Θα ερευνηθούν Νίκος Αναστασιάδης και υπουργοί του για τα χρυσά διαβατήρια

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 15.5.2024
Θα ερευνηθούν Νίκος Αναστασιάδης και υπουργοί του για τα χρυσά διαβατήρια
Η Αρχή κατά της Διαφθοράς προχωρεί στην εξέταση των καταγγελιών που έθεσαν ενώπιόν της, πριν απο ενάμιση χρόνο περίπου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

To μέγα σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια τίθεται, προσεχώς, ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Στο πλαίσιο των ερευνών θα εξεταστούν και οι καταγγελίες για κατ' ισχυρισμόν πράξεις διαφθοράς και σύγκρουσης συμφέροντος που αποδίδονται στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε υπουργούς του, καθώς και σε συγγενικά του πρόσωπα.

Οι εν λόγω καταγγελίες υποβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2022 από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη. Ο τελευταίος ενημερώθηκε από την Αρχή κατά της Διαφθοράς ότι η μια καταγγελία του που στρέφεται εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη και υπουργών του που συνδέονται με δικηγορικά γραφεία που ενεπλάκησαν στην έκδοση των «χρυσών» διαβατηρίων θα εξεταστεί από κοινού με την καταγγελία που κατέθεσε ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης καθώς αφορούν το ίδιο θέμα.

Ξένοι ερευνητές

Μέσα από την αξιολόγηση του υλικού που έχει ενώπιόν της η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα προκύψουν και οι όροι εντολής προς τους ξένους ερευνητές που θα αναλάβουν τη διενέργεια της έρευνας για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν αποκλείεται στην ομάδα με τους ξένους ερευνητές να περιληφθούν και οι δυο Άγγλοι ερευνητές που εξέτασαν τις τρεις από τις έξι καταγγελίες που υπέβαλε εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η σύνδεση με δικηγορικά γραφεία

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφίδης κατέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας σύγκρουση συμφέροντος που παραπέμπει σε διαπλοκή και διαφθορά, ζητώντας τη διερεύνησή τους:

  • Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων. Εγκρίθηκαν όλες από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Το δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε επτά αιτήσεις για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων. Το γραφείο συνδέεται με τον Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη διετέλεσε υπουργός Εργασίας, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Το δικηγορικό γραφείο Αντρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει στον πατέρα και στον αδελφό του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη. Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Το δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ήταν συνέταιρος στο εν λόγω δικηγορικό γραφείο. Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.

Αμφισβητείται η αμεροληψία Σαββίδη- Αγγελίδη

Στο κάδρο των ερευνών για τα «χρυσά» διαβατήρια θα βρεθούν εκ των πραγμάτων και οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι κατά τον επίμαχο χρόνο ήταν υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη και τάχθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο υπέρ της έκδοσης χιλιάδων «χρυσών» διαβατηρίων. Μέσα απο την έρευνά τους, οι ξένοι ερευνητές της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα πρέπει να διαπιστώσουν κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησαν ως υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι υπό κρίση για ενδεχόμενη διαφθορά.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ήταν μέτοχος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, και στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται μέλος της οικογένειάς του, έχει λειτουργήσει ως πάροχος σε περιπτώσεις διαβατηρίων και ο ίδιος περιλαμβάνεται στην καταγγελία που έχει υποβάλει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για την τεράστια σύγκρουση συμφέροντος που υπήρξε και απεκρύβη, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης και υπουργοί του ενέκριναν τις αιτήσεις για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων που υπέβαλαν στενά συγγενικά τους πρόσωπα μέσω των δικηγορικών τους γραφείων, αποκομίζοντας σημαντικό οικονομικό όφελος.

Με βάση τα πιο πάνω, το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του Χρίστου Χριστοφίδη, αμφισβητεί ευθέως την αντικειμενική αμεροληψία του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για να χειριστούν τόσο τα σχετικά πορίσματα της Αρχής κατά της Διαφθοράς όσο και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται, αφενός, με το μέγα σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και, αφετέρου, με τον Νίκο Αναστασιάδη που τελεί, ήδη, υπό έρευνα για το «Κράτος- Μαφία» καθώς και με πρώην υπουργούς με τους οποίους ήταν συνάδελφοι.

Εκκρεμούν τρεις καταγγελίες εναντίον Σάββα Αγγελίδη

Ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν άλλες τρεις καταγγελίες εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή και αφορούν την αναστολή της ποινικής δίωξης:

  • Προσώπων με πολιτική επιρροή για φορολογικά αδικήματα.
  • Προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του μαύρου κατασκοπευτικού βαν όπου με το ένα πρόσωπο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι στενός συγγενής.
  • Προσώπων-μετόχων εταιρείας που κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα.

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ο Γ. Σαββίδης απέρριψε την εισήγηση για δίωξη Κατσουνωτού

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε στις 24/01/2024 ότι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, εισηγήθηκε με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη την ποινική δίωξη του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού, διότι αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί από τους ερευνώντες λειτουργούς που εξέταζαν τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα είναι να μην διωχθεί ποινικά ο κ. Κατσουνωτός, απορρίπτοντας έτσι την εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου

Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου
ΚΥΠΡΟΣ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
ΚΥΠΡΟΣ

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