Υπό έρευνα το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας: Κακοδιαχείριση, κατάχρηση εξουσίας και όχι μόνο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.5.2024
Υπό έρευνα το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας: Κακοδιαχείριση, κατάχρηση εξουσίας και όχι μόνο
Νέα στοιχεία κατατέθηκαν από τον γενικό διευθυντή του ΣΑΛ Γιάννο Κουκουλαρίδη. Στο κάδρο των ερευνών μεγαλοεργολάβοι και σύμβουλοι μηχανικοί

Κάτω από το μικροσκόπιο τεσσάρων ανεξάρτητων Αρχών βρίσκεται το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά - μίζες, εκμετάλλευση υπαλλήλου και εργασιακό εκφοβισμό από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, την Ελεγκτική Υπηρεσία, την Αρχή κατά της Διαφθοράς και την επίτροπο Διοικήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι έρευνες που αφορούν το ποινικό και οικονομικό κομμάτι επικεντρώνονται σε πέντε παλαιά συμβόλαια του ΣΑΛ, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παραμένουν ακόμη ανοικτά λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων, κακοτεχνιών και υποψιών - ενδείξεων για υπερπληρωμές και απάτες. Στο κάδρο των ερευνών και μεγαλοεργολάβοι καθώς και σύμβουλοι μηχανικοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετά νέα στοιχεία για αυτά τα συμβόλαια, και όχι μόνο, παραχωρήθηκαν σε Αστυνομία και Ελεγκτική Υπηρεσία από τον γενικό διευθυντή του ΣΑΛ κ. Γιάννο Κουκουλαρίδη.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, τόσο για την ποιότητα των εργασιών που εκτελέστηκαν κάτω από τα συμβόλαια του ΣΑΛ όσο και για την επάρκεια της επίβλεψης, είτε αυτή έγινε από ιδιώτες συμβούλους μηχανικούς, είτε από την τεχνική υπηρεσία του ΣΑΛ. Αρκετά είναι και τα ποσά που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο φιλικών διακανονισμών ή μέσω διαιτησιών ως αποζημιώσεις σε απαιτήσεις εργοληπτών, για τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι δεν δικαιολογούνταν.

Καταγγελίες για μίζες

Ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς εκκρεμεί προς διερεύνηση καταγγελία πρώην υπαλλήλου του ΣΑΛ που εμπλέκει διευθυντικό στέλεχος του οργανισμού σε προσυννενοήσεις έργων με συγκεκριμένο μεγαλοεργολάβο του τόπου. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, ο εν λόγω εργολήπτης, που κατονομάζεται στην επιστολή - καταγγελία, έχει εμπλακεί και στην υπόθεση με τις μίζες που αφορούσαν τα έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ). Διευθυντικά στελέχη της εταιρείας του όσο και ο ίδιος παραδέχθηκαν σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία την καταβολή μιζών σε αξιωματούχους του ΣΑΠΑ σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Δεν διώχθηκαν ποινικά ως αντάλλαγμα για να καταθέσουν μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του πρώην δήμαρχου Πάφου Σάββα Βέργα και της παρέας του. Δεν διώχθηκαν ούτε πειθαρχικά από το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, όπου θα του στερούσε την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του εργολήπτη. Η πειθαρχική δίκη που βρισκόταν σε εξέλιξη από το 2016 διακόπηκε πρόσφατα με το επιχείρημα ότι, η δίκη κράτησε χρόνια χωρίς να τελεσιδικήσει με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Οι έρευνες για μίζες σε έργα του ΣΑΛ ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις έρευνες για τα έργα του ΣΑΠΑ. Στην περίπτωση του ΣΑΛ δεν εξασφαλίστηκαν γραπτές μαρτυρίες από τους εργολάβους ότι μοίραζαν μίζες, όπως έγινε στην περίπτωση του ΣΑΠΑ, παρόλο που στα περισσότερα έργα οι εργολάβοι ήταν οι ίδιοι.

Aπό το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών πρώην δημοτικών συμβούλων Λευκωσίας, εργολάβων και συμβούλων του ΣΑΛ διαπιστώθηκαν εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δεν δηλώθηκαν στον Τμήμα Φορολογίας και σχετίζονταν με την εκτέλεση συμβολαίων για το ΣΑΛ. Μάλιστα, στα χέρια των ανακριτών βρίσκονται και επιταγές. Ωστόσο, παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι καταβλήθηκαν μίζες, δεν κατέστη δυνατόν μέχρι στιγμής να στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα.

