Συνεχίστηκε και εκτός Βουλής η συζήτηση που άνοιξε την Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου για τα φάρμακα και τις συμφωνίες που κάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για λογαριασμό του ΓεΣΥ, με τον βουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να εξαπολύει επίθεση κατά ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, να υπόσχεται για άλλη μια φορά ότι θα επιδιώξει να φέρει αλλαγές στον νόμο του ΓεΣΥ, και να μιλά για ένα σύστημα υγείας το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς τόσο του προέδρου του ΟΑΥ Σταύρου Μιχαήλ, όσο και του προέδρου της ΟΣΑΚ Μάριου Κουλούμα, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Κουλία ότι θέλει να ξηλώσει το ΓεΣΥ και να λαμβάνουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους όπως συνέβαινε προηγουμένως για να μπορεί ο ίδιος να κάνει τα ρουσφέτια του. Η συζήτηση κινήθηκε, για άλλη μια φορά, σε έντονο κλίμα, με τον κ. Κουλία να λέει ανάμεσα σε άλλα ότι ο ΟΑΥ «δίνει 20-30 χιλιάδες ευρώ σε κάτι άσχετους που το παίζουν προσωπικοί γιατροί και διέλυσαν τους ειδικούς γιατρούς», ενώ για άλλη μια φορά τα έβαλε με τον ΟΑΥ για τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, αγνοώντας ότι ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ είναι δύο εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί. Η τοποθέτηση του κ. Κουλία περί «άσχετων που το παίζουν προσωπικοί γιατροί» έφερε την αντίδραση και του προεδρείου της Κυπριακής Εταιρείας Προσωπικών Ιατρών, οι οποίοι μιλώντας στον «Π» εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του βουλευτή απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.
Ανόμοιες διαδικασίες
Αφορμή για τη χθεσινή συζήτηση ήταν η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο Υγείας αγόραζε φάρμακα σε καλύτερες τιμές από ό,τι συμβαίνει τώρα με τον ΟΑΥ, παρόλο που μέσω του ΓεΣΥ εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων. Ωστόσο, η προμήθεια φαρμάκων σε συνθήκες ΓεΣΥ διαφέρει. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ, το Υπουργείο Υγείας αγόραζε φάρμακα με τη διαδικασία των προσφορών. Εξασφάλιζε το φθηνότερο σκεύασμα, παραλάμβανε ποσότητες, τις τοποθετούσε σε αποθήκες και τις διοχέτευε στα δημόσια νοσοκομεία. Στο ΓεΣΥ, δεν ακολουθείται η διαδικασία των προσφορών, με τον κ. Μιχαήλ να σημειώνει ότι ο ΟΑΥ δεν προμηθεύεται ποσότητες από ένα φάρμακο σε κάθε κατηγορία αλλά δίνει επιλογές στους δικαιούχους και στους παρόχους. Η αναφορά Κουλία «περί κατάρρευσης του ΓεΣΥ» και «απαράδεκτων τιμών» έφερε την έντονη αντίδραση του κ. Μιχαήλ, ο οποίος κάλεσε τον βουλευτή να μην κινδυνολογεί, καθώς το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί ο ΟΑΥ είναι οι ίδιες με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Για την πολιτική που ακολουθεί ο ΟΑΥ μίλησε χθες και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, τονίζοντας ότι ο οργανισμός έχει εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπου αρχές του χειμώνα είχαν μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων. Επίσης, η δυνατότητα διάθεσης στην αγορά περισσοτέρων της μιας επιλογής, τόσο για γιατρούς όσο και για ασθενείς, είναι κάτι που έχει συμβάλει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, στην επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά. Οι τιμές που αναφέρθηκαν ή που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι οι τιμές οι οποίες αποζημιώνει ο ΟΑΥ, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιντωνίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι σε κανέναν τομέα δεν υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Ο ΟΑΥ, όπως είπε, τουλάχιστον για μια κατηγορία φαρμάκων έχει προχωρήσει σε βελτίωση όσον αφορά το ύψος της αποζημίωσης από τον οργανισμό, ενώ θα προχωρήσει και σε επιπλέον προσπάθειες. «Ο ΟΑΥ λειτουργεί στο πλαίσιο του σφαιρικού του προϋπολογισμού, δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του συστήματος», διαβεβαίωσε. Πάντως θέμα βιωσιμότητας του συστήματος δεν φαίνεται να προκύπτει καθώς σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (ΥΕΕ) προβλέπεται πλεόνασμα €80 εκατ. μέχρι το 2025.
Το «comeback»
«Αυτοί που πολεμούν το ΓεΣΥ δεν έχουν αντιληφθεί πως λειτουργεί το σύστημα», σημείωσε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κουλούμα να μελετήσει τον νόμο που η Βουλή στην οποία μετέχει ψήφισε προτού τοποθετηθεί. Ο ίδιος μίλησε και για το «όνειρο» του κ. Κουλία για επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι προηγουμένως πετούσαμε φάρμακα στις χωματερές γιατί τα αγόραζε το Υπουργείο Υγείας αλλά δεν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των πολιτών. Ο κ. Κουλίας πάντως επέμενε στη θέση ότι η κατάσταση ήταν καλύτερη όταν το Υπουργείο Υγείας έδινε τα φάρμακα στους πολίτες, ενώ μίλησε και για τις μυστικές συμφωνίες που κάνει ο ΟΑΥ. Στον περί ΓεΣΥ νόμο υπάρχει πρόνοια για μυστικές συμφωνίες, την οποία ο κ. Κουλίας θέλει να αλλάξει. Στις χθεσινές του δηλώσεις μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει να τροποποιηθεί η νομοθεσία του ΓεΣΥ. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου που ο βουλευτής του ΔΗΚΟ δηλώνει ότι θα επιδιώξει αλλαγές στη νομοθεσία του ΓεΣΥ. Σε μια από αυτές τις προσπάθειες μίλησε και για την ανάγκη να μπουν γιατροί στο δ.σ. του ΟΑΥ.
Ζήτησαν λίστα
Στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την Πέμπτη, εκτός από το θέμα της προμήθειας φαρμάκων εντός του ΓεΣΥ, τέθηκε και το ζήτημα των ελλείψεων, με τον επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ Χριστόδουλο Καϊσή, να σημειώνει ότι παρατηρούνται ελλείψεις από σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών, ενώ κατήγγειλε και την κυκλοφορία στην κυπριακή αγορά σκευασμάτων, τα οποία δεν είναι αδειοδοτημένα. Με αφορμή τις καταγγελίες του επόπτη, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε όπως ετοιμαστεί η λίστα με τα σκευάσματα αυτά και να κατατεθεί στη Βουλή. Ο κ. Καϊσής μίλησε και για καταγγελίες που φθάνουν στο γραφείο του και αφορούν χρεώσεις δικαιούχων του ΓεΣΥ από γιατρούς του συστήματος για αναλώσιμα είδη. «Έχουν φθάσει κοντά μου τρία παράπονα, τα οποία όμως δεν είναι υπογραμμένα για να διερευνηθούν, που αφορούν γιατρούς οι οποίοι λένε στους ασθενείς τους ότι θα τους εξασφαλίσουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καλύτερο από αυτόν που διαθέτει το ΓεΣΥ και για αυτό πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους». Ο ένας ασθενής, όπως είπε, «θα υποβαλλόταν σε επέμβαση ισχίου και ο γιατρός του ζήτησε €3.000 από την τσέπη του. Ο γιατρός, όμως, ταυτόχρονα είχε πληρωθεί και από τον ΟΑΥ».