Σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θα στοιχίσει στο Υπουργείο Υγείας φάρμακο το οποίο παρέχεται για τη θεραπεία παιδιών, ηλικίας δύο ετών και άνω, με νευροϊνωμάτωση τύπου Ι, μια γενετική διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί την ανάπτυξη όγκων στα νεύρα. Το συγκεκριμένο φάρμακο, για το οποίο έχει βγει ήδη σε προσφορά το Υπουργείο Υγείας, προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες τριών παιδιών, κάτι που θα γίνει μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων.
Μπορεί να προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες μιας μικρής πληθυσμιακής ομάδας, αλλά δεν είναι το μόνο καινοτόμο φάρμακο που δεν έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ, με το κόστος να το επωμίζεται το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή φάρμακα που απευθύνονται σε εκατοντάδες ασθενείς, τα οποία ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, με το Υπουργείο Υγείας να πληρώνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Από τη μια, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για μια «βοήθεια» του κράτους προς το ΓεΣΥ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος δεν επωμίζεται το κόστος αυτό, αλλά από την άλλη η διαδικασία που ακολουθούν οι δύο φορείς είναι εντελώς διαφορετική και σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός μπορεί να πετύχει καλύτερο deal στις διαπραγματεύσεις. Ο ΟΑΥ διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων, τα οποία θα ενταχθούν σε ένα σύστημα με 900 χιλιάδες δικαιούχους, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας βγαίνει σε προσφορές και αγοράζει φάρμακα για λιγότερους.
120 εκατ. για φάρμακα
Όσον αφορά σκεύασμα για το οποίο βγήκε τη Δευτέρα σε προσφορά το Υπουργείο Υγείας, είναι το Selumetinib, για το οποίο το Υπουργείο Υγείας θα δώσει 1.778.400 ευρώ. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ναι μεν θα καλύψει τις ανάγκες τριών ασθενών, αλλά λόγω του ότι η συμφωνία με τη φαρμακευτική θα τεθεί σε ισχύ για δύο χρόνια, έχει υπολογιστεί και το ενδεχόμενο να χρειαστούν το εν λόγω φάρμακο και άλλα παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος και του συγκεκριμένου σκευάσματος αλλά και πολλών άλλων το επωμίζεται το Υπουργείο Υγείας, καθώς τα φάρμακα αυτά δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ΓεΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2023 υπάρχουν περίπου 120 εκατομμύρια, που προορίζονται για αγορά φαρμάκων.
Πριν από μερικούς μήνες είχε αρχίσει μια συζήτηση μεταξύ οργανωμένων ασθενών, ΟΑΥ και Υπουργείου Υγείας, και ύστερα από πιέσεις που ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν οι πρώτοι, συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο όπως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης 126 καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία στην παρούσα φάση χορηγούνται στους ασθενείς, ύστερα από αίτημα του γιατρού τους στο Υπουργείο Υγείας. Παρά τις αρχικές τοποθετήσεις από πλευράς ΟΑΥ, και τις προειδοποιήσεις από πλευράς υπουργείου, ακόμη δεν έχουν ενταχθεί όλα τα σκευάσματα, ενώ πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με τα πρωτόκολλα που ακολουθεί ο ΟΑΥ, τα οποία επιτρέπουν περιορισμένη πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα σκευάσματα.
Μόνο τα 41
Σε επικοινωνία που είχε ο «Π» με αρμόδια πηγή στον ΟΑΥ, μας λέχθηκε ότι από τα 126 καινοτόμα φάρμακα που συμφωνήθηκε να μπουν στο ΓεΣΥ και μάλιστα άμεσα, μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί τα 41.
Συγκεκριμένα, από τα 126, η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων και θέσπισης πρωτοκόλλων για τα 106, αλλά μόλις 41 από αυτά έχουν ενταχθεί στο σύστημα, καθώς μετά τη διαδικασία που ακολουθείται στη ΣΕΦ, έπονται οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι χρονοβόρες. Αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, ότι ανεξάρτητα από τα φάρμακα που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τα 126, η ΣΕΦ ολοκλήρωσε πρωτόκολλα για 57 σκευάσματα, ενώ επισημαίνεται ότι η επιτροπή δεν ασχολείται μόνο με καινοτόμα φάρμακα αλλά με όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που είναι να ενταχθούν στο σύστημα.
Παραιτείται ο Τσινωντίδης
Ένα βήμα πριν παραιτηθεί από τα καθήκοντα του αναπληρωτή διευθυντή του ΟΑΥ φαίνεται να βρίσκεται ο Άθως Τσινωντίδης. Ο κ. Τσινωντίδης εκτελεί από το 2015 χρέη αναπληρωτή διευθυντή λόγω μη πλήρωσης της συγκεκριμένης θέσης, και όπως μεταδίδεται από χθες παραιτείται από αναπληρωτής διευθυντής, αλλά δεν τίθεται εκτός της ηγετικής πυραμίδας του ΟΑΥ. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Ο «Π» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Τσινωντίδη, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να λάβουμε κάποια απάντηση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.