Μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες αναζήτησης του τάφου του ποιητή, μόλις τον Δεκέμβριο του 2023 εξασφαλίστηκε διάταγμα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για να γίνει εκταφή σε συγκεκριμένο τάφο όπου σύμφωνα με μαρτυρίες είναι ο τάφος του ποιητή. Αφού εξασφάλισαν μαρτυρίες για το ποιος τάφος ανήκει στον ποιητή, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.
Το διάταγμα εκταφής που έχει ήδη εκδοθεί, προνοεί ότι αυτή θα γίνει στην παρουσία ανθρωπολόγου και αρχαιολόγου, ενώ δείγμα γενετικού υλικού θα σταλεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για επιστημονικές εξετάσεις για ταυτοποίηση. Σημαντική συμβολή στη διαδικασία έχει ο δρ Μάριος Καριόλου, διευθυντής του Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, υπό την καθοδήγηση του οποίου θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Η διαδικασία προνοεί ότι θα γίνει εκταφή μόνο των πρώτων οστών που θα εντοπιστούν και θα ληφθούν δείγματα μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι ανήκουν σε άνδρα 60-70 ετών (ο Βασίλης Μιχαηλίδης πέθανε στα 68). Σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν από τη Μητρόπολη Λεμεσού, αν εντοπιστούν πρώτα οστά που ανήκουν πιθανότητα σε άλλη πρόσωπα, δεν θα συνεχίσει η διαδικασία, παρόλο που μπορεί τα οστά του ποιητή να βρίσκονται σε πιο βαθύ σημείο. Πάντως, το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολο καθώς έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από την κηδεία του Βασίλη Μιχαηλίδη και μπορεί τα οστά να έχουν μεταφερθεί αλλού.
Σε περίπτωση που τα οστά που θα εντοπιστούν εκ πρώτης όψεως ταιριάζουν με το «προφίλ» του ποιητή, θα ληφθεί δείγμα DNA από ένα μικρό οστό κι ένα δόντι για διενέργεια DNA, για να ταυτοποιηθούν με τα δείγματα που έδωσαν οι συγγενείς του και βρίσκονται ήδη στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Η όλη διαδικασία αναμένεται πως θα κρατήσει λιγότερο από έναν μήνα για το τελικό αποτέλεσμα.
Η μαρτυρία
Μιλώντας στον «Π» ο Γιώργος Πετούσης εκ μέρους της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού ανέφερε ότι επιτέλους έφτασε η μέρα που περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια για να εντοπιστεί ο τάφος του Μιχαηλίδη. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δρ Μάριο Καριόλου για τη καθοδήγηση. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο Βασίλης Μιχαηλίδης έζησε στη Λεμεσό προς το τέλος της ζωής του όπου και πέθανε στο πτωχοκομείο της πόλης. «Αν και ο Δήμος της πόλης στην κηδεία του τον τίμησε και υπάρχουν μαρτυρίες για παρουσία πλήθους κόσμου και τιμές» λέει αρχικά, «δυστυχώς για διάφορους λόγους μέσα από τα χρόνια δεν μπήκε καμία επιγραφεί και χάθηκαν σημαντικές μαρτυρίες για το ακριβές σημείο».
Σύμφωνα με τον κ. Πετούση, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του το 2017, ο Πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου, Αριστείδης Κουδουνάρης είχε καταθέσει μαρτυρία που είχε εξασφαλίσει γύρω στο 1956, για το πού βρισκόταν ο τάφος του Εθνικού μας ποιητή. Όπως είπε, είχε ζητήσει από τον Αντώνη Ινδιάνο «που ήταν ο μέντορας μου και δικηγόρος του πατέρα μου, να μου πει πού βρισκόταν ο τάφος του Βασίλη Μιχαηλίδη, γιατί κανείς δεν ξέρει». «Πήραμε ένα ταξί και ήρθαμε εδώ στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, όπου είδα τον τάφο, που τότε δεν ήταν κατειλημμένος και γύρω υπήρχαν μόνο πέτρες, ούτε σταυρός, ούτε καντήλι, ούτε επιγραφή, ούτε τίποτα».
Είπε ακόμη, πως αν και είχε αναφέρει εδώ και καιρό την πληροφορία για το σημείο ταφής του Βασίλη Μιχαηλίδη, η απόφαση για διερεύνηση και τεκμηρίωση της έγινε μόλις πρόσφατα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.