Ο πρώην υπάλληλος του ΣΑΛ που εμπλέκει διευθυντικό στέλεχος του οργανισμού σε προσυννενοήσεις έργων του ΣΑΛ με συγκεκριμένο εργολάβο υποστηρίζει στην επιστολή - καταγγελία του προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς, που κοινοποιήθηκε στην Αστυνομία και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ότι ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν οι μίζες στο ΣΑΛ είναι, διότι, υπήρξε συγκάλυψη. Όπως ισχυρίζεται, παραχωρούνταν από το εν λόγω διευθυντικό στέλεχος του ΣΑΛ επιλεκτικά στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία που βοηθούσε με ειδική ομάδα τις αστυνομικές έρευνες. Είναι ο ισχυρισμός του πρώην υπαλλήλου του ΣΑΛ ότι, έγγραφα που αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα δεν δόθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στην Αστυνομία. Και αυτό το γνωρίζει, όπως αναφέρει, διότι είναι ο άνθρωπος που έμενε τα απογεύματα και τα βράδια στα γραφεία του ΣΑΛ, με οδηγίες του διευθυντή που σήμερα κατηγορεί, για να βγάζει τις φωτοτυπίες των εγγράφων που παραχωρούνταν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι καταγγελίες για το ΣΑΛ που βρίσκονται ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς τυγχάνουν μελέτης για να αποφασιστεί κατά πόσο επιβάλλεται η περαιτέρω διερεύνησή τους απο επιθεωρητές ελέγχου ή θα αφεθεί η διερεύνησή τους στην Αστυνομία.

Προσωπικές εξυπηρετήσεις

Ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, της Αστυνομίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της επιτρόπου Διοικήσεως βρίσκεται και το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που διενήργησε ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛ κ. Γιάννος Κουκουλαρίδης σε βάρος διευθυντικού στελέχους του οργανισμού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της παράνομης χρήσης υπηρεσιακών οχημάτων εκτός των ωρών εργασίας για ίδιον όφελος, καθώς και για το αδίκημα του εξαναγκασμού υπαλλήλου να ικανοποιεί προσωπικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ετοίμασε ο νομικός σύμβουλος του ΣΑΛ κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο υπό κατηγορία διευθυντής του ΣΑΛ, που διώκεται πειθαρχικά, αντιμετωπίζει τις εξής κατηγορίες:

1 Εξαναγκασμό ωρομίσθιου υπαλλήλου σε εργασία άσχετη με την πραγματοποίηση νόμιμων και θεμιτών υπηρεσιακών σκοπών και με τους όρους εργασίας του, όπως είναι οι προσωπικές και οικογενειακές εξυπηρετήσεις / διευκολύνσεις επί σειρά ετών και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας και χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό τα οχήματα της υπηρεσίας.

2 Παράνομη και καταχρηστική χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων επί σειρά πολλών ετών και εκτός ωρών εργασίας και μάλιστα, σε περιόδους αδειών ανάπαυσης, διακοπών, αργιών, Σαββατοκύριακων και εκτός των γεωγραφικών ορίων της περιοχής του ΣΑΛ προς ικανοποίηση προσωπικών και οικογενειακών σκοπών.

Ενώπιον της επιτρόπου Διοικήσεως τέθηκε, πρόσφατα, και καταγγελία υπαλλήλου του ΣΑΛ που στρέφεται και πάλι εναντίον του ίδιου διευθυντικού στελέχους για εργασιακό εκφοβισμό (μπούλινγκ).

Ασσιώτης εναντίον Γιωρκάτζη

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και σήμερα ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, κ. Ανδρέας Ασσιώτης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» επέρριψε ευθύνες για τα πεπραγμένα του ΣΑΛ στον πρόεδρο του ΣΑΛ και δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Ο τελευταίος είναι ανθυποψήφιος του κ. Ασσιώτη και διεκδικεί την προεδρία του νεοσύστατου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας στον οποίον θα ενταχθούν, τόσο το ΣΑΛ όσο και το ΣΥΛ.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του ο κ. Ασσιώτης κατήγγειλε τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για τα εξής: «Έχει ευθύνες για τα πεπραγμένα του ΣΑΛ διότι ήταν πρόεδρός του για 12 χρόνια και τα οικονομικά αποτελέσματα, η σχεδόν σιωπηλή επαναφορά φορολογιών που είχαν τερματισθεί για χιλιάδες καταναλωτές και οι καταγγελίες που εκκρεμούν στην Αστυνομία και στην Ελεγκτική Υπηρεσία για λανθασμένες και καθυστερημένες αποφάσεις, μαρτυρούν τις προφανείς αδυναμίες και τα ελλείμματα της διοίκησής του. (…) Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες για εκτεταμένες κακοτεχνίες ή και για κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η βιωσιμότητα του ΣΑΛ. Σε περίπτωση που εκλεγώ, όλα αυτά τα θέματα θα τα δούμε με ταχύτητα, σε βάθος και με στόχο να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και όχι οποιουδήποτε άλλου».

Ο κ. Γιωρκάτζης δεν απάντησε μέχρι χθες, τουλάχιστον, για τα όσα πολύ σοβαρά του καταλόγισε δημόσια ο ανθυποψήφιός του.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη