


Στον τοίχο έστησαν για άλλη μια φορά τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), βουλευτές και καλεσμένοι της Επιτροπής Ελέγχου, αναφορικά με το θέμα των φαρμάκων και τις τιμές αυτών, ενώ ακούστηκαν αναφορές και για ύπαρξη προϊόντων στα κυπριακά φαρμακεία, τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας.
Η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου εστίασε στις πρακτικές που ακολουθεί ο ΟΑΥ, σε σχέση με την προμήθεια και αγορά των φαρμάκων και το κόστος τους, με τους καλεσμένους να αφήνουν να εννοηθεί ότι οι πρακτικές του οργανισμού δεν εξοικονομούν για το κράτος. Όπως λέχθηκε από πλευράς γενικού ελεγκτή και Υπουργείου Υγείας, ο ΟΑΥ προμηθεύεται φάρμακα πολύ πιο ακριβά από ό,τι συνέβαινε στην προ ΓεΣΥ εποχή, με τον οργανισμό να υπεραμύνεται των αποφάσεών του, και να απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη της επιτροπής να τους καλούν τακτικότερα, ώστε να τους ενημερώνουν για την πορεία υλοποίησης των συστάσεων που δέχονται, με στόχο να μην υπάρχουν τόσα προβλήματα.
Προ ΓεΣΥ
Στην επιτροπή έγινε παρουσίαση της πρακτικής που ακολουθούσε το Υπουργείο Υγείας, πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά και μετά, με τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη να τονίζει πως με τις πρακτικές που ακολουθούσαν, κατάφερναν να έχουν μείωση κόστους μέχρι και πέραν του 1.000%. Όπως ανέφερε η κ. Γιαννάκη, τον Μάρτιο του 2022, κατόπιν γραπτού αιτήματος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Υγείας απέστειλε κατάλογο με τα ακριβότερα φάρμακα της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, με βάση την κατανάλωση την περίοδο του 2019. Όπως εξήγησε, αυτά τύγχαναν διαχείρισης από τον τομέα αγορών και προμηθειών του υπουργείου και στο οποίο παρουσιάζονταν όλες οι τιμές που αγοράζαμε εμείς τα φάρμακα, αλλά και το κόστος, με βάση αυτήν την κατανάλωση του κάθε φαρμάκου. Ο τομέας αγορών και προμηθειών του Υπουργείου Υγείας ήταν η καθ΄ ύλη αρμόδια αρχή για την υλοποίηση όλων των διαδικασιών προμήθειας φαρμάκων, βάσει του νόμου. Η κ. Γιαννάκη έφερε ως παράδειγμα ότι ένα φάρμακο στη μέγιστη χονδρική τιμή είναι 18 ευρώ και η τιμή αγοράς του από το ΥΥ ήταν 3 ευρώ. Ένα φάρμακο με 78 ευρώ, η τιμή αγοράς του Υπουργείου Υγείας ήταν 7. Υπήρχε μία έκπτωση 1.400%. Ένα φάρμακο 5 ευρώ, ήταν 41 σεντ η τιμή αγοράς του Υπουργείου Υγείας. Εξήγησε δε ότι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το ΥΥ προέβαινε σε αγορά των φαρμάκων, για την εξυπηρέτηση 600.000 δικαιούχων, ενώ με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι δικαιούχοι ανήλθαν στις 950.000. Αναφερόμενη στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων και την Επιτροπή του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι συνεχίζει το έργο της, αφού ο ΟΑΥ δεν έχει εντάξει ακόμη και τα 126 καινοτόμα φάρμακα που συνταγογραφούνται, κάτω από προϋποθέσεις, μέσω των επιτροπών. Κατά την ίδια, ο αριθμός των φαρμάκων αυτών που βρίσκονται στο ΓεΣΥ είναι 12 από τα 126 που συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα ενταχθούν σταδιακά στο σύστημα.
Δικαίωμα στην επιλογή
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατούσε προ ΓεΣΥ, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας σημείωσε πως με τις προσφορές, η κυβέρνηση αγόραζε το φθηνότερο φάρμακο, για όλους τους ασθενείς και τα αποθήκευε σε ειδικό χώρο του Υπουργείου Υγείας και κάθε χρόνο άλλαζε το φάρμακο, αναλόγως με την προσφορά που κέρδιζε. «Εμείς απαιτήσαμε να έχουμε επιλογές και να παίρνουμε όχι το φθηνότερο αλλά το καταλληλότερο φάρμακο. Δεν θα δεχθούμε να πάμε στο παλιό σύστημα, για τα φάρμακα. Πριν το ΓεΣΥ αγοράζαμε ένα αντιφλεγμονώδες 22 ευρώ και σήμερα στο ΓεΣΥ, το ίδιο φάρμακο είναι 2 ευρώ», είπε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών. Ο ΟΑΥ είναι ο πρώτος που νοιάζεται για βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, ανέφερε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο οργανισμός δεν προτίθεται να αφαιρέσει από τους ασθενείς το δικαίωμα της επιλογής από 3-4 φάρμακα. Τον λόγο πήρε και ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, ο οποίος τόνισε πως για τη διαφορά στις τιμές των φαρμάκων λέχθηκε αρκετές φορές πως όταν η διαδικασία γινόταν με προσφορές, ήταν εύκολο να υπάρχουν χαμηλές τιμές όταν αγοραστούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, να αποθηκευτούν και στη συνέχεια να διανέμονται στα φαρμακεία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.