Διάφορες έρευνες και μελέτες καταδεικνύουν ότι το 20% των μαθητών έχουν δεχθεί σχολικό εκφοβισμό, εντούτοις μόνο 15 περιστατικά παγκύπρια έχουν καταγγελθεί από τις σχολικές μονάδες, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της έκτασης του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού, καθώς και της παρουσίασης των σχεδιασμών και δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι αν και υπάρχει ο νόμος από το 2020, εντούτοις ποτέ αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί.
«Πράγμα πραγματικά απαράδεκτο. Ενώ υπάρχει μια νομοθεσία, δεν λέμε ότι όλες οι νομοθεσίες είναι ορθές και ικανοποιούν όλες τις εκφάνσεις, θα έπρεπε να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.
Η Υπουργός, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, δείχνει καλή διάθεση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά παρατηρείται και το εξής φαινόμενο, «ενώ όπως μας έχει λεχθεί από το Υπουργείο Παιδείας γίνονται διάφορες έρευνες, μελέτες και καταδεικνύεται ότι το 20% των μαθητών έχουν δεχθεί εκφοβισμό, μπούλινγκ, οι σχολικές μονάδες που έχουν καταγγείλει τέτοιου είδους φαινόμενα, ήταν μόνο 15 περιστατικά. Άρα, υπάρχει φοβία από τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων να καταγγείλουν γεγονότα εκφοβισμού. Και αυτό πρέπει ως Υπουργείο Παιδείας, ως κράτος να ενθαρρύνουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», συμπλήρωσε.
Είπε, παράλληλα, πως όπως τους έχει λεχθεί μέσα από μελέτες οι βασικοί λόγοι που υπάρχει ο εκφοβισμός είναι ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν αυτά τα παιδιά, είναι οικογένειες για προβλήματα, έχουν προβλήματα μέσα στην οικογένεια τους.
«Επίσης παιδιά που οδηγούνται στο μπούλινγκ είναι παιδιά, τα οποία έχουν δεχθεί βία στο σπίτι ή δεν έχουν όρια από την ίδια την οικογένεια, δηλαδή όταν δεν ξέρει το παιδί ότι θα πάει σπίτι του και τον περιμένει η οικογένεια του και δεν έχει κανένα να τον ελέγξει είναι μια παράμετρος για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Επίσης υπάρχει και μια άλλη παράμετρος όταν κάποιοι γονείς συμπεριφερόμαστε αυστηρά και δεν είμαστε λογικοί οδηγούμε τα ίδια μας τα παιδιά στο λεγόμενο μπούλινγκ», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία, είναι σοβαρό πολύ σοβαρό ζήτημα.
«Ενημερωθήκαμε για την πρόληψη και τις δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού. Χρειάζεται επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής και ενίσχυση της πρόληψης προς κάθε κατεύθυνση: τη σχολική κοινότητα, την οικογένεια και την κοινωνία ευρύτερα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και να ενδυναμωθούν οι δράσεις σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Ο σχετικός νόμος που ψήφισε η Βουλή τα τελευταία τρία χρόνια πρέπει να εφαρμοστεί και να τροποποιηθεί ανάλογα εάν κρίνει η Εκτελεστική εξουσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «αναγνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες στενευμένης διαχείρισης του σχολικού εκφοβισμού και αναμένουμε τον συνεχή εκσυγχρονισμό των δράσεων για τον όσο δυνατό εκμηδενισμό του φαινομένου».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι απαράδεκτο όταν εκατοντάδες παιδιά βιώνουν καθημερινά την κόλαση του εκφοβισμού στα σχολεία, να υπάρχει μια νομοθεσία, η οποία είναι ανενεργή εδώ και τόσα χρόνια.
«Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας αντί να καταθέσει νομοσχέδιο με τροπολογίες που θέλει να επιφέρει στη συγκεκριμένη νομοθεσία για να εφαρμοστεί, στέλνει έγγραφα- ουσιαστικά πολιτικής, με σκέψεις και ιδέες για το τι θα έπρεπε να γίνει. Σήμερα έχουμε δώσει τελεσίγραφο από μέρους μας στο Υπουργείο Παιδείας: Είτε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να φέρει επιτέλους νομοσχέδιο με τροπολογίες στο νόμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, είτε θα αναλάβουμε εμείς, σε συνεργασία ενδεχομένως και με άλλες πολιτικές ομάδες, με πρόταση νόμου να διορθώσουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι η Υπουργός Παιδείας από την εμπειρία της ως Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου όχι μόνο γνωρίζει τα θέματα, άλλα έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, «έτσι ώστε να δουλέψουμε κυρίως τα θέματα της πρόληψης και να ενδυναμώσουμε τα παιδιά».
«Οφείλω να πω ότι είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει να εργαστούμε Επιτροπή Παιδείας, Υπουργείο, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, για να δώσουμε λύσεις. Με τη νέα σχολική χρονιά έχουν ενταχθεί νέα προγράμματα ενημέρωσης των γονιών, των παιδιών και των εκπαιδευτικών», σημείωσε.
Είπε, επίσης, ότι εκκρεμεί η εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία έχει ψηφιστεί το 2020.
«Δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και σε συζήτηση που είχα με την Υπουργό για το θέμα, έχει αποστείλει συγκεκριμένη επιστολή που ζητά από την Επιτροπή Παιδείας να προβεί σε αλλαγές στην νομοθεσία, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί. Θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να γίνουν αυτές οι αλλαγές και ευχόμαστε όπως και η νομοθεσία και τα προγράμματα πρόληψης αλλά και οι άλλες δράσεις που παίρνει το Υπουργείο σε συνεργασία και με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, να δώσει λύσεις και να μειώσει το φαινόμενο», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι συνεχίζεται το φαινόμενο της μη εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από το 2020 και παρατηρούνται φαινόμενα εξωπραγματικά, δίχως να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά είτε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είτε από τις Υπηρεσίες του κράτους.
Όπως ανέφερε, παιδί με διάγνωση σχιζοφρένειας, ενώ υπάρχει αίτημα από το σχολείο της Λευκωσίας, ούτως ώστε να βρεθούν οι αναγκαίες λύσεις, να βοηθηθεί το παιδί είτε με συνοδό είτε με κατ΄οίκον εκπαίδευση, υπάρχει οδηγία από τον αρμόδιο του Υπουργείου Παιδείας να εγγραφεί στο σχολείο χωρίς καμία βοήθεια.
«Επειδή εμπιστευόμαστε τη νέα Υπουργό και τα αντανακλαστικά της, καλούμε την Υπουργό Παιδείας να επιληφθεί και αυτού του θέματος γιατί δεν μπορεί ένα παιδί με ιατρική διάγνωση σχιζοφρένειας να είναι στο σχολείο χωρίς είτε σχολικό συνοδό είτε να του παρέχεται φοίτηση κατ΄ οίκον ή εκεί που θα αποφασίσει το Υπουργείο», κατέληξε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.