Την ερχόμενη Τετάρτη η απόφαση του Ανώτατου για την ένσταση Γενικού Ελεγκτή επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για παύση του

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 29.5.2024
Την ερχόμενη Τετάρτη η απόφαση του Ανώτατου για την ένσταση Γενικού Ελεγκτή επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για παύση του
Με τις αγορεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία - Το Συμβούλιο αναμένεται να μπει σήμερα στην ουσία της εξέτασης των δύο ενστάσεων 

Για την ερχόμενη Τετάρτη η ώρα 9:30 ορίστηκε η επόμενη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα συνεδριάσει για τρίτη φορά ως Συμβούλιο και θα ανακοινώσει την απόφαση του για το κατά πόσο είναι αρμόδιος ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητά παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι αγορεύσεις των νομικών ομάδων που εκπροσωπούν τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που συνεδρίασε για δεύτερη φορά ως Συμβούλιο.

Κατά τη σημερινή διαδικασία το Συμβούλιο αναμένεται να μπει στην ουσία της εξέτασης των δύο ενστάσεων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη επί της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η ακρόαση του δικηγόρου Τζο Τριανταφυλλίδης για την ένσταση του Γενικού Ελεγκτή κατά πόσο ο Εισαγγελέας νομιμοποιείτο να καταχωρίσει αίτηση για παύση του, βασίζεται στην άποψη ότι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούσε σύμφωνα με το σύνταγμα να κινήσει τη διαδικασία για απόλυση του.

«Θα κάνουμε παντοδύναμο τον Γενικό Εισαγγελέα»

Η θέση ότι είναι ο κατεξοχήν προασπιστής της νομιμότητας προς υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος - δεν πρέπει να είναι πανάκεια για να του δίδονται αρμοδιότητες που δεν προβλέπονται στο Σύνταγμα, ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου ο Τζο Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανήκει στη νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή.

Συνεχίζοντας ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι η όλη σύγχυση προκλήθηκε από την ενδιάμεση απόφαση στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτόκριτου, όπου συζητήθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για απόφαση απόλυσής του.

Ο Τζο Τριανταφυλλίδης έκανε λόγο για «σοβαρότατη συνταγματική εκτροπή και διαφοροποίηση εφόσον ο ΠτΔ θα μπορεί μόνο να καταχωρήσει αίτηση απόλυσης του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ο τελευταίος θα μπορεί να αιτηθεί την παύση όλων των υπολοίπων 27 που παύονται με τον ίδιο τρόπο, στο Σύνταγμα».

Επιπλέον, επισήμανε ότι εάν δοθεί το δικαίωμα για παύση στον Γενικό Εισαγγελέα, τότε δίδεται και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Τζο Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «Θα κάνουμε παντοδύναμο τον Γενικό Εισαγγελέα και χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα, θα υποβάλλει αίτηση όταν κρίνει ότι παρουσιάζεται ανάρμοστη συμπεριφορά».

«Επηρεάζεται η ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή, αφού θα σκέφτεται ότι κινδυνεύει με παύση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ενώ το Σύνταγμα ορίζει πως είναι ισοβάθμιοι οι θεσμοί» τονίζει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου, για όλα αυτά θεωρούμε ότι «καμία πρόνοια του Συντάγματος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αίτηση», κατέληξε ο Τζο Τριανταφυλλίδης.

Η αγόρευση της πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα

Ο δικηγόρος Γιώργος Βαλιαντής που ανήκει στην νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε ότι παραδίδονται αποσπασματικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άλλη πλευρά επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφωνία, η οποία δεν υφίσταται.

Διαβάστηκε σειρά αποσπασμάτων των αποφάσεων της υπόθεσης Ερωτόκριτου, όπου διευκρινίζουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος και ο προασπιστής της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος

Στην υπόθεση Τρύφωνος, υπογραμμίζεται από την πλευρά υπεράσπισης του Γενικού Εισαγγελέα, αποσαφηνίζεται ότι είναι το ύψιστο αξίωμα και εγγυάται ο θεσμός και η θέση του Γενικού Εισαγγελέα να καταχωρήσει αίτηση.

Ο κ. Βαλιαντής αναφέρθηκε στα άρθρα 112.1, 112.3, 113.1 του Συντάγματος, λέγοντας ότι αυτά τα άρθρα δίνουν ύψιστο κύρος στο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και καταδεικνύουν ότι ο συνταγματικός νομοθέτης έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα.

Στην υπόθεση Τρυφωνος, αναφέρε ο κ. Βαλιαντής ενώπιον του Συμβούλιου, στους υπηρετούντες πολιτειακούς αξιωματούχους υπήρχε σαφής αναφορά και ακυρώνεται η θέση της άλλης πλευράς ότι ήταν εξειδικευμένη η υπόθεση Ερωτόκριτου.

Ο κ. Βαλιαντής έκανε αναφορά σε μια σειρά άρθρων [17, 19.4 44.3, 45.2,45.3], στα οποία ο συντακτικός νομοθέτης αντιμετωπίζει το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα προσδίδοντας του απόλυτο σεβασμό, απόλυτο κύρος και εμπιστοσύνη.

Επομένως, υπογράμμισε κ. Βαλιαντής, «το Σύνταγμα, το ίδιο, αναγάγει τον θεσμό και τον εμπιστεύεται για να ενεργεί και σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται η συναίνεση, συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εφόσον στα νομικά ζητήματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συμβουλεύεται τον Γενικό Εισαγγελέα [άρθρα: 113.1, 13.4], αυτό καταδεικνύει ότι και σε περίπτωση που διαφωνεί, ο Γενικός Εισαγγελέας νομιμοποιείται να καταχωρήσει αίτηση.

«Τονίζουμε», είπε, «ότι το Συμβούλιο σας έχει τη αποκλειστική δικαιοδοσία να εξετάσει την απόφαση».

Τι λέχθηκε την περασμένη Πέμπτη

Την περασμένη Πέμπτη ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο συνοδευόμενοι από τους νομικούς τους, στο πρώτο επεισόδιο της πρωτοφανούς στα χρονικά της Δημοκρατίας θεσμικής κόντρας.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, είχε ζητήσει από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν οι ακροάσεις επί των ενστάσεων. Ο Τζο Τριανταφυλλίδης, εκ των νομικών του Γενικού Ελεγκτή, ενημέρωσε ότι δεν ήταν έτοιμοι για να προχωρήσει η διαδικασία με τις ακροάσεις, σημειώνοντας ότι η υπόθεση ήταν ορισμένη για οδηγίες και δεν είχαν ετοιμάσει τις αγορεύσεις τους, ζητώντας από το δικαστήριο ολιγοήμερη αναβολή. Από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, ο δικηγόρος Ντίνος Καλλής ανέφερε ότι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν με αγορεύσεις, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν φέρουν ένσταση στο αίτημα για αναβολή που ζήτησε η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα για αναβολή, ορίζοντας την εξέταση της ένστασης για σήμερα στις 9:30.

Οι νομικοί του Γενικού Εισαγγελέα ήγειραν επίσης θέμα για την απουσία διοριστηρίου εγγράφου εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή προς τους συνηγόρους του, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου να ζητά όπως κατατεθεί το σχετικό έγγραφο μέχρι την επόμενη συνεδρία του σώματος.

Την περασμένη βδομάδα ενώπιον του Συμβουλίου αναφέρθηκε ότι επί της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα εγείρονται δύο προδικαστικές ενστάσεις. Με την πρώτη, οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή υποστηρίζουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει αρμοδιότητα για να ζητά την παύση του Ελεγκτή και με τη δεύτερη ότι η αίτηση που καταχωρίσθηκε είναι προδήλως αβάσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την έναρξη της προηγούμενης διαδικασίας ο δικαστής Νικόλαος Σάντης ζήτησε να εξαιρεθεί από την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ο κ. Σάντης ζήτησε αυτοεξαίρεση καθώς ο υιός του εργάζεται από τον περασμένο Ιανουάριο στο δικηγορικό γραφείο του Πάμπου Ιωαννίδη, εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή.

Σημειώνεται ότι μετά την αυτοεξαίρεση του κ. Σάντη η σύνθεση του Συμβουλίου είναι 8μελής και ως εκ τουτού σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η απόφαση του προέδρου για σχηματισμό πλειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκδίκασης της υπόθεσης, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε αναφέρει ότι «η φύση της διαδικασίας, αλλά και οι προφανείς προεκτάσεις που ενέχει όποιο αποτέλεσμά της ενώπιον του Συμβουλίου αίτησης, επιβάλλουν για την αυτονόητη σε κάθε περίπτωση πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων προσώπων, την όσο το δυνατό συντομότερη εξέτασή της και την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής εκτροχιασμού της».

Η νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη απαρτίζεται από τους Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη, ενώ τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσωπούν ο Ντίνος Καλλής και ο Λέανδρος Παπαφιλίππου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη