Αγώνας δρόμου για εκκένωση των Βρετανών από Σουδάν - Προγραμματίζονται πολλές πτήσεις προς Κύπρο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 26.4.2023
Αγώνας δρόμου για εκκένωση των Βρετανών από Σουδάν - Προγραμματίζονται πολλές πτήσεις προς Κύπρο
Τι δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο προγραμματίζει πολλές πτήσεις από το Σουδάν προς την Κύπρο για την εκκένωση Βρετανών υπηκόων, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, για ενημέρωση σε σχέση με την επιχείρηση εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές.

Επεσήμανε πως στο Σουδάν υπολογίζεται πως υπάρχουν 3,5-4 χιλιάδες Βρετανοί, οι αρχές του ΗΒ έχουν επικοινωνήσει απευθείας με 1000, ενώ περίπου 2500 είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα εγγραφής του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Σιντίκ είπε πως εργάζονται ακατάπαυστα τις τελευταίες ημέρες για να βρουν λύσεις, σημειώνοντας πως αυτό εξαρτάται από τη σταθερότητα και την ασφάλεια επί του εδάφους.

Υπογράμμισε πως είναι υπέρ ευγνώμονες για τη στήριξη και τη βοήθεια που λαμβάνουν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξήγησε πως τα αεροσκάφη με τα οποία μεταφέρονται οι πολίτες είναι στρατιωτικά και αναχωρούν από τη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου.

"Εχουμε στρατιωτικές διευκολύνσεις και δυνατότητες εδώ στις Βάσεις, στο νησί της Κύπρου, που χρησιμοποιούμε για να πάνε (τα αεροσκάφη) στο Χαρτούμ, αλλά μετά πετούν προς τη Λάρνακα γιατί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ένα καλά εδραιωμένο Σχέδιο που πάει πίσω στο 2006, όταν είχαμε τη μεγάλη εκκένωση από το Λίβανο για να βοηθήσει στην υποδοχή και στην προώθηση στη συνέχεια με εμπορικές πτήσεις όλων αυτών των ατόμων και είναι για αυτό που ερχόμαστε εδώ παρά στο Ακρωτήρι και αυτό λειτουργεί καλά μέχρι τώρα. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην Κυπριακή Δημοκρατία για αυτή τη στήριξη", ανέφερε.

Είπε πως κατά τις τελευταίες 24 ώρες είχαμε τρεις πτήσεις που προσγειώθηκαν εδώ στην Κύπρο με περίπου 240 επιβάτες σε αυτά και μπορέσαμε να έχουμε την αναχώρηση της πρώτης πτήσης από την Κύπρο για να μεταφέρει την πλειοψηφία τους πίσω στο ΗΒ.

Αυτή είναι μόνο η αρχή της επιχείρησης, επεσήμανε. Είπε πως έχουν επικοινωνήσει απευθείας με 1000 Βρετανούς υπηκόους, περίπου 2500 είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα εγγραφής του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και "έτσι αναμένουμε ακόμη περισσότερους που θα έλθουν".

"Έχουμε σχεδιασμούς για έναν αριθμό επιπρόσθετων πτήσεων για να έλθουν σήμερα. Πρόκειται για μια συνεχή επιχείρηση. Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να εργαστούμε ακατάπαυστα για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τους Βρετανούς υπηκόους με ασφάλεια πίσω στο ΗΕ και θα συνεχίσουμε κατά αυτό τον τρόπο", σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως τα άτομα αυτά δεν συνοδεύονται προκειμένου να φθάσουν στο αεροδρόμιο στο Χαρτούμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε πως η κατάσταση επί του εδάφους στο Χαρτούμ είναι πολύ αβέβαιη, σημειώνοντας πως ο ίδιος τη γνωρίζει πολύ καλά καθώς υπήρξε Πρέσβης του ΗΒ εκεί.

"Απλούστατα δεν έχουμε τα μέσα να συνοδεύσουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο. Αυτό που τους έχουμε πει έως τώρα είναι να προστατευτούν εκεί, γιατί η κατάσταση δεν είναι ασφαλής. Αυτή η πρόσφατη κατάπαυση πυρός φαίνεται να διαρκεί σε ένα βαθμό, και είναι για αυτό που έχουμε ενθαρρύνει τον κόσμο τώρα να μεταβούν από μόνοι τους στο αεροδρόμιο εάν μπορούν, για να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη που παρέχουμε. Δεν μπορούμε πραγματικά να προσφέρουμε κάτι περισσότερο από αυτό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και την ασφάλεια του κόσμου μας, που υπηρετεί επί του εδάφους", ανέφερε.

Σε παρατήρηση πως το ΗΒ έχει ένοπλες δυνάμεις εκεί που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τους πολίτες, ο κ. Σιντίκ είπε πως για τις 3,5-4 χιλιάδες Βρετανούς που βρίσκονται σε διάφορες τοποθετήσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Ερωτηθείς γιατί στην πρώτη πτήση που έφθασε στην Κύπρο από το Σουδάν βρίσκονταν μόνο 39 άτομα, είπε πως ο σκοπός αυτής της πτήσης δεν ήταν για να μεταφέρει επιβάτες, αλλά αυτή ήταν μια πτήση που είχε ως σκοπό την προετοιμασία της επιχείρησης και άρα θα επέστρεφε μόνο με το προσωπικό που μετέβη εκεί. "Αλλά επειδή υπήρχαν ορισμένοι Βρετανοί υπήκοοι ήδη στο αεροδρόμιο, άδραξαν την ευκαιρία να φέρουν 39 από αυτούς πίσω", σημείωσε.

Ερωτηθείς αν γνωρίζουν πόσα άτομα θα φθάσουν σήμερα από το Σουδάν στην Κύπρο, είπε πως η κατάσταση επί του εδάφους στο αεροδρόμιο του Σουδάν είναι αρκετά αβέβαιη. Ενθαρρύνουμε τους Βρετανούς να πάνε στο αεροδρόμιο, αλλά οι αριθμοί που έρχονται δεν είναι προβλέψιμοι, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως ορισμένες πτήσεις που ήλθαν ήταν πλήρεις, ενώ σε άλλες υπήρχαν κάποιες κενές θέσεις, επειδή ο κόσμος δεν μπόρεσε να φτάσει όπως αναμενόταν.

"Αναμένουμε πολύ περισσότερους σήμερα γιατί θεωρώ ότι μετά τη χθεσινή εμπειρία υπάρχει η πεποίθηση ανάμεσα στον κόσμο ότι αυτή η διαδρομή λειτουργεί. Ετοιμάζουμε πολλές πτήσεις σήμερα. Έτσι ελπίζω ότι θα έχουμε πολλές εκατοντάδες άτομα που θα έλθουν σήμερα", σημείωσε

Ερωτηθείς εάν πιστεύουν ότι οι 4 χιλιάδες Βρετανοί που θέλουν να φύγουν από εκεί θα μπορέσουν να το πράξουν πριν τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός είπε πως έχουν μόνο περίπου 2500 εγγεγραμμένους στο σύστημά τους. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περισσότεροι Βρετανοί εκεί. Ορισμένοι μπορεί να βρήκαν άλλες οδούς, είπε.

Σε παρατήρηση πως ορισμένα άτομα αγωνίζονται να συμπληρώσουν τα απαραίτητο έντυπο διαδικτυακά λόγω κακής σύνδεσης με το διαδίκτυο και ερωτηθείς αν αυτά δεν θα μπορέσουν να μπουν στα αεροσκάφη σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να το πράξουν αυτό απάντησε: "Όχι. Το έντυπο εγγραφής τους είναι απλά για ενημέρωση για τον προγραμματισμό μας. Έχουμε ήδη στείλει το μήνυμα όλοι οι Βρετανοί που θέλουν να φύγουν να πάνε στο αεροδρόμιο. Δεν χρειάζεται να εγγραφούν για να πάνε στο αεροδρόμιο".

Είπε πως δεν σημαίνει πως εάν υπάρχουν Βρετανοί που δεν έχουν εγγραφεί αυτοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν. "Ασφαλώς μπορούν. Εφόσον παρουσιαστούν στο αεροδρόμιο με το διαβατήριό τους θα τους βάλουν σε ένα αεροπλάνο", ανέφερε.

Ερωτηθείς γιατί επικοινώνησαν με μόνο περίπου 1000 από τους Βρετανούς που βρίσκονται εκεί, είπε πως "στην αρχική φάση όταν δεν ήμασταν σίγουροι για τις δυνατότητες που υπάρχουν, επικοινωνούσαμε προορατικά με τον κόσμο για να τους ενθαρρύνουμε να πάνε στο αεροδρόμιο. Τώρα που έχουμε περισσότερο την πεποίθηση πως η κατάσταση είναι τέτοια ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αυτή η διαδρομή, βασικά στέλνουμε την ταξιδιωτική οδηγία που λέει ότι όλοι οι Βρετανοί που θέλουν να έλθουν πρέπει να έλθουν".

"Αυτή ήταν μια σταδιακή διαδικασία κατά την οποία κατ' αρχάς ζητούσαμε από έναν αριθμό ατόμων να έλθει ώστε να διασφαλίσουμε ότι στο σύστημα θα λειτουργούσε και ότι δεν θα το υπερφορτώναμε. Τώρα που είμαστε πεπεισμένοι ότι λειτουργεί όλοι οι Βρετανοί καλούνται να πάνε στο αεροδρόμιο", σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται είπε πως δεν είναι μόνο ένας τύπος αεροσκαφών. "Χρησιμοποιούμε ένα εύρος αεροσκαφών και οι δυνατότητές τους ποικίλουν. Το πρώτο αεροσκάφος δεν ήταν προορισμένο να μεταφέρει επιβάτες. Έφερε σχεδόν 40. Το δεύτερο και το τρίτο έφεραν και τα δυο από γύρω στους 100, που είναι περίπου η χωρητικότητά τους", ανέφερε.

Ο κ. Σιντίκ είπε πως δεν θα αναφερθεί σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται.

"Χρησιμοποιούμε αεροσκάφη που έχουμε διαθέσιμα και που είναι κατάλληλα για αυτό τον σκοπό για να φέρουμε όσο περισσότερους Βρετανούς μπορούμε. Είναι όλα στρατιωτικά αεροσκάφη", σημείωσε.

Είπε ακόμη πως η πρώτη πτήση που διευθετήθηκε να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο αναχώρησε σήμερα το πρωί με περίπου 170 άτομα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Βίντεο με Μιχαηλίδη και Χρίστου κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι δικηγόροι των μοναχών

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Διαβάστε τι σημαίνει η νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ

Αρχές Ιουνίου η μελέτη για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, λέει ο CEO του ΑΔΜΗΕ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους

Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους