Χρονοδιάγραμμα δεκαπέντε περίπου ημερών ώστε να απαντήσει η αμερικανική εταιρεία Chevron εάν δέχεται ή όχι μια παράταση των συζητήσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία για περίπου δύο μήνες, ήταν η αντιπρόταση της κυβέρνηση στους εκπροσώπους της εταιρείας. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θεωρεί πως η παράταση των διαβουλεύσεων για ακόμα τέσσερις μήνες (όπως ζήτησε αρχικά η Chevron) είναι αρκετά μεγάλη περίοδος και ζήτησε όπως περιοριστεί αυτό το χρονικό περιθώριο στους δύο μήνες.
Πάντως, μέχρι στιγμής εκπέμπεται μια εικόνα συγκεχυμένη εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ζήτημα το οποίο είναι και το μεγάλο τροχοπέδη στις συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Ενέργειας και της Chevron και δεν είναι άλλο από τη δημιουργία της πλωτής πλατφόρμας επεξεργασίας φυσικού αερίου FPU. Το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με τη θέση που εξέφρασε ουκ ολίγες φορές ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, για δημιουργία της πλατφόρμας FPU; Συνομιλώντας με κυβερνητική πηγή και θέτοντας το ερώτημα, η ίδια πηγή απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας πως εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν μπορούν να γίνονται δηλώσεις. Την ίδια ώρα όμως μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Alpha ο κ. Παπαναστασίου διέψευσε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας μέχρι την περασμένη Παρασκευή, έστελνε μηνύματα πως η εταιρεία θα πρέπει να τηρήσει και να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, βλέπει πιο επιφυλακτικά το όλο ζήτημα συγκριτικά με την πιο «σκληρή διαπραγματευτική γραμμή» που ακολουθεί ο υπουργός Ενέργειας.
Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη την περασμένη Παρασκευή ο οποίος εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς από δημοσιογράφο πώς πήγε η συνάντηση με τη Chevron αρκέστηκε να αναφέρει: μια χαρά, όταν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο θα σας το πούμε.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, διατηρεί αναλλοίωτη τη θέση του πως η δημιουργία της πλωτής πλατφόρμας επεξεργασίας φυσικού αερίου FPU είναι απαραίτητη τόσο για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας, την ενεργειακή ασφάλειά της και τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από την πλευρά της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα όμως η αμερικανική εταιρεία προβάλλει τη θέση πως με τη δημιουργία υποδομών και εγκατάστασης της πλωτής πλατφόρμας FPU, η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη για την ίδια. Ο κ. Παπαναστασίου μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ανέφερε πως οι προσπάθειες της Δημοκρατίας θα επικεντρωθούν σε ένα είδος συνεργιών μεταξύ των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς φυσικά να εισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Ηλεκτρική διασύνδεση
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε χθες από τη Λευκωσία πως η θέση της ΕΤΕπ για συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ (EuroAsia Interconnector) είναι υπό εξέλιξη, διαφοροποιώντας ουσιαστικά προηγούμενες αναφορές ότι η επενδυτική τράπεζα της ΕΕ δεν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει το μεγαλεπήβολο έργο, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ.
«Η επίσημη θέση (για χρηματοδότηση του έργου) βρίσκεται υπό εξέλιξη, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό το συναρπαστικό έργο έχει επίπτωση στον ενεργειακό εφοδιασμό για καταναλωτές και παραγωγούς στην Κύπρο, και επίσης έχει και γεωπολιτική διάσταση και αυτό είναι γιατί είναι ένα συνολικό έργο, το οποίο εξετάζουμε επισταμένα», δήλωσε ο κ. Χόγιερ και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε μπλοκαρισμένοι από παραδόσεις, ή προκαταλήψεις ή μια ιδεολογία». Παράλληλα, ο κ. Χόγιερ συνέδεσε την προοπτική του έργου με τον στόχο της μείωσης της τιμής της ενέργειας για τον Κύπριο καταναλωτή.
Οι τοποθετήσεις του κ. Χόγιερ έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε η ΕΤΕπ και το Υπουργείο Οικονομικών για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕπ, στο τέλος της ημέρας αυτό το τεράστιο έργο πρέπει να συνεισφέρει στην περαιτέρω βελτίωση της προμήθειας ηλεκτρισμού για τον κυπριακό λαό. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος γνωρίζει ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Κύπρο είναι «εξαιρετικά υψηλές» και αποτελούν ένα σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά.
Επεσήμανε πως το έργο θα είναι επιτυχημένο αν διασυνδεθεί με την πλήρη αξιοποίηση της «τεράστιας προοπτικής» της Κύπρου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Και έχω εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να δώσει πολλή προσοχή σε αυτή τη διάσταση, όχι μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην αναγκαιότητα αποθήκευσης και μεταφοράς της», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «οι συνδέσεις μεταφοράς, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες, θα είναι στο επίκεντρο αυτών των δραστηριοτήτων και καλωσορίζω την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης».
Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΤΕπ εξετάζει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης, καθώς εκπρόσωπος της τράπεζας είχε παλαιότερα δηλώσει ότι η τράπεζα δεν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει το έργο, ο κ. Χόγιερ απάντησε λέγοντας ότι «το έργο-ιδέα εξελίσσεται περαιτέρω και είμαστε πολύ ευτυχείς γι' αυτό».
Αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε νωρίτερα χθες με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, και δήλωσε ενθαρρυμένος από την προσέγγισή του σε θέματα μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρισμού, προκειμένου να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού.
«Συνεπώς αυτό που μετρά στο τέλος της ημέρας είναι οι τιμές ηλεκτρισμού για τον Κύπριο καταναλωτή να καταστούν φθηνότερες και όχι ακριβότερες. Αν αυτό διαφανεί, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν καλές προοπτικές γι' αυτό το έργο», κατέληξε.
Ακούστε την παρέμβαση του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.