Μελέτη για να κόψουν δαπάνες στα δημόσια πανεπιστήμια – Άγγιξε τα €345 εκατ. ο προϋπολογισμός τους το 2023

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών θα εξετάσουν, την ερχ. Δευτέρα, αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίου με σκοπό τη διεξαγωγή μελέτης από ιδιώτες εμπειρογνώμονες, οι οποίοι, θα εισηγηθούν διορθωτικά μέτρα για κάλυψη / εξορθολογισμό των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των κρατικών πανεπιστημίων 

Υπηρεσίες συμβούλων/εμπειρογνωμόνων από τον ιδιωτικό τομέα θα αγοράσει το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τη διεξαγωγή μελέτης για το πώς μπορούν να περιοριστούν οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατικών πανεπιστημίων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, για το έτος 2023 οι προϋπολογισμοί των τριών κρατικών πανεπιστημίων ανέρχονται συνολικά στα €345 εκατ. περίπου. Η κρατική χορηγία για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που είναι και η μεγαλύτερη, θα ανέλθει φέτος στα €140 εκατ. 

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αίτημα για την αποδέσμευση ποσού ύψους €5.950 που απαιτούνται, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο που στάλθηκε στη Βουλή (βλέπε φωτο) «για τη διεξαγωγή μελέτης από εμπειρογνώμονες, ώστε να δοθεί μια συνοπτική εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης και να διερευνηθούν τρόποι κάλυψης/ορθολογισμού των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των κρατικών πανεπιστημίων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων τους, υποβάλλοντας εισηγήσεις για διορθωτικά μέτρα».

Στο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι η εν λόγω μελέτη θα ζητηθεί να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου του 2023. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών πληροφόρησε τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, που θα εξετάσουν το σχετικό αίτημα αποδέσμευσης σε συνεδρία τους την ερχόμενη Δευτέρα, ότι «ενδέχεται να ακολουθήσει και δεύτερη, λεπτομερέστερη μελέτη, η οποία στη βάση των πολιτικών αποφάσεων που θα ληφθούν, θα αναλύσει εις βάθος συγκεκριμένες παραμέτρους και τους τρόπους υλοποίησης».

 

Πακτωλός χρημάτων

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023, όπως ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής με μεγάλη καθυστέρηση τον Μάρτιο του 2023, ήταν ισοσκελισμένος και προέβλεπε δαπάνες ύψους €213.068.748 και έσοδα του ίδιου ύψους. Ο δε προϋπολογισμός του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για το έτος 2023 προβλέπει δαπάνες ύψους €78.359.078 και έσοδα του ίδιου ύψους και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δαπάνες ύψους €15.000.000 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Τέσσερις μήνες μετά, θέλοντας και μη, η Βουλή ψήφισε τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, αυξάνοντας την κρατική χορηγία κατά €33 εκατ. καθώς οι αρχικοί προϋπολογισμοί που είχαν στη διάθεσή τους τα δυο κρατικά πανεπιστήμια δεν θα αρκούσαν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Για το μεν Πανεπιστήμιο Κύπρου αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 κατά €19.256.050 και του ΤΕΠΑΚ κατά €13.825.944. 

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, οι πρόσθετες δαπάνες που προέκυψαν για το Πανεπιστήμιο Κύπρου προορίζονται να καλύψουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Εργοδότηση υποστηρικτικού βοηθητικού, διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού - €3.432.500.
  • Δαπάνες που προέκυψαν λόγω του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του προσωπικού - €772.640.
  • Ηλεκτροδότηση και θέρμανση - €2.298.670.
  • Συντήρηση και λειτουργία κτηρίων, χώρων και γενικού εξοπλισμού - €2.119.720.
  • Αγορά μηχανογραφικού, ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού - €1.830.000.
  • Κατασκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες - €3.044.590.

Οι πρόσθετες δαπάνες που προέκυψαν για το ΤΕΠΑΚ αφορούν, κατά κύριο λόγο, τις κατασκευαστικές εργασίες και τις αμοιβές των αρχιτεκτόνων και των συμβούλων για την ανέγερση των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών στην περιοχή Βερεγγάρια, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα €11.800.000. Για το εν λόγω έργο είχαν ήδη παραχωρηθεί πιστώσεις ύψους €2 εκατ. και ήταν απαραίτητη η έγκριση των πρόσθετων πιστώσεων ώστε να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση της πρώτης φάσης των εστιών με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους τον Σεπτέμβριο του 2026. Επίσης, ποσό €1.650.834 θα δαπανηθεί από το ΤΕΠΑΚ ως εργοδότης για την κάλυψη των αυξήσεων στις εισφορές προς το Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων και στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την αύξηση του ποσοστού του τιμαρίθμου και για την παραχώρηση φιλοδωρημάτων σε προσωπικό από μη προβλεπόμενες αφυπηρετήσεις. Επιπρόσθετα, ποσό ύψους €375.000 θα καλύψει την παροχή επιδομάτων στέγασης σε φοιτητές με ειδικές ανάγκες και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα λόγω της έλλειψης κλινών σε φοιτητικές εστίες στη Λεμεσό και Πάφο.

 

Ενστάσεις από γενικό ελεγκτή 

Κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης τάχθηκε εναντίον της έγκρισης πρόσθετης κρατικής χορηγίας ύψους €19.256.050 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όπως υποστήριξε, με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιόν του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει αρκετές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του για να καλύψει τις ανάγκες του τρέχοντος έτους.

 

Λόγος για κακοδιαχείριση – ατασθαλίες

Κατά τη συζήτηση και ψήφιση των προϋπολογισμών των κρατικών πανεπιστημίων για το έτος 2023, βουλευτές αναφέρθηκαν από το βήμα της ολομέλειας του Σώματος σε ατασθαλίες, σε διαφθορά και σε κακοδιαχείριση, καθώς και σε ηγεμονικούς μισθούς ακαδημαϊκών, επικαλούμενοι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Παύλος Μυλωνάς ζήτησε να περιοριστούν οι σπατάλες στα δημόσια πανεπιστήμια και απαίτησε από τις πρυτανικές αρχές και τα συμβούλιά τους, δημοσιονομική πειθαρχία και υλοποίηση των εισηγήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ψαλίδισμα των περιττών δαπανών.

 

Τ. Χριστοφίδης: «Είμαστε ανοικτό βιβλίο»

Κληθείς χθες από τον «Π», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης εξέφρασε άγνοια για τα όσα δρομολογεί το Υπουργείο Οικονομικών. Καλωσόρισε, πάντως, τη διενέργεια της μελέτης, υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι τα δημόσια πανεπιστήμια ελέγχονται μέχρι και για το τελευταίο σεντ του ευρώ που δαπανούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία. «Είμαστε ανοικτό βιβλίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφίδης. Σημειώνοντας και τα εξής: «Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε ένα ευρώ που δίνεται στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, το όφελος για τον τόπο είναι πολλαπλάσιο». Ο πρύτανης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου που απασχολούν 800 περίπου νέους ερευνητές καθώς και στην εμπειρογνωμοσύνη που προσφέρει το πανεπιστήμιο σε κρατικές υπηρεσίες. Γεγονός που μεταφράζεται, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, σε τεράστια εξοικονόμηση δημόσιων πόρων, καθώς αυτή την εμπειρογνωμοσύνη, όπως εξήγησε, αν δεν ήταν σε θέση να την προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έπρεπε να αναζητηθεί στο εξωτερικό με πολλαπλάσιο κόστος.  

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα