Μαεστρικά ενορχηστρωμένες οι ατασθαλίες

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 25.3.2021
Μαεστρικά ενορχηστρωμένες οι ατασθαλίες
Ο Οδ. Μιχαηλίδης υποδεικνύει στο ΙΣΟΚ ότι μπορεί να τερματίσει την εργοδότηση του Γ. Κουντούρη, ο οποίος παρατύπως έγινε μόνιμος, καλοπληρωμένος μαέστρος της ΣΟΝΚ

Το ΔΗΚΟ μπλοκάρει τη συζήτηση θέματος που αφορά τα έργα και τις ημέρες του δ.σ. του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ) και του αριστίνδην υποψήφιου βουλευτή του κόμματος Γ. Κουντούρη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ζητούν να τεθεί προς συζήτηση το θέμα, με τον πρόεδρο της επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία να κλοτσάει την μπάλα στην κερκίδα. Αξιοποιώντας τις αργίες της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου δεν έχει συγκαλέσει συνεδρία της επιτροπής, παρά το ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν ζητήσει τον καθορισμό οποιασδήποτε ημερομηνίας για συζήτηση, υπό το φως και όσων καταγράφονται στην τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.




Ασπίδα στον μαέστρο

Το ΔΗΚΟ δεν επιθυμεί τη συζήτηση του θέματος της Συμφωνικής Ορχήστρας, καθώς η υπόθεση αφορά κατά κύριο λόγο τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΣΟΝΚ Γ. Κουντούρη, ο οποίος είναι αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία και ταυτόχρονα πρόεδρος του «ρωσικού κόμματος» ΕΟΠ! Όπως αποκάλυψε ο «Π» και κατέγραψε και στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Κουντούρης με διάφορες μεθοδεύσεις κατέστη υπάλληλος αορίστου χρόνου κατά παράβαση των όρων του συμβολαίου που είχε υπογράψει. Το προηγούμενο δ.σ. του ΙΣΟΚ, τον Μάιο του 2018, είχε προκηρύξει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΝΚ, καθώς είχε λήξει το συμβόλαιο του Γιώργου Κουντούρη. Στις 13 Ιουλίου του 2018 όταν ετέθη στη Βουλή προς ψήφιση ο πρόσθετος προϋπολογισμός, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απείλησε να τον καταψηφίσει θέτοντας παρασκηνιακά προς τον ΔΗΣΥ απαίτηση για απόσυρση της προκήρυξης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΝΚ ώστε να παραμείνει ο Γ. Κουντούρης.

Αργότερα με διάφορες μεθοδεύσεις το δ.σ. του ΙΣΟΚ απέλυσε τους νομικούς συμβούλους του και με αδιαφανείς διαδικασίες προσέλαβε το Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος», το οποίο πριν καν αναλάβει καθήκοντα, έσπευσε να γνωματεύσει για μετατροπή του καθεστώτος εργοδότησης του Γ. Κουντούρη ως υπαλλήλου αορίστου χρόνου!

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της δείχνει τον δρόμο για απόλυση του Γ. Κουντούρη, ο οποίος κατέστη μόνιμος μαέστρος της ΣΟΝΚ με παχυλό μισθό και διάφορες παράτυπες χαριστικές αμοιβές. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «το άρθρο 12 του περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν.70(Ι)/2016), ο οποίος αφορά μόνο τη Δημόσια Υπηρεσία (Κεντρικό Κράτος), απαγορεύει τον τερματισμό των υπηρεσιών οποιουδήποτε εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου λόγω πλεονασμού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για υπηρεσίες και οργανισμούς που είναι εκτός του Κεντρικού Κράτους». Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων δεν είναι οργανισμός που ανήκει στο κεντρικό κράτος και ως εκ τούτου η εργοδότηση του Γ. Κουντούρη μπορεί να τερματιστεί.

Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος»

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται λεπτομερώς η μεθόδευση που ακολούθησε το δ.σ. του ΙΣΟΚ ώστε να πετάξει έξω τους νομικούς συμβούλους που εργοδοτούσε και να αναθέσει καθήκοντα στο δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με σχεδόν τριπλάσια αμοιβή από τον προηγούμενο νομικό σύμβουλο. Στις 25 Ιουλίου 2019 παρουσιάστηκε στο δ.σ. γνωμάτευση του Γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος» για να γίνει υπάλληλος αορίστου χρόνου ο Γ. Κουντούρης… Ωστόσο, η συμφωνία ανάθεσης καθηκόντων νομικού συμβούλου στο Δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» υπεγράφη στις 5 Αυγούστου 2019, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019! Τη συμφωνία υπέγραψε η ταμίας του ΙΣΟΚ, χωρίς απόφαση του δ.σ. και χωρίς να δικαιούται να υπογράψει τέτοια συμφωνία. Μάλιστα, το δ.σ. ενημερώθηκε εκ των υστέρων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ η αμοιβή για τη γνωμάτευση της 25ης Ιουλίου θα έπρεπε να δοθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, το δ.σ. του ΙΣΟΚ έσπευσε να πληρώσει τον Αύγουστο.

Η συμφωνία με το Δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» προνοούσε κόστος για τη Συμφωνική Ορχήστρα άνω των €5.000 και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να προκηρυχθούν προσφορές. Ωστόσο, το δ.σ. του ΙΣΟΚ με τα χρήματα των φορολογουμένων προχώρησε σε απευθείας ανάθεση και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται στη συμφωνία πρόνοιες αναφορικά με τη διάρκεια της σύμβασης, την τήρηση εμπιστευτικότητας και την κυριότητα των παραδοτέων. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά σε ρήτρες καθυστέρησης καθώς και σε τερματισμό της σύμβασης και στον διακανονισμό διαφορών.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΙΣΟΚ αναγκάστηκε να ενημερώσει την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι το ίδρυμα θα προχωρήσει σε τερματισμό της σύμβασης με το Δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» και θα προχωρήσει σε προκήρυξη προσφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της αμοιβής που συμφωνήθηκε με το συγκεκριμένο γραφείο είχε συμφωνηθεί έξτρα αμοιβή για επιπρόσθετες υπηρεσίες με €200 την ώρα, ενώ το Δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» πρόσφερε και υπηρεσίες πρακτικογράφου με επιπλέον χρέωση ακόμα €200 για κάθε συνεδρία. Ωστόσο, σύμφωνα με το καταστατικό, την ευθύνη καταγραφής των πρακτικών έχει ο γραμματέας του δ.σ. του ΙΣΟΚ και στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει πρόνοια για πρόσληψη πρακτικογράφου!

Κατασκήνωση… σε πεντάστερο

Η ΣΟΝΚ τα καλοκαίρια κάνει κατασκήνωση και, όπως διαπιστώνει η ΕΥ, πέραν των παιδιών της Μουσικής Ακαδημίας συμμετέχουν κι άλλα πρόσωπα. Σε συνεδρία στις 26/4/2018 παρουσιάστηκε στο δ.σ. η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η ΣΟΝΚ παρουσιάζει «σημαντικές αποκλίσεις με ανεξέλεγκτα έξοδα, κυρίως λόγω δαπανών που αφορούν τη Μουσική Ακαδημία. Στην ίδια συνεδρία αποφασίστηκε το κόστος λειτουργίας της θερινής κατασκήνωσης να μην ξεπερνά τις €20.000». Ο Γ. Κουντούρης ως καλλιτεχνικός της ΣΟΝΚ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόφαση του δ.σ. και το 2019 πραγματοποιήθηκε η θερινή κατασκήνωση με κόστος €32.770 (υπέρβαση 64%). Το 2020 η κατάσταση ξέφυγε ακόμα περισσότερο καθώς η «κατασκήνωση» έγινε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Πάφο. Το κόστος είχε προϋπολογιστεί στα €33.783 (σχεδόν €14.000 πάνω από το καθορισμένο όριο) και τελικώς κόστισε €51.891.

Διευθυντής από μακριά

Μια άλλη σκανδαλώδης υπόθεση της Συμφωνικής Ορχήστρας είναι αυτή που αφορά τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, ο οποίος ζει μόνιμα στο εξωτερικό. Επίσης, το συμβόλαιο που υπέγραψε με ισχύ έως το 2023 αναφέρεται σε καλλιτεχνικό διευθυντή και όχι και σε μαέστρο, κάτι που αξιοποιείται για ευνοιοκρατική μεταχείριση του Γ. Κουντούρη (ΣΟΝΚ), ο οποίος διευθύνει συναυλίες της ΣΟΚ με αμοιβή €1.000-€1.500 ευρώ κάθε φορά. Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της αναφέρει πως πρέπει «να δοθεί στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΣΟΚ εύλογη προειδοποίηση, χωρίς καθυστέρηση, για τερματισμό της εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών και οι υπηρεσίες του να παρέχονται με φυσική παρουσία του στη Δημοκρατία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το Ίδρυμα να προχωρήσει στον τερματισμό της σύμβασης». Επίσης, «σε περίπτωση τερματισμού της σύμβασης και εκ νέου προκήρυξης της θέσης να γίνεται ρητή αναφορά σε ελάχιστο αριθμό συναυλιών οι οποίες θα διευθύνονται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ΣΟΚ ενώ μόνο ένα ποσοστό της εργασίας του μαέστρου να γίνεται από διαφορετικούς μαέστρους». Τέλος, «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε ο ΚΔ ΣΟΝΚ (Γ. Κουντούρης) να μην έχει οποιαδήποτε εμπλοκή ως μαέστρος της ΣΟΚ».

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Η Δημοκρατική Παράταξη με χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρεται στα ευρήματα της έκθεσης της ΕΥ, επισημαίνοντας πως το Δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» εμπλέκεται ενεργά και σε μια γκρίζα υπόθεση του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, πέραν της εμπλοκή του στις υποθέσεις της Λαϊκής και του Συνεργατισμού. «Το κατά τα άλλα ‘αδιάφθορο’ ΔΗΚΟ του Νικόλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «βρίσκεται κάτω από όποια πέτρα σκανδάλου σηκωθεί έστω και καθυστερημένα από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Καλούμε τον γενικό ελεγκτή να δημοσιοποιήσει επιτέλους σχετική έκθεση της υπηρεσίας του, η οποία συντάχθηκε στις 18 Απριλίου 2016, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχουμε, καταγράφονται πράγματα και θαύματα και διαπιστώνει σύγκρουση συμφερόντων. Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων επαναλαμβάνουμε: Όλα στο φως και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Ζητούν διερεύνηση τα κόμματα


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει σε ανακοίνωση του πως οι δικηγόροι της Λαϊκής που χρεωκόπησε τη χώρα, οι δικηγόροι του Συνεργατισμού που πήραν εκατομμύρια ευρώ, οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς, οι δικηγόροι των χαμένων ταμείων προνοίας, είναι και τώρα οι δικηγόροι με σφραγίδα παρατυπιών από τον ίδιο το Γενικό Ελεγκτή, για τη συμφωνική ορχήστρα Κύπρου. Η πρακτική του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι όποια έκθεση δημοσιεύει ο Γενικός Ελεγκτής, να εγγράφει θέμα προς συζήτηση στη Βουλή. Τι έχει να πει και τι θα κάνει τώρα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος εργαλειοποιεί καθημερινά το Γενικό Ελεγκτή;

Την Άμεση διερεύνηση των όσων αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης» και η έκθεση της Ελεγκρτικής Υπηρεσίας για το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου ζητά η ΕΔΕΚ.

Τα όσα αποκαλύπτει στα δημοσιεύματά της εδώ και καιρό η εφημερίδα «Πολίτης» αλλά και όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου είναι πάρα πολύ σοβαρά και χρήζουν άμεσης και ολοκληρωμένης διερεύνησης.

Εκτιμούμε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διορισμού ερευνητικής επιτροπής, όπως συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις σκανδάλων, η οποία θα πρέπει προχωρήσει σε βάθος διερεύνηση και ολοκλήρωση των πορισμάτων της άμεσα ώστε να διαφανεί που και ποιες ευθύνες υπάρχουν και να αποδοθούν.



























Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας