Ηγούμενος Νεκτάριος Γεωργίου: Από την ενθρόνιση στην αποκαθήλωση - Ποιες οι ευθύνες του Ταμασού Ησαΐα

ΝΕΑΡΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 18.3.2024
Ηγούμενος Νεκτάριος Γεωργίου: Από την ενθρόνιση στην αποκαθήλωση - Ποιες οι ευθύνες του Ταμασού Ησαΐα
Με διαδρομή παράδεισος-κόλαση παρομοιάζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους και όχι μόνο, η σχέση του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα με τον ηγούμενο της μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι

Με διαδρομή παράδεισος-κόλαση παρομοιάζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους και όχι μόνο, η σχέση του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα με τον ηγούμενο της μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Η σχέση των δύο θεωρείτο ως αδελφική, ως σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης, ως σχέση με γερά θεμέλια βασισμένη και στηριγμένη στις αρχές της Ορθοδοξίας και της χριστιανοσύνης. Αποκορύφωμα αυτής της σχέσης, ήταν η απόφαση του μητροπολίτη Ησαΐα να ενθρονίσει στις 11 Δεκεμβρίου 2022 τον Νεκτάριο ως τον πρώτο ηγούμενο της μονής Οσίου Αββακούμ. Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως ανέφεραν στον «Π» εκκλησιαστικές πηγές, τύγχανε της ευλογίας και άλλων μητροπολιτών. Περίπου έναν χρόνο αργότερα ο μητροπολίτης Ταμασού διορίζει τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο ως διευθυντή του γραφείου του και γίνεται το δεξί του χέρι. Σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση αρχίζουν τα έργα ανοικοδόμησης και επέκτασης της μονής στο γραφικό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Αυτή η σχέση, δεν προμήνυε ότι τον Μάρτιο του 2024 ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος θα τεθεί σε αργία και στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Συνοδικό Δικαστήριο αντιμέτωπος με σοβαρά αδικήματα.

Ύποπτα πράγματα

Όπως αποκάλυψε ο «Π», όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο μοναχός Βαρνάβας επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Ταμασού και τον ενημέρωσε ότι στη μονή συνέβαιναν ύποπτα και περίεργα πράγματα τα οποία καταγράφονταν στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Σημειώνεται ότι, μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, πρόσβαση στο κλειστό κύκλωμα είχαν οι αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος και ο Βαρνάβας. Αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ο μητροπολίτης Ησαΐας προέτρεψε τον Βαρνάβα να εξασφαλίσει περαιτέρω στοιχεία που να αποδεικνύουν τη διάπραξη ηθικών ή και ποινικών αδικημάτων. Στα χέρια του Ταμασού Ησαΐα έφταναν σχεδόν καθημερινά νέα αποσπάσματα οπτικογραφημένου υλικού, που κατά τον ίδιο, αποδείκνυαν ότι στη μονή γίνονταν πράγματα και θαύματα. Έχοντας ενημερώσει στενούς του συνεργάτες, ο μητροπολίτης Ησαΐας αποφάσισε να γίνει η πολυσυζητημένη έφοδος της 5ης Μαρτίου 2024. Η πλευρά των Νεκτάριου και Πορφυρίου, υποστηρίζει πως ο Βαρνάβας ήταν ο άνθρωπος που πήρε το οπτικό υλικό από το σύστημα ασφαλείας του μοναστηριού και αφού αυτό έτυχε επεξεργασίας και μοντάζ δόθηκε στον μητροπολίτη Ησαΐα, για να διατυπωθούν καταγγελίες για δήθεν σκάνδαλο.

Με το σύνολο των χειρισμών που έγιναν για όλο το φάσμα της σοβαρής υπόθεσης που σκανδαλίζει την Εκκλησία, παραμονή της έναρξης της Σαρακοστής, προκύπτουν πιθανά ατοπήματα, ίσως λόγω βεβιασμένων αποφάσεων από την πλευρά του μητροπολίτη Ησαΐα. Το κυριότερο ζήτημα που προκύπτει είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η έφοδος στη μονή στις 5 Μαρτίου. Η παρουσία κουκουλοφόρων και άλλων ίσως αναρμόδιων προσώπων άνοιξε μεγάλη κουβέντα κατά πόσο οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν νόμιμες ή όχι. Το κυρίαρχο ερώτημα που επικρατεί είναι γιατί ο μητροπολίτης Ησαΐας, εφόσον είχε στοιχεία στην κατοχή του, γιατί δεν πήγε μέσω της Αστυνομίας, να εξασφαλιστεί ένταλμα έρευνας στη μονή και επέλεξε να το κάνει με τον δικό του τρόπο. Ένα άλλο λάθος που χρεώνεται στον μητροπολίτη είναι ο διορισμός γνωστών προσώπων (σ.σ. έχει το δικαίωμα) ως θρονικούς επιτρόπους. Ειδικότερα τα ονόματα του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη και του προέδρου του ΕΛΑΜ σχολιάστηκαν έντονα, ενώ στην ιστοσελίδα της μητρόπολης δεν ήταν αναρτημένα τα ονόματά τους και ότι ήταν θρονικοί επίτροποι. Εκ του αποτελέσματος, κρίνεται λανθασμένη και η επιλογή του να αναθέσει τα ηνία μιας νέας μονής, σε έναν αρχιμανδρίτη τον οποίο θεωρούσε ότι γνώριζε πολύ καλά. Εκκλησιαστικοί κύκλοι χρεώνουν στον μητροπολίτη Ησαΐα και το γεγονός ότι ενθρόνισε τον Νεκτάριο στη θέση του ηγουμένου της μονής, χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία από τη μοναχική ζωή και πολυετή διαβίωση σε άλλες μονές.

Σημαντικές ημερομηνίες

11 Δεκεμβρίου 2022: Ενθρονίστηκε, ο εκλεγείς πρώτος ηγούμενος της μονής Οσίου Αββακούμ, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου, στην παρουσία εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη και του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

5 Ιανουαρίου 2023: Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος διορίζεται νέος διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του μητροπολίτη Ταμασού.

5 Μαρτίου 2024: Ο μητροπολίτης Ησαΐας με συνοδεία άλλων προσώπων μπαίνουν στη μονή στο Φτερικούδι. «Κατάσχουν» και μεταφέρουν στη μητρόπολη χρηματοκιβώτιο με 807.000 ευρώ μετρητά και όλα τα ιερά κειμήλια της μονής. Στη μητρόπολη μεταφέρθηκαν και οι αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος και ο μοναχός Αββακούμ, οι οποίοι κατηγορούνται για διάπραξη αδικημάτων ηθικής φύσεως και για απάτη.

8 Μαρτίου: 2024: Το εκκλησιαστικό σκάνδαλο οδηγείται ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η οποία αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο 6μελές Συνοδικό Δικαστήριο προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες και να εκδικαστεί η υπόθεση σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον καταστατικό χάρτη, η περίπτωση που αφορά τους εμπλεκόμενους αρχιμανδρίτες.

8 Μαρτίου 2024: Η Αστυνομία μετά από καταγγελία που υπέβαλε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, άρχισε τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά τη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, που σύμφωνα με την καταγγελία φέρεται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με μοναστήρι στη Λευκωσία.

12 Μαρτίου 2024: Οι δύο αρχιμανδρίτες τίθενται σε αργία.

13 Μαρτίου 2024: Το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε τη διεξαγωγή περαιτέρω ανακρίσεων, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου αναλαμβάνει τα περαιτέρω.

14 Μαρτίου 2024: Η Νομική Υπηρεσία ανακοινώνει τον διορισμό δύο ποινικών ανακριτών οι οποίοι σε συνεργασία με τους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Η διαδρομή του Νεκτάριου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου είναι δημοσιευμένες στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων (www.orthodoxianewsagency.gr). Ο π. Νεκτάριος Γεωργίου, γεννήθηκε στην πόλη της Λάρνακας στην Κύπρο και τυγχάνει διπλής ιθαγένειας κυπριακής και ελληνικής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μεταπτυχιακός στον κλάδο του ποινικού δικαίου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Θεολογική Σχολή Αθηνών στον κλάδο Συμβουλευτική Ποιμαντική εκπονώντας διδακτορική διατριβή στον πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Αθανάσιο Μελισσάρη και αναπληρωτή καθηγητή με θέμα «Η νηπτική θεολογία του Γέροντος Αιμιλιανού του Σιμωνοπετρίτου». Είναι επίσης υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον κλάδο της Πατρολογίας. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου του Τμήματος Θεολογικών Σπουδών στον κλάδο Ποιμαντικής Θεολογίας καθώς και κάτοχος δεύτερου μεταπτυχιακού διπλώματος του ιδίου πανεπιστημίου στον κλάδο της Νομικής. Είναι επί πτυχίω του Συστημικού Ινστιτούτου Κύπρου. Ομιλεί την ελληνική, αγγλική και αλβανική γλώσσα. Χειροτονήθηκε διάκονος, στις 06 Μαΐου 2007 και πρεσβύτερος στις 09 Νοεμβρίου 2013, στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος στον Λυθροδόντα.

Έλαβε το οφίκιο του αρχιµανδρίτου και της πνευματικής πατρότητος την 1ην Μαρτίου 2014. Υπηρέτησε σε κλιμάκιο της ιεραποστολής στην Αφρική και ως κληρικός διάκονος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β’. Είναι επίσης καθηγούμενος της μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου και προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Φτερικουδίου.

Αρμοδιότητες και εξουσίες

Τα όσα συζητούνται με αφορμή το σκάνδαλο με τη μονή Οσίου Αββακούμ, άνοιξαν και τον κύκλο της συζήτησης αναφορικά με τις αρμοδιότητες και εξουσίες των οικείων μητροπολιτών έναντι των μονών που εμπίπτουν εντός των μητροπολιτικών τους ορίων. Μιλώντας στον «Π», ο Αναστάσιος Βαβούσκος νομικός με ειδίκευση στο εκκλησιαστικό δίκαιο, ανέφερε ότι κάθε μονή έχει την περιουσία της, την οποία διαχειρίζεται με τη διοίκηση της μονής υπό τον ηγούμενό της.

«Κάθε μοναστήρι υπάγεται στον οικείο μητροπολίτη. Ο μητροπολίτης έχει εξουσία να ελέγχει τον ηθικό χαρακτήρα του βίου των μοναχών αλλά και την οικονομική διαχείριση της μονής. Δύναται, δηλαδή, να διενεργεί ελέγχους κατά πόσο διαπράττονται παραπτώματα και να εποπτεύει ότι η μονή λειτουργεί σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες. Επίσης ο μητροπολίτης, βλέπει, παρατηρεί και δίνει οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας της μονής», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα χρήματα των μοναστηριών, θεωρούνται χρήματα των μητροπόλεων ο κ. Βαβούσκος εξέφρασε την άποψη ότι «τα χρήματα των μοναστηριών είναι περιουσία της μονής, την οποία διαχειρίζεται ο ηγούμενος και το συμβούλιο της μονής. Ο οικείος μητροπολίτης δύναται να ασκήσει έλεγχο κατά πόσο αυτά τα χρήματα διαχειρίζονται σωστά από τη μονή, ενώ έχει κάθε δικαίωμα να ελέγξει το κανονικό και το νόμιμο. Έχει αρμοδιότητες ελέγχου αρκεί ο έλεγχος να ασκείται μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες».

Σε ό,τι αφορά το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και κατά πόσο το υλικό που έχει ληφθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώπιον δικαστηρίων ο κ. Βαβούσκος ανέφερε ότι αρχικά πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί κατόπιν άδειας, κατά πόσο στους όρους της άδειας αναφερόταν ρητά ότι θα υπήρχε καταγραφή σε εικόνα και ήχο, ποιοι είχαν πρόσβαση στο υλικό, ποιος είχε δικαίωμα να το έχει στην κατοχή του αλλά και μέσω ποιας διαδικασίας εξασφαλίστηκε».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας, λένε τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης που έβαλε σε μαύρη λίστα η Ρωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας, λένε τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης που έβαλε σε μαύρη λίστα η Ρωσία

Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας, λένε τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης που έβαλε σε μαύρη λίστα η Ρωσία

Χατζηγιάννης (ΔΗΣΥ): Υπάρχουν πιέσεις για συμμετοχή της Δημοκρατίας στο Great Sea Interconnector
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηγιάννης (ΔΗΣΥ): Υπάρχουν πιέσεις για συμμετοχή της Δημοκρατίας στο Great Sea Interconnector

Χατζηγιάννης (ΔΗΣΥ): Υπάρχουν πιέσεις για συμμετοχή της Δημοκρατίας στο Great Sea Interconnector

Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ): Αναμένουμε απαντήσεις για το διορισμό πρώτου εξαδέλφου του Πρ. Χριστοδουλίδη στο ΔΣ ΟΠΑΠ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ): Αναμένουμε απαντήσεις για το διορισμό πρώτου εξαδέλφου του Πρ. Χριστοδουλίδη στο ΔΣ ΟΠΑΠ

Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ): Αναμένουμε απαντήσεις για το διορισμό πρώτου εξαδέλφου του Πρ. Χριστοδουλίδη στο ΔΣ ΟΠΑΠ

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας

Επιστολή-διαμαρτυρία συγγενών Ασσιωτών προς Πρ. Χριστοδουλίδη: Πραξικοπηματίας θα τιμηθεί μαζί με φονευθέντες και αγνοούμενους του 1974

Επιστολή-διαμαρτυρία συγγενών Ασσιωτών προς Πρ. Χριστοδουλίδη: Πραξικοπηματίας θα τιμηθεί μαζί με φονευθέντες και αγνοούμενους του 1974

Επιστολή-διαμαρτυρία συγγενών Ασσιωτών προς Πρ. Χριστοδουλίδη: Πραξικοπηματίας θα τιμηθεί μαζί με φονευθέντες και αγνοούμενους του 1974