάρχει μεταβίβαση επιχείρησης».

Ο νόμος αυτός, συνεχίζεται «εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα όταν αυτός αναλαμβάνει μια επιχείρηση από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με κυπριακές και ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις».

Αναφέρεται επίσης ότι «η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση, αλλά είναι αυτόματο αποτέλεσμα της ανάληψης της επιχείρησης και των εγκαταστάσεων και είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο. Το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν οι απολύσεις χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι οι υπάλληλοι θα επαναπροσληφθούν, κάτι που απαγορεύεται πλήρως από τον Νόμο TUPE».

Η Kition «ανακοίνωσε τη μεταβίβαση στους εργαζόμενους εξηγώντας τη νομοθεσία TUPE και ότι οι όροι εργασίας τους θα παραμείνουν αμετάβλητοι καθώς θα μεταβούν στον νέο εργοδότη. Επίσης η Kition ανέλαβε με δικά της έξοδα όπως ανεξάρτητος δικηγόρος συμβουλεύσει τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «η Κυβέρνηση σε επίσημες δηλώσεις τις κατά τις προηγούμενες μέρες έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι και ότι "θα εξευρεθεί η φόρμουλα για συνέχιση της εργασίας τους". Ο Νόμος TUPE, επιβάλλει ότι η μεταβίβαση της απασχόλησης είναι αυτόματη και πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους».

Η Kition σημειώνει ακόμα ότι «μας προβληματίζει η αναφορά της Κυβέρνησης για εξεύρεση "φόρμουλας" από τη στιγμή που σύμφωνα με τον Νόμο TUPE η μεταφορά των υπαλλήλων γίνεται αυτόματα με τα υφιστάμενα τους ωφελήματα, μισθούς και όλα τους τα δικαιώματα. Θέτουμε αυτό το ζήτημα για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα τηρηθούν πλήρως».

Ελπίζουμε καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «ότι η Κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων».

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα» είπε ο Πρόεδρος στο Υπουργικό για μαρίνα Λάρνακας

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης, σε σχέση με την μαρίνα Λάρνακας, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξάλλου «είχαμε ξεκινήσει την προεργασία».

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είναι πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση των στεγαστικών σχεδίων αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και ο τροποποιητικός νόμος που ρυθμίζει την ίδρυση και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν διάφορα «σημαντικά θέματα» που θα ήθελε να συζητήσουν συμπεριλαμβανομένου και αυτού της μαρίνας της Λάρνακας, και συγκεκριμένα, για τα επόμενα βήματα. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, εξάλλου, «είχαμε ξεκινήσει την προεργασία».

Αναφέρθηκε ακόμη σε «δύο σημαντικά θέματα» που ήταν και μέσα στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Το πρώτο, σημείωσε, αφορά την έγκριση της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά την αναθεώρηση των στεγαστικών σχεδίων αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών.

«Και είναι σημαντικό ότι προσθέτουμε περισσότερες κοινότητες, περισσοτέρους δικαιούχους, έχουμε και τους φοιτητές πλέον στους δικαιούχους, αλλά αυξάνεται και το επίδομα που ως κράτος θα παραχωρούμε μέσα στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος στους συνταξιούχους», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ότι «υπήρξε ένας πολύ καλός συντονισμός» του Υπουργείου Εσωτερικών με τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών ο οποίος, όπως είπε, είδε σχεδόν όλους τους Υπουργούς. Υπάρχουν και κάποιες άλλες δράσεις που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τις ορεινές και τις ακριτικές περιοχές, είπε ακόμη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε, είναι ο τροποποιητικός νόμος που θα ρυθμίζει την ίδρυση και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, είτε από κράτη μέλη είτε από τρίτες χώρες, στην Κύπρο.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και είναι κάτι που θεωρώ πως θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο μας και, περαιτέρω, θα υλοποιήσει ένα από τους βασικούς στόχους, έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί ποιοτικό εκπαιδευτικό κέντρο», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ότι υπογραμμίζει τη λέξη ‘ποιοτικό’, «διότι αυτός είναι ο στόχος μας, να γίνουμε ένα κέντρο αναφοράς για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στο λιμάνι Λάρνακας διαβεβαιώνει το ΕΒΕΛ ο πρόεδρος Αρχής Λιμένων Κύπρου

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στο λιμάνι Λάρνακας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων μια αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ).

Σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρεται ότι «αντιπροσωπεία του ΕΒΕΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρα Νάκη Αντωνίου, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Ζήνωνα Αποστόλου, στα γραφεία της Αρχής στο λιμάνι Λάρνακας».

Στόχος της επίσκεψης ήταν «ήταν να παραθέσουμε τους προβληματισμούς των μελών του Επιμελητηρίου στον κ. Αποστόλου και να επιβεβαιώσουμε την ομαλή λειτουργία του λιμανιού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο πρόεδρος της ΑΛΚ ήταν κατηγορηματικός και μας διαβεβαίωσε ότι όλες οι εργασίες στο λιμάνι συνεχίζονται κανονικά, κάτι που επιβεβαιώσαμε και εμείς με επίσκεψη μας στους χώρους του λιμανιού».

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας "εκφράζει την συμπαράσταση του στους εργαζόμενους στις θυγατρικές εταιρείες της Kition Ocean Holdings και καλεί τους αρμόδιους όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων".

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρκαγιά/Φαρμακάς: Προσπάθειες να αποτραπεί επέκταση φωτιάς στο Δάσος Μαχαιρά - Τερματίστηκαν οι ρίψεις από αέρος
ΚΥΠΡΟΣ

Πυρκαγιά/Φαρμακάς: Προσπάθειες να αποτραπεί επέκταση φωτιάς στο Δάσος Μαχαιρά - Τερματίστηκαν οι ρίψεις από αέρος

Πυρκαγιά/Φαρμακάς: Προσπάθειες να αποτραπεί επέκταση φωτιάς στο Δάσος Μαχαιρά - Τερματίστηκαν οι ρίψεις από αέρος

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Υπήρχε ένταλμα σύλληψης του πρώην συζύγου - Πειθαρχική έρευνα για 7 αστυνομικούς
ΚΥΠΡΟΣ

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Υπήρχε ένταλμα σύλληψης του πρώην συζύγου - Πειθαρχική έρευνα για 7 αστυνομικούς

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Υπήρχε ένταλμα σύλληψης του πρώην συζύγου - Πειθαρχική έρευνα για 7 αστυνομικούς

ΑΚΕΛ: Η δήλωση Χριστοδουλίδη για Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μας εκθέτει διεθνώς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Η δήλωση Χριστοδουλίδη για Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μας εκθέτει διεθνώς

ΑΚΕΛ: Η δήλωση Χριστοδουλίδη για Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μας εκθέτει διεθνώς

Politico: Η γαλλική πολιτική σκηνή θυμίζει τηλεοπτικό ριάλιτι - Αναμένεται μεγάλο δράμα ενόψει των εκλογών
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Η γαλλική πολιτική σκηνή θυμίζει τηλεοπτικό ριάλιτι - Αναμένεται μεγάλο δράμα ενόψει των εκλογών

Politico: Η γαλλική πολιτική σκηνή θυμίζει τηλεοπτικό ριάλιτι - Αναμένεται μεγάλο δράμα ενόψει των εκλογών

Ένας στους πέντε διαιτητές έχει φάει ξύλο - Έρευνα σοκ στη Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας στους πέντε διαιτητές έχει φάει ξύλο - Έρευνα σοκ στη Βρετανία

Ένας στους πέντε διαιτητές έχει φάει ξύλο - Έρευνα σοκ στη Βρετανία