Στις εγκαταστάσεις παράνομου ιχθυοτροφείου στην περιοχή Τριμίκλινη όπου στον ίδιο χώρο λειτουργούν επίσης παράνομα, ένα εστιατόριο αλλά και χώροι διαμονής (μικρά σπιτάκια) για διανυκτερεύσεις, βρέθηκαν προ ημέρων μέλη της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της παρανομίας. Η εν λόγω επιχείρηση λειτουργεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες εδώ και μια 10ετία, τουλάχιστον. Ο επίτροπος Διαφάνειας και τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς αποφάσισαν, αυτεπάγγελτα, να διερευνήσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση για να διαπιστώσουν ποιοι και γιατί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έκλειναν, όλα αυτά τα χρόνια, τα μάτια στις παρανομίες.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, που επίσης πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, διαπίστωσε κι άλλες παρανομίες και πολεοδομικές παραβάσεις που συνιστούν εκ πρώτης όψεως ποινικά αδικήματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν οι βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, σε συνεδρία τους στις 18/10/2023, από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έγινε παράνομα εκτροπή νερού από τον ποταμό του Κούρη προς την τεχνική λίμνη του ιχθυοτροφείου (βλέπε φώτο), ανεγέρθηκαν και λειτουργούν παράνομα εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρο αναψυχής - εστιατόριο και χώροι διαμονής επισκεπτών. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μέρος της ανάπτυξης επεμβαίνει παράνομα σε κρατική γη. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία διερευνά και τον τρόπο εξασφάλισης ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. Όπως πληροφορούμαστε, εντός των ημερών θα είναι έτοιμη και θα δημοσιοποιηθεί η σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Διόρισαν πρώην δικαστή
Μετά και την επιτόπια επίσκεψη, η Αρχή κατά της Διαφθοράς αποφάσισε, αυτεπάγγελτα, τη διενέργεια έρευνας που θα επικεντρωθεί μόνο σε πράξεις που παραπέμπουν σε διαφθορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αρχή κατά της Διαφθοράς διόρισε ως ερευνών λειτουργό (λειτουργό επιθεώρησης) τον πρώην πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου κ. Νίκο Γιαπανά. Με βάση τους όρους εντολής που έλαβε, ο πρώην δικαστής θα θέσει κάτω από το μικροσκόπιό του όλες οι ενέργειες που έγιναν ή που δεν έγιναν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών και δη από το πλέον αρμόδιο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας για να διαπιστωθεί ποιοι και γιατί έκλειναν τα μάτια στη διαχρονική αυτή παρανομία που συνεχώς διογκωνόταν. Στοιχεία κλήθηκαν ή και θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της διερεύνησης της συγκεκριμένης παράνομης ανάπτυξης, το Τμήμα Πολεοδομίας, το Τμήμα Κτηματολογίου, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού καθώς και η Αστυνομία στην οποίαν καταγγέλθηκαν οι παράνομες επεκτάσεις.
Το χαβιάρι και οι άλλες αναπτύξεις
Το ιχθυοτροφείο, το εστιατόριο και οι χώροι διαμονής επισκεπτών βρίσκονται ανάμεσα σε πεύκα και βουνά. Οι επισκέπτες μπορούν να ψαρέψουν στην τεχνητή λίμνη ψάρια όπως οξύρρυγχους, πέστροφες και κυπρίνους, τα οποία, μπορείς να τα δώσεις στην κουζίνα του εστιατορίου για να σου τα μαγειρέψει. Στο συγκεκριμένο ιχθυοτροφείο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά χαβιάρι (αβγά των ειδών του οξύρυγχου) το οποίο εξάγεται σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και περιζήτητο.
Σε δηλώσεις του ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στις 18/10/2023, ο ιδιοκτήτης της ανάπτυξης κ. Ανδρέας Χριστοφή μίλησε για «ενορχηστρωμένη κατάσταση» εις βάρος του. Καταγγέλλοντας, παράλληλα, ότι κατέθεσε από το 2004 στο Κτηματολόγιο αίτηση για διάβαση για να μπορεί να καταθέσει πολεοδομικά σχέδια και να πάρει τις σχετικές άδειες. Σημείωσε ότι, η Πολιτεία έχει «υποχρέωση» να στηρίξει τους «νέους επιστήμονες και ανθρώπους που με τον κόπο τους έχουν αποτελέσματα που κάνουν την Κύπρο γνωστή παγκόσμια» και κάλεσε τους αρμόδιους να βρουν τρόπο να δώσουν άδεια διάβασης για να μπορέσει να καταθέσει τα σχέδιά του και να αδειοδοτήσει την επιχείρησή του.