Έρευνα αναμένεται να διεξάγει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πολυκλινικής «ΥΓΕΙΑ» στη Λεμεσό, αφού οι σκιές που αφήνονται πως πίσω από το πλειοψηφικό πακέτο της πολυκλινικής κρύβεται παράνομο ουκρανικό χρήμα έχουν θορυβήσει τον Οργανισμό.
Σε επικοινωνία του «Π» με μέλη του ιατρικού προσωπικού, μας αναφέρθηκε ότι κανένας δεν γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πολυκλινικής, ενώ, όπως είπαν τα ίδια άτομα, μεγάλο μέρος των μετοχών αγοράστηκε τα τελευταία δύο περίπου χρόνια πιθανόν από άτομο ή άτομα τα οποία κατηγορούνται για το σκάνδαλο της Privat Bank στην Ουκρανία καταβάλλοντας συνολικά 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε χθεσινές δηλώσεις του στην εκπομπή του Πολίτη 107.6 & 97.6 «Πρωινή Επιθεώρηση». ο ιατρός δρ Χάρης Αρμεύτης ανέφερε πως κανένας μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκει η πολυκλινική «ΥΓΕΙΑ» και, όπως υπέδειξε, θα πρέπει ο ίδιος ο ΟΑΥ να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Να σημειωθεί πως η πολυκλινική αναμένεται στις 25 Σεπτεμβρίου του 2023 να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.
Έρευνα του ΟΑΥ
Το όλο θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πολυκλινικής απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» και τη χθεσινή συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σταύρος Μιχαήλ, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο ΟΑΥ αποφάσισε να αρχίσει έρευνα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από σημαντικές αγορές των μετοχών της πολυκλινικής. Ο «Π» έθεσε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πολυκλινικής «ΥΓΕΙΑ» και στον διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι μετά από τα όσα ακούστηκαν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης πολυκλινικής, ο ΟΑΥ όντως προβληματίζεται έντονα. Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κάθε κλινική που θέλει να συμβληθεί με το ΓεΣΥ δύναται να έχει εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους από το δ.σ. της εταιρείας (δηλαδή της κλινικής). «Το ζήτημα είναι, με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, εάν ο πραγματικός δικαιούχος της πολυκλινικής μπορεί να δραστηριοποιείται ή όχι στην Κύπρο», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον «Π», ο ΟΑΥ αναμένεται να ζητήσει σήμερα από την έφορο Εταιρειών το μητρώο των μετόχων της κλινικής.
«Λασπολογία»
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης έχει να κάνει με τον πραγματικό τελικό δικαιούχο (Ultimate Beneficial Owner-UBO) της πολυκλινικής «ΥΓΕΙΑ» ο οποίος, με βάση πληροφορίες, ενδεχομένως να είναι άτομο το οποίο ήταν ανώτατο στέλεχος της ουκρανικής τράπεζας Privat Bank (πριν την κρατικοποίησή της) και να καταζητείται για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και διαφθοράς. Ωστόσο, ο «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της πολυκλινικής «ΥΓΕΙΑ», Ανδρέα Μαραγκό, θέτοντάς του το ερώτημα για το εάν ισχύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με εμπλοκή Ουκρανών οι οποίοι κατηγορούνται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και διαφθορά, με τον κ. Μαραγκό να δηλώνει: «Ουδέν αναληθέστερο». Ο κ. Μαραγκός ανέφερε πως η πολυκλινική είναι έτοιμη και ανοικτή ανά πάσα στιγμή για έλεγχο και επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεσή της με το σκάνδαλο της Privat Bank. Πάντως, ο κ. Μαραγκός είπε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους γιατρούς οι οποίοι δεν επιθυμούν την ένταξη της κλινικής στο ΓεΣΥ να βάλουν εμπόδια στην ένταξή της Γενικό Σύστημα Υγείας. «Απλά γίνεται μια προσπάθεια λασπολογίας από μερικούς γιατρούς για να αποτραπεί η ένταξη της πολυκλινικής στο ΓεΣΥ», κατέληξε ο κ. Μαραγκός.
Το σκάνδαλο της Privat Bank
Η Privat Bank ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας η οποία κρατικοποιήθηκε λόγω ζημιών αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προήλθαν από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διαφθορά και γενικά κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα το 2016 να περάσει στα χέρια του ουκρανικού κράτους. Η τράπεζα είχε φυσική παρουσία στην Κύπρο πριν την κρατικοποίησή της με δύο καταστήματα, ένα στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία. Μάλιστα, μετά την κρατικοποίησή της η ελεγχόμενη από το ουκρανικό κράτος Privat Bank κατέθεσε αγωγή σε κυπριακό δικαστήριο και ζητούσε αποζημιώσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Στην αγωγή, όπως δημοσιεύθηκε από την Privat Bank, το ουκρανικό κράτος κινείτο εναντίον των δύο πρώην ιδιοκτητών της τράπεζας, των Igor Kolomoisky και Gennadiy Bogolyubov, του ανώτατου εκτελεστικού στελέχους της Timur Novikov, αλλά και δύο κυπριακών εταιρειών. Να αναφέρουμε ότι οι Kolomoisky, Bogolyubov και Novikov απέκτησαν κυπριακά διαβατήρια μέσω του προγράμματος «Χρυσών Διαβατηρίων», ενώ στο πόρισμα Νικολάτου γινόταν εισήγηση αποστέρησης της υπηκοότητάς τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, ο Igor Kolomoisky συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα από τις ουκρανικές αρχές για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και διαφθορά. Σχετικό διάγγελμα είχε κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ ήταν πρώτη είδηση και στο BBC.