Κυπριακό δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί μεγαλοεπιχειρηματία που χτίζει στα κατεχόμενα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 5.7.2023
Κυπριακό δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί μεγαλοεπιχειρηματία που χτίζει στα κατεχόμενα
Ο Afik Yaacov του Ομίλου εταιρειών Afik, ο οποίος κτίζει μεγάλες αναπτύξεις στα κατεχόμενα χωριά του Τρικώμου, της Καραπασίας, της Ακανθούς και στο Μπουγάζι, και πουλά και αγοράζει ακίνητα στα κατεχόμενα, ενέγραψε εταιρεία και στις ελεύθερες περιοχές με τη βοήθεια του δικηγορικού γραφείου του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου 

Ο άνθρωπος ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους οικοδομών στα κατεχόμενα έχει εγγράψει εταιρεία και στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόκειται για τον Afik Yaacov, ο οποίος παρουσιάζεται από το 2006 μέχρι και σήμερα να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής των έργων του Ομίλου Afik. Ο Afik Yaacov ενέγραψε τον Οκτώβριο του 2020 στον έφορο Εταιρειών την εταιρεία DANILEN LTD. Τις διοικητικές πράξεις για την εγγραφή της εταιρείας στον έφορο Εταιρειών τις διεκπεραίωσε το δικηγορικό γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Η διεύθυνση της εταιρείας DANILEN LTD φαίνεται να είναι ταυτόσημη με τη διεύθυνση του δικηγορικού γραφείου Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστου Κληρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το εν λόγω δικηγορικό γραφείο φαίνεται να παρέχει στην εταιρεία DANILEN LTD, όπου διευθυντής αλλά και γραμματέας είναι ο Afik Yaacov, υπηρεσίες εγγεγραμμένου γραφείου, που επί της ουσίας σημαίνει πως το δικηγορικό γραφείο δηλώνει στον έφορο Εταιρειών ως διεύθυνση αλληλογραφίας της εταιρείας του Afik Yaacov, DANILEN LTD, τη διεύθυνση του δικηγορικού γραφείου του κυρίου Κληρίδη που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αγίας Ελένης και Στασίνου στη Λευκωσία.

4577693896297005 image

Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο Afik Yaacov παρουσιάζεται και ως διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο εταιρειών Afik με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στα κατεχόμενα. Η σύνδεση τού εν λόγω δικηγορικού γραφείου με τον Afik Yaacov φαίνεται και από τις υπογραφές που υπάρχουν στο καταστατικό της εταιρείας, καθώς και σε όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν στον έφορο Εταιρειών για σκοπούς εγγραφής της εταιρείας στην Κύπρο, και τα οποία φέρουν το όνομα του γιου του Χρίστου Κληρίδη, Κωνσταντίνου Κληρίδη.

Θέμα ηθικής τάξης

Για τον κύριο Χρίστο Κληρίδη δεν εγείρεται οποιοδήποτε θέμα νομιμότητας. Ωστόσο, η συνεργασία του δικηγορικού γραφείου του προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου με έναν άνθρωπο ο οποίος κτίζει καταπατώντας ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, εγείρει θέμα ηθικής τάξης.

Το γραφείο του κύριου Χρίστου Κληρίδη, ο οποίος είναι και πολιτική προσωπικότητα (διετέλεσε στο παρελθόν βουλευτής) και συνάμα τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, φαίνεται πως ασκεί μια δραστηριότητα για κάτι για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσημα διαμαρτυρηθεί στο Ισραήλ.

Παρέχει διευκολύνσεις σε πρόσωπο το οποίο εκ πρώτης όψεως παρανομεί, ανεγείροντας ξενοδοχειακές μονάδες στην Καρπασία, την Άκανθού, το Τρίκωμο και το Μπουγάζι, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα έπρατταν μόνο τουρκικές εταιρείες. Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ήγειρε θέμα στον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου και του ζήτησε να επιληφθεί τέτοιων δράσεων από πλευράς Ισραηλινών εργολάβων οικοδομών, οι οποίοι κτίζουν, πωλούν και αγοράζουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις διαδικασίες, από τη στιγμή που ένα δικηγορικό γραφείο έρχεται να παρέχει διοικητική υπηρεσία σε έναν πελάτη, τότε το γραφείο οφείλει να τηρήσει τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος και το δικηγορικό γραφείο οφείλει να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπουν εξονυχιστικό έλεγχο του πελάτη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά και για την προέλευση των χρημάτων του. Εάν το δικηγορικό γραφείο τήρησε αυτές τις διαδικασίες, τότε ήξερε με ποιον συνεργαζόταν, και αν δεν τα έκανε, τότε πώς είναι δυνατόν το δικηγορικό γραφείο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου που ζητά την τήρηση των διαδικασιών να μην τις εφαρμόζει;

Πώς εντοπίστηκε

Όπως πληροφορηθήκαμε από καλά ενημερωμένη πηγή, το ζήτημα εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί στα μέλη του για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, πιο γνωστό ως ξέπλυμα χρήματος AML (Anti-Money Laundering).

Το AML, με απλά λόγια, αποτελεί διαδικασία έρευνας για τον υποψήφιο πελάτη ενός δικηγορικού γραφείου σε διεθνείς βάσεις δεδομένων και λίστες κυρώσεων έτσι ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσον ο πελάτης φέρει μαζί του κάποιο επιπλέον ρίσκο. Για λόγους διαφάνειας πραγματοποιούνται έλεγχοι και στα γραφεία των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων των επαρχιών και στο γραφείο του προέδρου του Συλλόγου (στα μέλη του δ.σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου). Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων εντοπίστηκε η εταιρεία DANILEN LTD με διευθυντή τον Afik Yaacov να είναι εγγεγραμμένη στον έφορο Εταιρειών από το γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., του προέδρου, δηλαδή, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Η σύνδεση

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εξασφάλισε ο «Π», ως διευθυντής της εταιρείας υπογράφει ο Afik Yaacov. Επιχειρηματίας, ο οποίος παρουσιάζεται από το 2006 μέχρι και σήμερα να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής των έργων του Ομίλου Afik. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στη διαδικτυακή σελίδα του ομίλου (τα οποία μπορεί να δει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο), η Afik Group είναι μια διεθνής εταιρεία ανάπτυξης και ακινήτων που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι γίνεται αναφορά και σε άλλες χώρες, στη σελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο παρουσιάζονται έργα μόνο από την κατεχόμενη Κύπρο. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της εταιρείας είναι το CAESAR RESORT & SPA, το οποίο αποτελεί μια τεραστίων διαστάσεων ανάπτυξη στο κατεχόμενο Τρίκωμο, το οποίο αποτελείται από 5.000 διαμερίσματα, από τα οποία έχουν ήδη πωληθεί τα 4.000. Διαφημίζεται ως ένα έργο σε ιδανική τοποθεσία ανάμεσα στη χρυσή ακτή Long Beach και τα ιστορικά αξιοθέατα.

«Κακόβουλα ψεύδη»

Κατά τη διερεύνηση του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χρίστο Κληρίδη. Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για κακόβουλα ψεύδη τα οποία έχουν σκοπό να τον πλήξουν ενόψει των επικείμενων εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο. Πρόκειται, όπως είπε, για κακόβουλα ψεύδη τα οποία κάποιοι διαδίδουν για αλλότριους σκοπούς, προσθέτοντας πως θα προχωρήσει και σε καταγγελία στην Αστυνομία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Υποστήριξε επίσης πως τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει καμία εμπλοκή με τις υποθέσεις τις οποίες χειρίζεται το γραφείο του. Σύμφωνα με τη δήλωσή του στον «Π», στα τρία χρόνια που είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ασχολήθηκε μόνο με δύο υποθέσεις.

Afik Group

Όπως αναφέρει το ιστορικό της εταιρείας, είναι οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1995. Το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη διαδικτυακή σελίδα της, είναι η αξιοπιστία και η ποιότητα της κατασκευής. Αναφέρει επίσης πως η εταιρεία αξιοποιεί την τεράστια εμπειρία της στον κατασκευαστικό κλάδο και τις διεθνείς επαφές της για την έναρξη και την κατασκευή δεκάδων έργων. Τονίζει επίσης πως η εταιρεία έχει εισαγάγει τα υψηλά κατασκευαστικά της πρότυπα για έργα που υλοποιούνται στο Ισραήλ και την Ακτή Ελεφαντοστού στα τουρκικά και κυπριακά έργα της και πως χρησιμοποίησε Τούρκους εργάτες για την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών στο Ισραήλ.

Τα έργα στα κατεχόμενα

Όπως προαναφέραμε, το μεγαλύτερο έργο του ομίλου παρουσιάζεται το CAESAR RESORT & SPA στο κατεχόμενο Τρίκωμο, το οποίο αποτελείται από 5.000 διαμερίσματα, από τα οποία έχουν ήδη πωληθεί τα 4.000. Διαφημίζεται ως ένα έργο σε ιδανική τοποθεσία ανάμεσα στη χρυσή ακτή Long Beach και τα ιστορικά αξιοθέατα.

Το Ceasar Palm Jumeirah στην κατεχόμενη Καρπασία παρουσιάζεται ως ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών που διαθέτει μια σειρά από πολυτελείς ανέσεις σχεδιασμένες για διαμονή και αναψυχή.

Το Caesar Blue, επίσης στην κατεχόμενη Καρπασία, αποτελείται από 720 διαμερίσματα και 106 βίλες και παρουσιάζεται ως το όνειρο για ένα παραθαλάσσιο πολυτελές σπίτι. Αποτελεί ένα σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών που αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε αποκλειστικά από τον Όμιλο Afik.

Ένα άλλο μεγάλο έργο του ομίλου αποτελούν οι Blue Line Villas στην κατεχόμενη Καρπασία. Εκεί που σύμφωνα με τον Όμιλο Afik η παράκτια πολυτέλεια συναντά το μοντέρνο ντιζάιν σε ένα νησί της Μεσογείου. Πρόκειται για έργο, όπως αναφέρει η περιγραφή του, που αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια καλοκαιρινή απόδραση κοντά στην παραλία, με καθημερινή πρόσβαση στη θάλασσα ή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη φασαρία της πόλης και να βυθιστούν σε έναν τρόπο ζωής που μοιάζει με αέναες διακοπές.
Το Ceasar Cliff στην κατεχόμενη Κερύνεια αποτελείται από 200 ημιανεξάρτητες βίλες & διαμερίσματα. Περιγράφεται ως «η απόλυτη πύλη σας για να ονειρευτείτε τη ζωή».

Στο ίδιο μέγεθος και το Ceasar Breeze στην κατεχόμενη Καρπασία, το οποίο αποτελείται από 200 ημιανεξάρτητες βίλες. Βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από την άρτια εξοπλισμένη παραλία. Περιβάλλεται από την εκπληκτική θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα και τα βουνά. Ένας χώρος αφιερωμένος στην υγεία και την ευεξία. Στο κατεχόμενο Μπογάζι υπάρχει ακόμα ένα έργο 200 παραθαλάσσιων μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Βόρειας Κύπρου με καλά εξοπλισμένη αμμώδη παραλία. Τέλος, ένα μικρότερο έργο στην κατεχόμενη Ακανθού, μόλις 50 μονάδων, παρουσιάζεται πως βρίσκεται σε ένα από πιο γραφικά μέρη της Βόρειας Κύπρου! Πρόκειται για το έργο Caesar Bay, το οποίο αποτελείται από βίλες, ημιανεξάρτητες βίλες και διαμερίσματα με κήπους που χτίστηκαν σύμφωνα με το φυσικό τοπίο. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία παρέχει προς τους υποψήφιους πελάτες της και διευκολύνσεις για σχέδια πληρωμών χωρίς τόκο, καθώς και για στεγαστικά δάνεια.

Η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου μετά το δημοσίευμα

Ανακοίνωση Δικηγορικού Γραφείου Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε ημερ. 05/07/2023 :

1 Το γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. απορρίπτει κατηγορηματικά το δυσφημιστικό περιεχόμενο του άρθρου ημερ. 05/07/2023 με συγγραφέα τον κύριο Παναγιώτη Χατζηαποστόλου το οποίο έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Πολίτης».

2 Οι αναφορές περί υποβοήθησης ατόμων και παροχής διευκολύνσεων σε σχέση με τα κατεχόμενα ή και προς τα κατεχόμενα ή και οποιαδήποτε συσχέτιση του γραφείου με παράνομες δραστηριότητες ή και γενικότερα δραστηριότητες στα κατεχόμενα είναι ψευδείς και προϊόν κακοβουλίας και αλλότριων σκοπιμοτήτων.

3 Η διαχρονική και καθιερωμένη πολιτική του γραφείου είναι να αρνείται την συνδρομή και την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με οτιδήποτε στις κατεχόμενες περιοχές. Αντιθέτως το γραφείο όχι μόνο αρνείται αλλά συμβουλεύει και προτρέπει την αποφυγή αγορών ή και επενδύσεων στις κατεχόμενες περιοχές.

4 Το γραφείο έχει διαχρονικά και συστηματικά απορρίψει και θα συνεχίζει να απορρίπτει την εξυπηρέτηση πελατών που προσεγγίζουν το γραφείο μας σε σχέση με υπηρεσίες στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και αιτήσεις ή και εκπροσώπηση ατόμων στην ψευδό-επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων. Ουδέποτε υπήρξε συνδρομή του γραφείου σε υποθέσεις ενώπιον της ψευδό-επιτροπής ακίνητης περιουσίας, αντιθέτως η καθιερωμένη συμβουλή του γραφείου είναι η αποφυγή του οποιουδήποτε Κύπριου ή και ξένου να αποτίνεται στα ψευδο-δικαστήρια ή στις ψευδο-επιτροπές των κατεχομένων.

5 Η οποιαδήποτε αναφορά περί του αντιθέτου είναι ψευδής και ανυπόστατη. Συνεπώς το γραφείο Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. θα προχωρήσει στην άμεση λήψη όλων των νομικών μέτρων έναντι της εφημερίδας Πολίτης και των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

4577991703468355 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας