Οι βουλευτές των επιτροπών Ελέγχου και Περιβάλλοντος περιμένουν στοιχεία εδώ και μήνες. Ζήτησαν, γραπτώς, από τους αρμόδιους υπουργούς να τους διαβιβάσουν, αυτούσιες, τις έρευνες που διενεργήθηκαν για δυο μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν εκτενώς την κοινή γνώμη και που εύλογα δημιουργούνται υποψίες για συγκάλυψη καθώς παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθησή τους για απόδοση ευθυνών, ποινικών και πειθαρχικών.
Πρόκειται για την πολύμηνη έρευνα που διενεργήθηκε για την πλημμύρα στο δωμάτιο των κρατικών σέρβερ (διακομιστές) που ήταν εγκατεστημένοι σε υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών και που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας για μέρες τα ηλεκτρονικά συστήματα του κράτους, καθώς και την έρευνα για τα παράνομα κατασκευαστικά-οδικά έργα που έγιναν στο εθνικό πάρκο του Ακάμα. Η Βουλή αναμένει τα σχετικά πορίσματα για ενημέρωση και άσκηση του προβλεπόμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τα πορίσματα αναμένει και η Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου να διενεργήσει τους δικούς της ελέγχους καθώς, όπως αποδείχθηκε, τουλάχιστον, στην περίπτωση των παράνομων έργων στον Ακάμα, οι εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μας είπαν όλη την αλήθεια.
Η έρευνα για τους σέρβερ
Στο πόρισμα των 108 σελίδων που παρέδωσε πριν απο τέσσερις μήνες στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού Κώστας Κωνσταντίνου, που ανέλαβε τη διενέργεια της διοικητικής έρευνας με οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου, αποκαλύπτεται σε όλο το μεγαλείο η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και ο ερασιτεχνισμός που επιδείχθηκε από πλευράς δημόσιων λειτουργών αλλά και των πολιτικών τους προϊσταμένων.
Στο πόρισμα, που αποκάλυψε ο «Π», περιλαμβάνονται μαρτυρίες που είναι αρκετές από μόνες τους για να τεκμηριώσουν το αδίκημα της αμέλειας, της εγκληματικής αμέλειας πιο σωστά, που επιδείχθηκε από πλευράς υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων και πολιτικών προϊσταμένων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο πρώην υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, δηλαδή ο πλέον αρμόδιος κατά τον επίμαχο χρόνο, στην κατάθεσή του στον ερευνώντα λειτουργό δήλωσε άγνοια για το θέμα –δεν ήξερε ότι οι σέρβερ του κράτους ήταν στο δεύτερο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών. Ομοίως και ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου.
Αρκούντως αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του λειτουργού του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής που ήταν υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία και την ασφάλεια των κρατικών σέρβερ. Σε κατάθεσή του στον ερευνώντα λειτουργό υποστήριξε ότι το δωμάτιο όπου βρίσκονταν εγκατεστημένοι οι σέρβερ του κράτους παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια συχνές διαρροές κατά την περίοδο των βροχών με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αντικαθίσταται μέρος της ψευδοοροφής! Και για να μην στάζει το νερό πάνω στους σέρβερ έβαζαν σινιά. Το εκπληκτικό, όμως, είναι το γεγονός ότι τόσο η τέως διευθύντρια του αρμόδιου Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής όσο και η νυν διευθύντρια δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν για τις διαρροές.
Κατάθεση στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας έδωσε και η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η οποία κατά τον επίμαχο χρόνο κατείχε διευθυντική θέση στο Υπουργείο Οικονομικών και στα καθήκοντά της περιλαμβάνονταν και τα θέματα συντήρησης του κτηρίου του Υπουργείου Οικονομικών. Η κ. Πική παραδέχεται στην κατάθεσή της ότι γνώριζε για τις διαρροές νερού αλλά δεν γνώριζε ότι στο δεύτερο υπόγειο του υπουργείου ήταν τοποθετημένοι οι σέρβερ του κράτους!
Σημειώνεται ότι εμπειρογνώμονες της εταιρείας κολοσσού στο τομέα της πληροφορικής ΝCR με έκθεσή τους στις 27/11/2019 προς το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η τοποθέτηση των σέρβερ του κράτους κάτω από δεξαμενές νερού. Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες της NCR διαβάθμισαν τη συγκεκριμένη περίπτωση ως υψηλού κινδύνου (High Risk). Γινόταν, μάλιστα, λόγος ακόμη και για απώλεια ανθρώπινων ζωών από ηλεκτροπληξία λόγω διαρροής νερού από τις δεξαμενές που βρίσκονταν στο πρώτο υπόγειο του κτηρίου του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, οι υποδείξεις των εμπειρογνωμόνων της ΝCR δεν λήφθηκαν υπόψη παρόλο που τους χρυσοπληρώσαμε για να μας ετοιμάσουν τη σχετική έκθεση.
Μερικά 24ωρα πριν τον ανασχηματισμό του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο τέως υφυπουργός Έρευνας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να στείλει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας στον Γενικό Εισαγγελέα, το οποίο, όπως είπε, θα συνόδευε με ένα δικό του σημείωμα για τις ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν. Δεν πρόλαβε, όμως. Αντικαταστάθηκε. Ο διάδοχός του, Νικόδημος Δαμιανού, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, τον περ. Μάρτιο, δήλωσε ότι το πόρισμα θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα. Ζητήσαμε χθες το πρωί επίσημη ενημέρωση από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για το κατά πόσο το πόρισμα της έρευνας διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία αλλά δεν λάβαμε απάντηση.
Τρεις έρευνες για Ακάμα
Πριν από μια εβδομάδα παραδόθηκε στην αρμόδια υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, η τρίτη κατά σειρά διοικητική έρευνα που διενεργήθηκε για τα οδικά έργα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Οι βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος ζήτησαν να κατατεθούν ενώπιόν τους οι δυο προηγούμενες έρευνες αλλά δεν έτυχαν ανταπόκρισης.
Η κ. Παναγιώτου θα πρέπει να αποφασίσει κάποια στιγμή για τις ευθύνες που βοούν, ποινικές και πειθαρχικές, για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Σε στάση αναμονής και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Η Βουλή ζήτησε την εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τη διενέργεια έρευνας για το τι πήγε λάθος στα κατασκευαστικά έργα στον Ακάμα μετά τη διαπίστωση ότι η πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας δεν καταλόγισε ευθύνες σε κανέναν. Πάντως, με προχθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα αποδοθούν ευθύνες.
ΑΚΕΛ: Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση;
Το ΑΚΕΛ εξέδωσε χθες ανακοίνωση για τα έργα στον Ακάμα, επικρίνοντας την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει τα εξής: «Τους τελευταίους έξι μήνες διενεργήθηκαν τρεις διοικητικές έρευνες για τις παρατυπίες κατά την κατασκευή των οδικών έργων στον Ακάμα, όμως καμιά δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η υπουργός Γεωργίας έχει στα χέρια της, από την περασμένη εβδομάδα, την τελευταία έρευνα ενώ -προφανώς- ακόμα διαβάζει τις προηγούμενες. Διερωτώμαστε:
Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;
Πότε θα καταθέσει η υπουργός τις έρευνες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως επανειλημμένα της έχει ζητηθεί;
Πού πήγαν οι δεσμεύσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες για τις παρατυπίες;
Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το ΑΚΕΛ και το περιβαλλοντικό κίνημα δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη συγκάλυψη των παρατυπιών στον Ακάμα».
Επίκληση του νόμου για περιφρόνηση Βουλής
Η Βουλή ανέστειλε τις εργασίες της λόγω των επικείμενων εκλογών. Με την επανέναρξη των εργασιών της, αρχές Ιουνίου, βουλευτές-μέλη των επιτροπών Ελέγχου και Περιβάλλοντος προτίθενται να απαιτήσουν μέσω της Προέδρου της Βουλής την κατάθεση των υπό αναφορά πορισμάτων με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμου του 1985, «οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, κατά την άσκηση των εργασιών τους στα πλαίσια των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους, έχουν εξουσία να ζητούν πληροφορίες, γραπτές ή προφορικές, από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, από τα νομικά πρόσωπα και τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και από τους ιδιώτες, και να ζητούν την προσαγωγή εγγράφων, δημόσιων ή ιδιωτικών, που κατά την κρίση τους δύνανται να υποβοηθήσουν στην εκτέλεση του έργου τους, στο υπό εξέταση από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές θέμα».
Το δε άρθρο 5 του σχετικού νόμου προβλέπει ποινή φυλάκισης για όσους αρνούνται να καταθέσουν στοιχεία στη Βουλή. Συγκεκριμένα, προβλέπει τα εξής: «Οι εν γνώσει καταθέτοντες ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ψευδή ή αποκρύπτοντες τα αληθή ή αρνούμενοι να προσέλθουν ενώπιόν της ή να προσαγάγουν τα ζητηθέντα έγγραφα διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της περιφρόνησης της Βουλής, τιμωρούμενο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή μέχρι 450 λιρών ή και με τις δύο ποινές».