Στοιχεία που συγκέντρωσε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καταδεικνύουν πως κάθε χρόνο αρκετά άγρια πτηνά θανατώνονται στην Κύπρο από προσκρούσεις, και κυρίως από ηλεκτροπληξία, σε εναέρια καλώδια της ΑΗΚ. Τα στοιχεία αφορούν μόνο πτηνά στα οποία έχουν τοποθετηθεί πομποί, οπότε η Υπηρεσία τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση στον συνολικό αριθμό των θανατώσεων. Από την άλλη, σε επικοινωνία που είχε ο «Π» με εκπρόσωπο της ΑΗΚ, ανέφερε πως η Αρχή είναι πρόθυμη να αλλάξει πράγματα στο δίκτυό της και πως αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (ΥΘΠ), φαίνεται πως, όσον αφορά τα δύο μεγάλα είδη αρπακτικών πτηνών (γύπες και αετοί), στα οποία έχουν τοποθετηθεί πομποί από την Υπηρεσία Πανίδας μεταξύ 2018-2019 και σε ό,τι αφορά προσκρούσεις και ηλεκτροπληξίες, γίνεται σαφές πως έχουν θανατωθεί έως τώρα 4 γύπες, 2 από προσκρούσεις και 2 από ηλεκτροπληξία. Επίσης, έχουν θανατωθεί 5 αετοί του Μπονέλλι (σ.σ. απειλούμενο είδος), 3 από ηλεκτροπληξία και 2 από προσκρούσεις.
Η Υπηρεσία εκτιμά επίσης ότι πολλά άλλα είδη πτηνών - και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς θανατώνονται κάθε χρόνο από αυτά τα αίτια, ο ακριβής όμως αριθμός μένει αδιευκρίνιστος λόγω της φύσης των θανατώσεων. Όπως εξήγησε ο λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πανίκος Παναγίδης, σε κάποια πτηνά τοποθετούνται πομποί για να γίνεται έλεγχος πού κινείται ή κατευθύνεται το πτηνό. «Είναι λογικό ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν πομποί σε όλα τα πτηνά που βρίσκονται εκεί έξω», διευκρινίζει.
Πώς λειτουργούν οι πομποί
Επιπλέον, ο λειτουργός Θήρας και Πανίδας που εξειδικεύεται πάνω στην τοποθέτηση πομπών στα πτηνά, Χάρης Χατζηστυλλής, εξήγησε ακριβώς πώς λειτουργούν οι πομποί. Ανέφερε ότι οι πομποί έχουν πάνω gps και φωτοβολταϊκή πλάκα με την οποία φορτίζονται. Λειτουργούν με δορυφόρο για καταγραφή της θέσης και της κίνησης του πτηνού, καταγράφονται επίσης κάποιες γεωμετρήσεις των πουλιών σχετικά με το εάν πετούν ή εάν κάθονται, η θερμοκρασία περιβάλλοντος, το υψόμετρο και η ταχύτητά τους. Αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται σε software 2-3 φορές την ημέρα. Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας καταλαβαίνουν ότι το πουλί δεν είναι πλέον ζωντανό από τη μέτρηση του επιταχυνσιόμετρου. «Είναι όπως ένα καρδιογράφημα που αντί να πάλλεται πάει ευθεία», μας εξηγεί. Επιπλέον, λόγω του gps μπορεί να φανεί η ακριβής τοποθεσία του συμβάν. Εάν υπάρχουν καλώδια ή πυλώνες διανομής κοντά στο σημείο, τότε το πτηνό θανατώθηκε είτε από πρόσκρουση είτε από ηλεκτροπληξία. «Η ηλεκτροπληξία άλλωστε αφήνει εμφανέστατα σημάδια», μας επισημαίνει.
Ο κ. Παναγίδης τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί από πλευράς ΑΗΚ η ασφάλεια αυτών των πτηνών. «Πρέπει σε περιοχές που εντοπίζονται πολλά θανατωμένα πτηνά να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι ηλεκτροδότησης, να γίνει μόνωση των καλωδίων, δηλαδή να τοποθετηθεί πλαστικό γύρω από τα καλώδια, ούτως ώστε σε περίπτωση που αγγίξουν τα πτηνά τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΑΗΚ να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάθουν ηλεκτροπληξία». «Εκεί που δεν υπάρχει ανάγκη να μην τοποθετούνται καλώδια, ιδίως σε περιοχές Natura 2000», πρόσθεσε.