Μεγάλες καταστροφές και στο Δασούδι στην παραλιακή Λεμεσό στην περιοχή της Γερμασόγειας προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος της περασμένης Τετάρτης (14/2/2024). Από τη μανία της φύσης δεν γλύτωσαν ούτε τα δέντρα, με αρκετά από αυτά να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές αφού έχουν κοπεί πάρα πολλά κλαδιά, καθιστώντας μερικά από αυτά επικίνδυνα. Συνεργία του Τμήματος Δασών βρίσκονται στην περιοχή και προχωρούν σε κοπές κλάδεμα και κοπές δέντρων, με αρκετούς πολίτες να διαμαρτύρονται στον Πολίτη ότι υπάρχει εκτεταμένο κόψιμο δέντρων που δεν δικαιολογείται.

Μια επίσκεψη στην περιοχή επιβεβαιώνει τα εμφανή προβλήματα που έχουν υποστεί δεκάδες δέντρα, ενώ κοιτάζοντας προς τα πάνω μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει πως τα περισσότερα από τα κλαδιά τους λείπουν. Όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σε ένα ειδικά κομμάτι μπροστά στην παραλία έχουν «εξαφανιστεί» όλα τα δέντρα που υπήρχαν και πρόσφεραν σκιά σε πεζούς και λουόμενους. Στο σημείο αυτό δεκάδες δέντρα έχουν κοπεί από τη ρίζα, κάτι που σαφώς δεν οφείλετε σε ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο, αλλά σε απόφαση για αφαίρεσή τους από το ίδιο το Τμήμα Δασών. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες είναι εντατικές στην προσπάθεια να φύγουν από το σημείο δεκάδες κλαδιά που έπεσαν ή κόπηκαν από τα δέντρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι κλειστός και ο πεζόδρομος.


«Απαραίτητες εργασίες» λέει το Δασών
Μιλώντας στον «Π», ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Τροόδους και υπεύθυνος για το Δασούδι στη Λεμεσό, Λοΐζος Λοΐζου αναφέρθηκε σε αναγκαίες εργασίες λόγω των καταστροφών της προηγούμενης Τετάρτης. Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου «δόθηκαν οδηγίες να κλαδευτούν τα δέντρα για λόγους ασφαλείας καθώς πρόκειται και για δημόσιο χώρο, να προστατευτούμε από πτώσεις κλαδιών». «Μειώνοντας την κόμη των δέντρων αυτών, περιορίζουμε το πρόβλημα σε περίπτωση νέου ανεμοστρόβιλου, κόβουμε κλαδιά από ευκάλυπτους που είναι εύκαμπτοι» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο, «όσο μεγάλη είναι η κώμη, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα έχουμε». Σχετικά με δέντρα που έχουν κοπεί από τη ρίζα τους, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι πρόκειται για ακακίες, «ως γνωστό είναι εισβλητικό είδος και πρέπει να κόβονται και να αφαιρούνται από τα δάση μας» σε παρατήρηση μας γιατί συνέβη τώρα αυτό, απάντησε ότι γίνεται σταδιακά για να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια σε σκίαση.
Όπως ανέφερε χρειάζεται να γίνονται παρεμβάσεις, ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει κοινό, «αν αφήσουμε το Δασούδι στη φύση θα καταστραφεί, πρέπει να παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει και να διορθώνουμε καταστάσεις, καθαρίζουμε, συντηρούμε για την ασφάλεια του κόσμου. Τέλος, ανέφερε ότι σύντομα (μέσα σε 1-2 μήνες) στο Δασούδι θα φυτευτούν 100 περίπου ευκάλυπτοι για αποκατάσταση των ζημιών και εμπλουτισμό του χώρου.

— Yiannis Pazouros (@pazouros) February 21, 2024