Στοιχεία στον τουρκικό Τύπο για αναπτύξεις γης από εβραϊκά συμφέροντα στα κατεχόμενα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 4.12.2023
Στοιχεία στον τουρκικό Τύπο για αναπτύξεις γης από εβραϊκά συμφέροντα στα κατεχόμενα
Υπάρχουν 35.000 Εβραίοι σε ένα πληθυσμό 380.000 στο ψευδοκράτος, σημειώνει η Σαμπάχ και υποστηρίζει ότι έχουν ιδρύσει 2.000 εταιρείες σε κάθε τομέα στα κατεχόμενα

Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις στον τουρκικό και τ/κ Τύπο για την πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα σε αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα αναδημοσιεύει σήμερα είδηση από την τουρκική Σαμπάχ, πως «σε χιλιάδες Εβραίους από το Ιράν, την Αγγλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και το Ισραήλ» και «πουλήθηκαν τεράστιες εκτάσεις στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

Υπάρχουν 35.000 Εβραίοι σε ένα πληθυσμό 380.000 στο ψευδοκράτος, σημειώνει η Σαμπάχ και υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι έχουν ιδρύσει 2.000 εταιρείες σε κάθε τομέα στα κατεχόμενα. Μάλιστα καταδεικνύοντας ως πηγή τον δημοσιογράφο Σαμπαχατίν Ισμαήλ, πρώην σύμβουλο του Ραούφ Ντεντκάς, γράφει ότι η κατασκευαστική εταιρεία Evergreen, του Amicam Marhoon, ο οποίος απεβίωσε, έχει αγοράσει και ανοικοδομήσει παραθαλάσσια στον κόλπο της Μόρφου στα Καζιβερά, και ανατολικά της Κερύνειας στον Άγιο Αμβρόσιο.

Η Σαμπάχ προβάλλει τους ισχυρισμούς του Σαμπαχατίν Ισμαήλ για τη μαρίνα «Karpaz-Gate» ότι είναι η μεγαλύτερη σιωνιστική επένδυση στηο ψευδοκράτος, καθώς αυτή τη στιγμή συνεχίζει η ανοικοδόμηση 3 έργων πέριξ της μαρίνας. «Η κατασκευαστική εταιρεία Cesar-Dominica του Σιμόν Αφίκ Αϊκούτ και του γιού του Τζακ Αφίκ Αϊκούτ, πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας και της τδβκ αγοράζει τεμάχια και χτίζει τεράστιες αναπτύξεις ανατολικά της Κερύνειας στην παραλία της Ακανθούς και στα παράλια της Καρπασίας που βλέπουν προς το Ισραήλ», αναφέρεται.

Σταρ Κίπρις

Η διαδικτυακή Σταρ Κίπρις γράφει σήμερα ότι 15.000 σπίτια είναι υπό κατασκευή στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, τον οποίο χαρακτηρίζει ως το μαλακό υπογάστριο της κατασκευαστικής βιομηχανίας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, προστίθεται ότι, οι πωλήσεις σταμάτησαν τόσο πολύ που οι εργολάβοι αύξησαν τα ποσοστά προμήθειας στο 35% για να πουλήσουν τα σπίτια.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πριν από περίπου 5 μήνες, είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδα τις προειδοποιήσεις του εκδότη της Αλί Οζμέν Σαφά, ενός εκ των ατόμων που γνωρίζουν καταστάσεις και πράγματα στη βιομηχανία ακινήτων, ο οποίος είχε πει ότι «η κρίση στην αγορά ακινήτων είναι προ των πυλών». Παρά τις προειδοποιήσεις, σημειώνει, δεν λήφθηκαν μέτρα.

Γράφει επίσης πως οι εργολάβοι που κατασκευάζουν οικοδομές και στην περιοχή Long beach στο κατεχόμενο Τρίκωμο αντιμετωπίζουν προβλήματα και ορισμένες εταιρείες ανέβαλαν τα έργα τους. «Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση ενώ συμβαίνουν όλα αυτά; Αντί να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να λάβει μέτρα για την πρόληψη της κρίσης το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να αναζητήσουμε μια διέξοδο από αυτήν την κρίση με συνάντηση όλων των πλευρών του ζητήματος και επιτυγχάνοντας συναίνεση γύρω από την κοινή λογική». Διαφορετικά, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές στον κατασκευαστικό κλάδο, καταλήγει η Σταρ Κίπρις.

Καβγάς για το ξεπούλημα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, γράφει ο Τ/κ Τύπος

Οι δημοσιεύεις του αρθρογράφου Σαμπαχατίν Ισμαήλ στα ΜΚΔ ενόχλησαν κάποιους στο ΚΕΕ, καθώς ο Ισμαήλ ανέφερε ότι ο γγ του κόμματος, Ογουζχάν Χασίπογλου, ως δικηγόρος, είναι μέτοχος σε 17 εταιρείες Ισραηλινών και διευθυντής σε 18 εταιρείες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα δημοσίευσε αυτούσια την ανάρτηση του Ισμαήλ απαντώντας στον Ουστέλ: «Ενώ η χώρα έχει τόσα πολλά προβλήματα, ο Ουνάλ Ουστέλ και η συνοδεία του πήγαν χθες στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Μετά τον αγώνα πήγαν στο ξενοδοχείο. Πιθανόν αφού ήπιε δύο διπλά ουίσκι, μου τηλεφώνησε γύρω στις 11 το βράδυ, πιθανόν με την ενθάρρυνση της συνοδείας του ή κάποιων στενών του φίλων, κάποιων οικοδόμων. Απάντησα: ‘Εμπρός, κ. πρωθυπουργέ’. Με μεγάλη αγένεια, σε σκληρό τόνο και με δυνατή, επιτιμητική φωνή ρώτησε: ‘Σαμπαχατίν, εσύ είσαι αυτός που έγραψε αυτά τα άρθρα;’. Ενοχλήθηκα, αλλά συγκρατήθηκα: ‘Ποια άρθρα; Είπα’».

Και συνέχισε: «έγραψες ότι ο Ουνάλ Ουστέλ δεν γνωρίζει τα γεγονότα σχετικά με τις περιουσίες που πουλήθηκαν στους Εβραίους, ή ότι τα αποκρύπτει... Ξεσήκωσες τον τόπο για τους Εβραίους που αγόρασαν τη γη. Τι είδους άνθρωπος είσαι; Έγραψες ψέματα, αυτά δεν είναι αλήθεια, τα επινόησες, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε ήξερα ως σύντροφο και φίλο. Πώς μπόρεσες να γράψεις αυτά τα πράγματα; Κανένας ξένος δεν θα αγοράσει περιουσία σε αυτή τη χώρα, θα καταστρέψεις τους οικοδόμους, θα καταρρεύσει η οικονομία, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, τα βγάζεις από το μυαλό σου!’ φώναζε και άρχισε να μιλάει».

Ο Σαμπαχατίν Ισμαήλ στη συνέχεια αναφέρει ότι ζήτησε από τον Ουστέλ να μιλήσουν ήρεμα, και του επεσήμανε ότι τα έγγραφα είναι «δημόσια» και του ζήτησε να συστήσει επιτροπή που θα τα εξετάσει, προσθέτοντας ότι δεν εναντιώνεται στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά στην αγορά δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης από ξένους, ειδικά Εβραίους.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον Ισμαήλ, ο Ουστέλ ξεσπάθωσε και τον κατηγόρησε ότι υπηρετεί τους Ελληνοκύπριους και το ΡΤΚ και ότι δεν χρειάζεται να γίνει έρευνα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ακόλουθη απάντηση του αρθρογράφου: «Ποιος νομίζεις ότι είσαι, που με παίρνεις τηλέφωνο στις 11 το βράδυ και με βρίζεις, εσύ είσαι ξεδιάντροπος, έχεις καταστρέψει τη χώρα. Οι Εβραίοι αγοράζουν χιλιάδες στρέμματα γης. Ενώ δεν πολιτογραφείτε τους Τούρκους, αυτούς τους πολιτογραφείτε αμέσως. Δεν επινόησα εγώ τα έγγραφα, είναι επίσημα έγγραφα».

«Προσπαθείτε να προστατεύσετε τους Εβραίους; Έχω περάσει τη ζωή μου πολεμώντας τους Ελληνοκύπριους, δεν μπορείς να με αποκαλείς υπηρέτη τους. Εσύ είσαι αυτός που υπηρετεί το Ισραήλ και τους Ελληνοκύπριους κλείνοντας τα μάτια στην πώληση εδαφών της τδβκ σε Εβραίους. Πήγαινε στα χωριά και δες πόσο άβολα αισθάνονται οι άνθρωποι με αυτή την κατάσταση. Ο δήμαρχος της Καρπασίας ανακοίνωσε ότι το 80% των εδαφών της Καρπασίας έχει πουληθεί, εσείς δεν το ξέρετε καν».

Το θέμα σχολίασε και δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν γράφοντας το Σάββατο ότι «υπάρχει ένας καυγάς στη βάση του ‘εθνικισμού’ σχετικά με την πώληση των περιουσιών που λεηλατήσαμε από τους Έλληνες! Γίνεται μια πραγματικά αστεία φωνασκία για το ότι ‘Η Κύπρος ισραηλιτικοποιείται’! Πίσω από αυτή τη φασαρία, υπάρχει ξεκάθαρα ένας αγώνας για τη ‘ράντα’»

«Αυτοί που έχουν λιγότερα χρήματα προσπαθούν με κάποιο τρόπο να σταματήσουν αυτούς που έχουν περισσότερα χρήματα! Κατά τα άλλα, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο τόπος μας δεν εβραιοποιείται, ούτε υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο! Εξάλλου, οι περιουσίες ανήκουν στους Έλληνες, παρόλο που το γνωρίζουν πολύ καλά και φαίνεται να "αρνούνται να το δεχτούν"! Φαίνεται πως η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας δεν ιδρύθηκε για τα ωραία μας μάτια!», προστίθεται.

Η είδηση της αντιπαράθεσης Ισμαήλ – Ουστέλ δημοσιοποποιήθηκε και σε τουρκικά ΜΜΕ.

Εξάλλου, σε σημερινό δημοσίευμα, με τίτλο «Tο ελληνοκυπριακό λόμπι δεν ξέρει τι του γίνεται» η Αβρούπα σημειώνει ότι ο διάλογος αναζωπυρώθηκε μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για τις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα. Απάντησε μόνο ο Ουνάλ Ουστέλ, αναφέρεται. «Οι κλέφτες που σφετερίστηκαν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων πωλούν τις περιουσίες αυτές. Οι σφετεριστές μαλώνουν μεταξύ τους σε αυτή τη διαμάχη όπου οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα λόγου», προστίθεται.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «με το που μπήκαν στην πιάτσα Ιρανοί, Ρώσοι, Ισραηλινοί εργολάβοι και κτηματομεσίτες, προσθέτει, όλοι έγιναν ‘πατριώτες’. Γράφει επίσης ότι ενώ ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης ψάχνει νερό στην έρημο της Αραβίας, «πουλήθηκε μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο της γης 200.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη