Στον αέρα η έρευνα για διαφθορά κατά του δικηγορικού γραφείου Α. Δημητριάδη στην Πάφο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε άδεια στον ποινικολόγο Ηλία Στεφάνου, που εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Δημητριάδη & ΣΙΑ που εδρεύει στην Πάφο, να καταθέσει αίτηση για ακύρωση του διατάγματος αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των δικηγόρων του γραφείου που εκδόθηκε για τα έτη 2011 – 2015 στο πλαίσιο των ερευνών για τα «χρυσά» διαβατήρια. Ο λόγος; Κατά τον επίμαχο χρόνο δεν υπήρχε νόμος που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Στην υπόθεση εμπλέκεται και μια υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών που υπηρετούσε στην πρεσβεία μας στην Κίνα.

 

Στον αέρα βρίσκεται η ποινική υπόθεση εναντίον του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ το οποίο εδρεύει στην Πάφο και ελέγχεται, μεταξύ άλλων, για το αδίκημα της διαφθοράς - δωροδοκίας σε σχέση με την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση που εξέδωσε στις 9 του μήνα και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έδωσε άδεια στον ποινικολόγο Ηλία Στεφάνου, που εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο, να καταχωρίσει αίτηση έκδοσης προνομιακού εντάλματος Certiorari με σκοπό να ακυρώσει το διάταγμα που εξέδωσε στις 28/7/2023 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με βάση το οποίο η Αστυνομία εξασφάλισε πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα - ιδιωτική επικοινωνία του δικηγορικού γραφείου και των δικηγόρων του από το 2011 μέχρι το 2021. Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Έλενα Εφραίμ έδωσε άδεια να καταχωρισθεί αίτηση για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari για την περίοδο μεταξύ 2011 και τις 30/12/2015. Περίοδο κατά την οποία, όπως επεσήμανε στην αγόρευσή του ο κ. Στεφάνου, δεν υφίστατο νομοθεσία που να επιτρέπει την άρση της ιδιωτικής επικοινωνίας για τη διερεύνηση του αδικήματος της διαφθοράς. Σε περίπτωση που εκδοθεί το ένταλμα Certiorari, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, όλη η μαρτυρία που εξασφαλίστηκε από την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και αφορά την περίοδο 2011-2015 να μην γίνει αποδεκτή στο δικαστήριο ως μαρτυρικό υλικό. Εξέλιξη που ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα την ποινική υπόθεση που βρίσκεται σήμερα ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και αξιολογείται για να διαπιστωθεί κατά πόσον στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα και σε ποιους. Πάντως, όπως έχει δημοσιευθεί και δεν διαψεύστηκε, στο πόρισμά τους οι αστυνομικοί ανακριτές εισηγούνται ποινικές διώξεις.

 

Στον πάγο η μελέτη του ανακριτικού υλικού

Εκ των πραγμάτων, η πρόσφατη εξέλιξη που προέκυψε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποχρεώνει τον γενικό εισαγγελέα να βάλει στον πάγο την αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού που του διαβίβασε η Αστυνομία για τα «χρυσά» διαβατήρια του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέα Δημητριάδη, και να επικεντρωθεί στη δίκη που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο (δευτεροβάθμια δικαιοδοσία) για την έκδοση ή όχι του προνομιακού εντάλματος Certiorari. Η υπόθεση ορίστηκε για οδηγίες στις 21/11/2023. 

 

Ύποπτοι για διαφθορά

Στην απόφαση της δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Έλενα Εφραίμ γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο του όρκου που έδωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών ανακρίσεων στο πλαίσιο της αίτησης που καταχώρισε στις 28/7/2023 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για να εξασφαλίσει πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέα Δημητριάδη και των δικηγόρων του.

Στον όρκο που συνοδεύει την αίτηση αναφέρεται ότι η Αστυνομία διερευνά αδικήματα διαφθοράς, τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2011-2021 στην Κυπριακή Δημοκρατία και σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών. Στον όρκο καταγράφεται επίσης ότι εκτός από τα εν λόγω αδικήματα, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης διερευνώνται ακόμα 22 αδικήματα. Σύμφωνα πάντοτε με τον όρκο, στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας σε υποστατικά των αιτητών, δηλαδή του δικηγορικού γραφείου και των δικηγόρων του δυνάμει των οποίων παραλήφθηκαν τεκμήρια τα οποία και κατακρατούνται από την Αστυνομία. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα, έγγραφα και φακέλους (box files), πύργους ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληρό δίσκο και usb.  

Δέον να σημειωθεί ότι η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθιστά σαφές στην απόφασή της ότι το διάταγμα που εκδόθηκε στην Αστυνομία για την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας και των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των αιτητών «αποσκοπεί στην πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα αδικήματα διαφθοράς». Εν ολίγοις, το μαρτυρικό υλικό που προέκυψε μέσα από την άρση της επικοινωνίας των υπόπτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στοιχειοθέτηση άλλων αδικημάτων πλην του αδικήματος της διαφθοράς. Διαμηνύοντας, παράλληλα, η δικαστής ότι «οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με τα εν λόγω τεκμήρια η οποία συνιστά παραβίαση άλλου θεμελιώδους δικαιώματος σαφώς και δεν επιτρέπεται και σε τέτοια περίπτωση θα μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προς τούτο».

 

Στους ελεγχόμενους και ο πρώην υπουργός Μάριος Δημητριάδης

Η ποινική έρευνα για τα «χρυσά» διαβατήρια του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέα Δημητριάδη & ΣΙΑ επεκτάθηκε και στον πρώην υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη καθώς μέτοχοι και διευθυντές του δικηγορικού γραφείου είναι μέλη της οικογένειάς του. Κατά τον επίμαχο χρόνο που ήταν υπουργός εκδόθηκε ένας μεγάλος αριθμός «χρυσών» διαβατηρίων του δικηγορικού γραφείου της οικογένειάς του με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο ο Μάριος Δημητριάδης συμμετείχε. Το ίδιο συνέβη και με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη καθώς και με τον πρώην υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος επίσης είχε σχέση με δικηγορικό γραφείο που είχε εμπλοκή στην έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων. Όμως, ουδείς εξ αυτών αποκάλυψε στις επίμαχες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου τη σχέση του με αυτά τα δικηγορικά γραφεία. Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής Νικολάτου, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατατίθεντο τα σημειώματα του Υπουργείου Εσωτερικών με τα στοιχεία των αιτητών/αιτητριών χωρίς να αναγράφονται τα ονόματα των παρόχων, δηλαδή των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων που προωθούσαν τις αιτήσεις για τα «χρυσά» διαβατήρια.  

 

Εμπλοκή δημόσιου υπαλλήλου

Όπως προκύπτει από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στους ελεγχόμενους για δωροδοκία - διαφθορά για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων από το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ είναι και μία δημόσιος υπάλληλος, και συγκεκριμένα γραμματειακή λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία μεταξύ των ετών 2010 και 2017 διετέλεσε διοικητική σύμβουλος στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κίνα. Χώρα από την οποία προέρχονται οι πλείστοι πελάτες του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέα Δημητριάδη που εξασφάλισαν «χρυσό» διαβατήριο.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play